Neurohabilitációs orvosi szolgáltatás

Dr. Balázs Mária visszavonulását követően ideiglenesen Dr. Paraicz Éva vette át a neurohabilitációs rendelést, amíg végül megtaláltuk Balázs Mária utódját Dr. Felkai Máriát, akinek a vezetésével folytatódott az ambuláns neurohabilitációs rendelés 2014-ben.

Ezt a Down-szindrómás csecsemőkre adaptál Katona-féle fejlesztési módszert kevés szakrendelőben/kórházban alkalmazzák, így elérhetősége korlátozott, Budapesten a mi szakrendelésünkkel együtt mindössze három helyen működik, abból az egyik nem ambuláns, hanem kórházi befekvést igényel. Így az ambuláns rendelés hiánypótló szolgáltatás a Down Alapítvány részéről. A rendelés a Bethesda kórházban működik, kétheti rendszerességgel, ugyanott, ahol a Down Ambulancia. A felmerülő igényeket figyelembe véve szükség esetén növeljük a rendelési időt.

A Katona-féle mozgásterápia a csecsemő agyának automatikus mozgás-szabályozását aktiválja, tehát eltér a tornáztatástól, a manuálterápiától, vagy bármely más gyógytornától vagy rehabilitációs tevékenységtől. A módszer kifejlesztője dr. Katona Ferenc fejlődésneurológus. A mozgás és az értelmi, illetve magatartásfejlődés kórfolyamatainak kezelése otthon, családi környezetben folytatódik, az orvossal és a gyógytornásszal előzetesen megbeszélt és előírt módon, rendszeres időbeosztásban. A szülők ehhez módszertani képzésben részesülnek, és a kezelési programot írásban is megkapják. Az előírt program napi 4–6 alkalommal 15–30 percben végezhető gyakorlatsor, mely a gyermek állapotától, korától, fejlettségétől függően, egyénre szabott.

A rendelésre bejelentkezni telefonon illetve személyesen 9.00-13.00 óra között a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjában Guba Juditnál lehet. Telefonszám: 06-1-222-3208.
A szolgáltatást az Alapítvány kedvezményesen biztosítja: a Korai Fejlesztésében résztvevők 1000 Ft/alkalom, külsős gyermekek 3000,- Ft/alkalom térítési díjért vehetik igénybe a szolgáltatást. A rendelést előre megváltott voucher jegyek ellenében lehet igénybe venni. Jegyek kaphatóak munkaidőben a Down Alapítvány

- Központi Irodájában (1145 Budapest, Amerikai út 14.)
- Korai Fejlesztő Központjában (1143 Budapest, Ilka u. 23.)