Intézményi szolgáltatások térítési díja

Az intézményi és az abból származtatott személyi térítési díjak megállapítását törvény szabályozza.

A díj megállapításának alapja az intézmény önköltsége, melyből kivonjuk az állami normatíva összegét és így kapjuk meg az intézményi térítési díjat.

A személyi térítési díj annyiban különbözhet az intézményitől, hogy egyéb támogatásokat is figyelembe veszünk, és ezeket nem az önköltségből, hanem az intézményi térítési díjból vonjuk le, kimondottan a szolgáltatást igénybe vevő jogosultságai alapján. Egyéb hozzájárulások, melyek a személyi térítési díjat csökkentik:

• Egyes kerületek önkormányzatainak hozzájárulása a kerületi lakosoknak nyújtott egyik vagy másik szolgáltatáshoz.
  • Az Élelmiszerbankon keresztül kapott élelmiszer adomány becsült értéke. Az intézmény által felhasznált adomány egy főre jutó összege.
  • Az Alapítvány térítési díjat csökkentő támogatása, melyet az ügyfeleknek kérelmezniük kell, és a kuratórium (elnök)  döntése alapján kaphatják meg. Az elmúlt években szinte minden ügyfelünk kapott ebből az alapítványi pénzalapból, a személyi térítési díjl 30–120%-át kitevő támogatást (az igénybevett szolgáltatás típusától függően).

2015 óta csak azok kaphatnak alapítványi hozzájárulást ebből az alapból, akik teljes szolgáltatás-csomagot vesznek igénybe. Ez azt jelenti, hogy
1.) teljes hónapot (például egy lakóotthonban), és
2.) az intézményben bevezetett átlagos szolgáltatáscsomagot (például napköziotthon + foglalkoztatás + étkezés). Aki csak egy-egy napot, egy hetet, vagy étkezés nélkül szeretne egész napos napközit igénybe venni, annak az intézményi térítési díjat kell személyí térítési díjként is megfizetnie.

Személyi térítési díj kiszámításának elve: a példa nem konkrét szolgáltatást tükröz!!

Díj (Ft/fő/hó)Bentlakás (30 nap)Napközi (21 nap)
Szolgáltatási önköltség (maximális létszám esetén)200 000100 000
Normatív támogatás havi összege  70 000  40 000