Gyermekkor

Egy sérült gyermek születése nagy trauma a családnak. Nagy trauma, mert nem vagyunk felkészültek erre a lehetőségre, úgy éljük életünket és tervezzük gyermekeinket, hogy nem vesszük számításba ennek kockázatát, holott ez szinte mindenkire vonatkozik. Megszületik a sérült gyermek és tanácstalanul és kétségbeesetten állunk a helyzet előtt, megoldhatatlan problémának látjuk. Pedig van segítség! Ha megtaláljuk és kérjük, sokkal gyorsabban kerülhetünk vissza a normális kerékvágásba. Ha nem is az eredetibe, de egy másikba. Egy élhető életbe. A Down Alapítvány korai segítségnyújtása a gyermek megszületése előtt, a terhesség vállalásakor vagy a terhesség alatt is igénybe vehető, hiszen egyre gyakrabban derül ki a szűrővizsgálatokon, hogy Down-szindrómás gyermeket várnak. Természetesen a családok legnagyobb része a gyermek születését követően fordul Alapítványunkhoz vagy a Down Dada szolgálathoz. A segítséget komplex módon oldjuk meg, összehangolva az orvosi, a gyógypedagógiai, a szociális és a sorstársi segítségnyújtást és szolgáltatásokat. A családok és a gyermek korai segítését szolgáló tevékenységeinket egy összefoglaló ábrán mutatjuk be. Az egyes szolgáltatásokról részletes ismertetőt is talál.

Down Dada sorstársi segítő szolgálat
A családok korai felkarolására a Down Dada, szülőkből álló országos szolgálat szakosodott. A tanfolyamokon felkészített Dadák sorstársi segítsége máris érezteti hatását. A Dadák által támogatott családok jó eséllyel indulnak megváltozott életük megoldása felé. A Down Dada szolgálat tagjainak rendszerest képzést és esetmegbeszélő tréningeket rendezünk.
Korai Fejlesztő és Tanácsadó Központ
Az intézmény 2003. szeptemberében kezdte működését Kiss Tiborné vezetésével, Ilka utca 26. sz. alatt. Azért hoztuk létre ezt az oktató-fejlesztő szolgáltatást, hogy családok és a kisgyermekek komplex korai habilitációját minél teljesebbé tegyük. A kisgyermekek korai gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztésén kívül neurohabilitáció, gyógypedagógiai tanácsadás és sorstársi segítő szolgálat is tartozik a szolgáltatásokhoz és szorosan kapcsolódik a Down Ambulancia egészségprogramjához, a megelőző és gyógyító orvosi tevékenységhez. Filmek a Korai Fejlesztőről: https://www.youtube.com/watch?v=DXmyfvqTEEg és https://www.youtube.com/watch?v=SzPwfqEtt_0
Családok korai habilitációja
A szülők segítését már közvetlenül a gyermek megszületése után igyekszünk megkezdeni információkkal, címlistákkal, ismeretterjesztő kiadványokkal, tanácsadással. A kisgyermekes családok számára nyaralás formájában kríziskezelő- és problémafel­dol­gozó tréningeket kínálunk, ahol pszichológusok, gyógypedagógusok és idősebb gyermekek szülei készítik fel az „új” szülőket lelkileg és segítik gyakorlati tanácsokkal. Egy sor kiadvánnyal, szórólappal, információs füzettel is segítjük a szülőket és a szakembereket.
Sorstársi Segítő Szolgálat
A 2013-ban megalakult Nemzeti Betegfórum (NBF) Idegrendszeri, neurodegeneratív és értelmi érintettséggel járó betegségek tagozatának egyik kiemelt feladata, hogy létrehozzon egy olyan Sorstársi Segítő Központot, amely szülősegítő szolgálatként működik, a veleszületett és korán diagnosztizálható rendellenességgel világra jött gyermekek szülei, valamint felnőtt betegek számára.