Közös Ellátó Csoport

Down Alapítvány Közös Ellátó Csoportja

Cím:
A közös szolgáltatások a gondozóházakban, az egészségi, foglalkoztatási és sportcentrumokban érhetőek el.
Telefon:
Fax:
down [at] downalapitvany.hu

1. A Közös Ellátó Csoport alaptevékenysége:

A Down Alapítvány Közös Ellátó Csoportjának alaptevékenysége a Down Alapítvány klienseinek holisztikus szemléletű ellátása: mindazon szolgáltatások nyújtása, amelyek az egyes intézmények kötelező tevékenységéből kiesnek, vagy amit célszerűbb, gazdaságosabb, hatékonyabb közös ellátásként végezni.

2. A Közös Ellátó Csoport célja, feladata

A Down Alapítvány Közös Ellátó Csoportjának célja a szervezetileg több csoportba tartozó kliensek ellátása, a Közös Ellátó Csoport munkatársaival, akik nem egyes intézményekhez vannak rendelve, hanem mindegyikhez.

A Közös Ellátó Csoport által biztosított szolgáltatások:

• kísérés – szállítás: a Közös Ellátó Csoport munkatársai kísérik és/vagy szállítják a Down Alapítvány klienseit a különböző foglalkozásokra, programokra, mint például otthonról a munkahelyre, illetve vissza,  iskolába, tréningekre, fellépésekre, rendezvényekre, sport és szabadidős foglalkozásokra stb.
  • ügyintézés – információnyújtás – tanácsadás: a Közös Ellátó Csoport munkatársai a MAK Projekttel együttműködve a Down Alapítvány klienseinek aktuálisan felmerülő és elintézendő ügyeiben nyújtanak segítséget. Az ügyintézés során a projektek az ügyintézésben eljáró segítő rendelkezésére bocsátják az ügyintézéshez szükséges dokumentumokat, iratokat.

A segítő feladata a kliensek felkészítése az ügyintézésre, a kliensek kísérése a hivatalokba, szolgáltatókhoz stb., szükség esetén segítségnyújtás az ügyintézés során, az ügyintézés végeztével a kliens visszakísérése, a projektektől kapott, illetve az ügyintézés során megszerzett dokumentumok, iratok visszajuttatása a projekteknek. A projekteknél a szociális adatlapon szükséges változtatásokat az arra kijelölt személy végzi el, a MAK Projekt nyilvántartásában pedig az ügyben eljáró segítő.

• szabadidős programok, sport tevékenységek:  a kliensek felkészítése, bevezetése a szabadidő hasznos eltöltésébe és a testre szabott szabadidős programok, sport tevékenységek megvalósítása.

A kliens gyógypedagógiai, szociális és egészségi felmérése alapján egyénre szabott szabadidős programterv kialakítása az egyén kívánsága, önállósága, a fejlesztendő területek és a lehetőségek figyelembe vételével, különös tekintettel a tehetség megtalálására és gondozására.

• önálló élet: a kliensek holisztikus szemléletű segített önálló életének kialakítása, beleértve a lakhatást is. Segített önálló élet-típusok: élet nagyobb intézményben, élet lakóotthonban, élet saját lakásban, élettárssal, kisebb közösségben, önálló élet előkészítése a szülői otthonban.

A SALSA lakásokhoz kapcsolódó szolgáltatások a KECS feladata.

• masszázs: a Közös Ellátó Csoport szolgáltatásaihoz tartozó masszázs szorosan kapcsolódik az egészséges életmód kialakítására, illetve biztosítására való törekvéshez, hiszen a masszázs hatására fokozódik a vérkeringés, megváltozik percenkénti pulzusszám és a vérnyomás. Fokozódik a nyirokkeringés, keringés fokozódása mellett változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, légzés, fokozódik a kiválasztás és ezáltal a méregtelenítés. A masszázs hatással van az idegrendszerre is. Erős ingerlő fogások alkalmazása serkentő hatású, fokozza a szervezet aktivitását. A nyugtató hatású fogások a test elernyedését, pihenését segítik elő. A masszázs alkalmazásánál a szervezetben egymással sokban összefüggő élettani változások jönnek létre. A szolgáltatást az alapítvány kliensei, dolgozói és külsősök is igénybe vehetik.