Egészségfejlesztés és gyógyítás

Egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, egészségnevelés és gondozás
Ez az oldal betekintést enged a Down Alapítványban folyó egészségmegőrző, egészségfejlesztő és egészségnevelő munka részleteibe, valamint az alapítvány intézményeiben folyó gondozási munkába valamint az önkiszolgálás fejlesztésébe.
A Down Koordinációs Központ – (Értelmi fogyatékos személyek orvosi ellátásának szervezésével foglalkozó központ)
A Koordinációs Központot a Budai Irgalmasrendi Kórház és a Down Alapítvány közösen működteti. Fogadja a pácienseket, vizsgálati időpontot kér és tanácsokkal látja el a jelentkezőket. Nem csak a Budai Irgalmasrendi Kórház felé irányítja a segítséget kérőket, hanem más pesti vagy vidéki kórházakhoz is, sőt az alapítványi szociális szolgáltatások, az átmeneti- és napközi otthonok, munkahelyek irányába is, hiszen az egészségproblémák mellett halmozottan jelentkeznek az oktatási, lakhatási és foglalkoztatási hiányosságok egyrészt a családoknál, de még inkább az egyedül élő fogyatékos embereknél. Az alapítványi pszichológusaink pedig egyéni vagy csoportos terápiát tartanak alapítványi rászoruló klienseknek, és fogyatékos gyereket nevelő családoknak.
Down Ambulancia Gyermekeknek
Az ambulancia a szülők gondjait enyhíti – az ál­talában több egészségi problémával járó Down-szindróma koncentrált ellátásával. Down-specifikus szűrővizsgálati programot működtet, mely a gyermek életkorától függően vizsgálja és szűri ki az egészségproblémákat. A megelőző és gyógyító célú 14 különféle szakrendelést az Alapítvánnyal közösen a Bethesda Gyermekkórház működteti, a Rókus Kórház, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika és a XIV. kerületi Ida utcai Gyermek­or­vosi Rendelő bevonásával.
Altatásos Fogászat
2014 szeptembere óta altatásos fogászati ellátásra van ismét lehetőség értelmi fogyatékosok és halmozottan sérült, felnőtt, azaz 18 éven felüli személyek számára a SOTE Fogorvostudományi Karának Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján. A Klinikán a DOWN Alapítvány sérült ügyfelei számára - írásban rögzített "Együttműködési megállapodás" értelmében - altatásban végeznek: fogászati ellenőrzést, fogorvosi és szájsebészeti beavatkozásokat, kezeléseket, műtéteket A fogászati beavatkozást igénybe vevő sérült ügyfelek felkészítését a DOWN Alapítvány munkatársai végzik. Az Alapítvány otthonaiban élők felkészítése mellett, az ügyfelek Klinikára való elkísérését és a bejelentkezésnél szükséges segítséget is munkatáraink biztosítják. A Semmelweis Egyetem Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján a sérült, fogyatékos páciensek ellátását Dr. Fülöp Emese aneszteziológus főorvos koordinálja az alapítvány egészségügyi szakembereivel együttműködve.
Neurohabilitációs orvosi szolgáltatás
Az ambuláns neurohabilitációs szakrendelés a Bethesda kórházban működik, Dr. Felkai Mária vezetésével. Jelentkezés a Down Alapítvány Korai Fejlesztőjének titkárságán lehetséges.