Hírek

Marek Veronika vagyis Verácska 2014. március 17 -től a következő év január 31 -éig a Down Alapítvány 1. számú Átmeneti és Napközi Otthonában lakott a Szalóki utcában, majd 2015. február 1-étől átköltözött a Down Alapítvány Felcsúti támogatott lakhatás intézményébe. 

Új szolgáltatással bővült a Down Alapítvány egyik intézménye, a Rehabilitációs és Sportcentrumban sószoba került átadásra. A sószoba természetes és adalékmentes parajdi ásványi sóból kialakított és fényterápiával is kiegészül.

A sószoba jótékony hatása nagyon sokrétű, nagy szerepe van az egészségmegőrzésben. A különféle légúti és légzőszervi betegségekben érintetteken segíthet, mint például az asztma, különböző allergiák, de még a szénanátha esetén is. Valamint, egy óra sószoba használatnak kedélyjavító, nyugtató, relaxáló hatása is van.

 "Hogyan kapcsolódhatunk hozzájuk, miként segíthetünk és nyújthatunk támogatást Down-szindrómás embereknek? Milyen esélyeik és lehetőségeik vannak az érintetteknek a beilleszkedésre?" Dr. Gruiz Katalint, a Down Alapítvány elnökét kérdezték a témában. 

A Magyar Krónika 2023. márciusi cikkét az alábbi linkre kattintva tudja elolvasni: ITT

Alapítványunknak már sok éves kapcsolati múltja van a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, amely rendszeres támogatója az alapítványnak és az alapítványhoz tartozó intézményeknek egyaránt.  A non-profit szervezettől a Down Alapítvány intézményei számos alkalommal kapnak különböző élelmiszer-adományokat, melyekért hálásak vagyunk.

 

„együtt örültél velünk a sikereknek és kérés nélkül is segítettél a problémák megoldásában (…) nincs nap, hogy ne emlegetnénk fel itt a Down Alapítványban a hőskort. Hogy milyen más volt, hogy mennyi remény és pozitív hajtóerő működött a civil szociális szolgáltatók hőskorában, aminek Te meghatározója, főszereplője voltál” – fogalmazta meg Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnöke a  Zsuzsa nénire emlékező búcsúlevelében. (Az emlékező-búcsúlevél csatoltan olvasható.)

A Down Alapítvány idén nyáron is több táborba várja az érdeklődőket. Öt napos napközis táborainkra bárki jelentkezhet, családban élők, iskolások, más szervezetekhez tartozók. Elsősorban enyhe-, és középsúlyos értelmi fogyatékos fiataloknak, felnőtteknek ajánljuk (14-99 éves korig).

Egy-egy napos interaktív meseterápiás foglalkozásokat tartunk értelmi fogyatékos gyermeknek, fiataloknak és testvéreiknek csodálatos erdei környezetben, bográcsban főtt ebéddel Dobogókőn,

a Down Alapítvány nyaralójában.

Mesebeli környezetben tündérek és manók társaságában, egy izgalmas kalandjátékban vehetnek részt a gyermekek, fiatalok. Titkos térkép segítségével mesehősökké válhatnak maguk is.

Mese, kaland, képzőművészeti foglalkozás, erdei séta

A program 4 éves kortól ajánlott, a felnőtt résztvevőket is várjuk szeretettel!

Számos programmal, több helyszínen ünnepelte alapítványunk ebben az évben is a Down-szindróma Világnapját. Színes programokkal készültek alapítványunk ügyfelei, intézményei és lakóotthonai.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került világnapi zenés programunk a Zuglói Civil Házban, ahol a Zenés Diákszínpad előadását nézhette meg az eseményre látogató csaknem 140 fő. Felcsendültek részletek a Fame, a Szép nyári nap valamint a Képzeld riport egy amerikai popfesztiválról népszerű musicalekből.

Az alapítványhoz tartozó lakóotthonok a főváros két helyszínén is tartottak figyelemfelkeltő hangszeres-zenés flashmobot. A XI. kerületi Gárdonyi téren az Andor Lakóotthon, a Szalóki Átmeneti és Napközi Otthon lakói, a Lágymányosi és a Foglalkoztatási Centrum dolgozói, az V. kerületi Deák téren pedig az Oroszlán Lakóotthon lakói hoztak vidám perceket a járókelők életébe táncos előadásukkal.