Korai fejlesztés

A korai fejlesztés az alábbi tevékenységeket foglalja magába:

1. Gyógypedagógiai felmérés és szakértői vélemény készítése: a mozgás és a kognitív képességek, a gyermek fejlettségi szintjének részletes felmérése.
2. Egyéni fejlesztési terv készítése a gyógypedagógiai megfigyelések és szakértői vélemény alapján.
3. Egyéni és kiscsoportos gyógypedagógiai fejlesztés: ezekről részletsebben is írunk a felsorolást követően.
4. Fejlődésneurológiai szakrendelésen a Down Ambulancián fejlődésneurológus méri fel a gyermek állapotát és előírja a mozgásfejlesztéshez szükséges gyakorlatokat. A gyakorlatok egyénre szabása, a szülők betanítása és a rendszeres neurohabilitációs foglalkozás és az ahhoz kapcsolódó gyakorlás  a Korai Fejlesztőbe folyik, csecsemőkortól a járás kialakulásáig.
5. Komplex mozgásfejlesztő foglalkozások: ismert mozgásfejlesztő eljárások egyénre alakított kombinációja, gyógytornász, szomatopedagógus, DSGM terápiához, IRIS terápiához értő szakemberekkel.
6. Csoportos fejlesztés: a szocializáció, az óvodai és iskolai oktatás előkészítése szempontjából különösen fontos foglalkozási forma: itt a gyerekek együtt végzik a feladatokat.
7. Ismételt állapotfelmérés és gyógy-pedagógiai jellemzés az előző felmérés óta megtett útról.

Az egyéni fejlesztést a gyerek képességei, saját fejlődési üteme határozzák meg. Ezen alapul a foglalkozások tartalma is, amit a korai fejlesztők alkalomról—alkalomra tudatosan összeállítanak. Játékos formában történik a nagy- és finommozgások, a kommunikáció, illetve az értelmi képességek fejlesztése. Az együttlétek a szülő jelenlétében, szülői együttműködésben zajlanak.Az eredményeket és a tennivalókat a fejlesztő megbeszéli a szülővel, részletesen elmagyarázza és tanácsot ad otthoni foglalkozás, otthoni fejlesztés esetére.

A csoportos fejlesztő foglalkozások gerincét a közös játék az éneklés és a mozgás adja. A szülő aktív résztvevője az alkalmaknak. A játékok ebben a korai életszakaszban az anya-gyerek páros viszonyára épülnek, segítve ezzel az elfogadást, erősítve a kapcsolatukat. A szülők ötleteket kapnak az otthonijátékhoz, beszélgethetnek más szülőkkel, tapasztalatokat cserélhetnek.

A szenzomotoros fejlesztés a látás, hallás, tapintás és egyensúlyérzékelés integrált fejlesztése,  célja az idegrendszer érési folyamatainak beindítása, a kéreg alatti szabályzás javítása. A szükséges időközönként betanított feladatokat a
szülők otthoni gyakorlat  formájában végzik a gyermekkel.

Mikrocsoportos mozgásfejlesztés fő célja a tartási rendellenességek és az alsó végtagok rendellenességeinek megelőzése, valamint az egyensúly és mozgáskoordináció fejlesztése.

Otthoni fejlesztéshez szülők által kedvelt gyakorlatokat adunk meg fejlesztendő területenként a könnyebb gyakorlatoktól (kisebbeknek) a nehezebbek (nagyobbaknak) haladva itt.

Korai fejlesztés és tanácsadás
Korai Fejlesztő és Tanácsadó Központ
Az intézmény 2003. szeptemberében kezdte működését Kiss Tiborné vezetésével, Ilka utca 26. sz. alatt. Azért hoztuk létre ezt az oktató-fejlesztő szolgáltatást, hogy családok és a kisgyermekek komplex korai habilitációját minél teljesebbé tegyük. A kisgyermekek korai gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztésén kívül neurohabilitáció, gyógypedagógiai tanácsadás és sorstársi segítő szolgálat is tartozik a szolgáltatásokhoz és szorosan kapcsolódik a Down Ambulancia egészségprogramjához, a megelőző és gyógyító orvosi tevékenységhez.