Aktuális

A Down Alapítvány (Down Dada) Sorstárs Segítő Szolgálata 25 éve segíti az újonnan született Down-babák családját információkkal, lelki támogatással, sorstársi melléállással. Az évek folyamán az eredeti tevékenységünk kibővült a várandósság alatt fejlődési rendellenességgel diagnosztizált babát váró kismamák és családjaik támogatásával. Azzal is többször szembesültünk, hogy a sérült babák felnevelését nem vállalja a vérszerinti családja, annak ellenére sem, hogy minden támogatást megkaphat az önkénteseinktől. 16 éve dolgozunk azon, hogy a lemondó vérszerinti szülők helyett családot találjunk a babáknak. Több, mint 30 ilyen gyermeknek sikerült szerető örökbefogadó vagy nevelőszülőt találnunk.

2020. augusztus 14-én az EMMI hivatalosan is engedélyezte a nyílt örökbefogadást elősegítő tevékenységünket. Így most már nemcsak más szervezeteken keresztül végezhetjük ezt, hanem saját jogon is.

A Down Alapítvány minden szolgáltatását folytatja a veszélyhelyzethez adaptált megoldásban.
Az otthonainkban élő emberek a számukra hivatalosan elrendelt kijárási tilalom értelmében nem mennek el otthonról, kivételt képeznek azok, akik külső munkahelyen dolgoznak.
A napközi otthonainkba járók számára csak ügyeletet tartunk fenn, akik tehetik, a családjukkal maradnak, és saját otthonukban kapnak szolgáltatásokat, foglalkoztatásuk pedig bedolgozás formájában folytatódik.
Az idős és krónikus beteg ügyfeleinket fokozottan védjük, ha szükséges elkülönítjük.
Az alkalmazott protokollokról és szakmai megoldásokról itt olvashat: https://www.downalapitvany.hu/node/1824

A munkatársak ki-bejárási gyakoriságát módosított munkabeosztással csökkentjük, ahol megoldható.
Szigorú higiéniai szabályok szerint dolgozik mindenki, a nagyobb intézményekben belépéskor zsilipen haladnak át, mindenhol zuhanyoznak, átöltöznek érkezéskor, és maszkot viselnek az közvetlen érintkezések során.
Minden munkatársunk dolgozik, senkit nem kellett elbocsátani. A kisgyerekesek részben home-office-ban, többen pedig átmenetileg más feladatkörben az átalakult szolgáltatásrendszernek megfelelően.
Ügyfeleink foglalkoztatása is folytatódik, a lakhatási szolgáltatásokat igénybe vevők saját lakóotthonukban dolgoznak, a naponta bejárók, napközisek vagy a munka miatt bejárók bedolgozóként vagy távmunkában.
Ez a helyzet minden munkatársnak a szokásosnál nagyobb fizikai és pszichés teher, stressz, de egyelőre mindenki helytáll. Ezt az fogyatékos emberek nevében is nagyon köszönjük nekik!
Ha többet szeretne tudni, kattintson a címre!