Átmeneti Otthonok, Gondozóházak

Napközi Otthona

Cím: 1116 Budapest Szalóki utca 53
Telefon: 208-5622
E-mail: szaloki [at] downalapitvany.hu (szaloki[at]downalapitvany[dot]hu)

Down Alapítvány 2. számú Átmeneti és
Napközi Otthona

Cím: 1107 Budapest Zágrábi út 13.
Tel./Fax: 260-7758
E-mail: zagrabi13 [at] downalapitvany.hu (zagrabi13[at]downalapitvany[dot]hu)

A Down Alapítvány, az értelmi fogyatékos gyermekek fejlesztésén kívül, legfontosabb céljának tekinti a fogyatékos gyermeket vagy felnőtt személyt nevelő családok, szülők segítését. Az értelmi fogyatékos gyermeket nevelő család, illetve a gyakran egyedül maradó szülő számára már a puszta gondolat is felszabadító lehet, hogy áll mellettem valaki, van velem egy segítő kéz, nem maradok egyedül a gondomban. Ezt a biztos hátteret nyújtja az Átmeneti Otthon, vagy vendégház.

Mi az Átmeneti Otthon szolgáltatásának lényege?

A szolgáltatást igénybe vevő gyermek vagy felnőttkorú ügyfél éjjel-nappali gondozása, gyógypedagógiai foglalkoztatása, a családok tehermentesítése és segítése: betegség, hivatalos elfoglaltság, időszakos munkavégzés, családi krízishelyzet, ill. gyermek nélküli program esetén. A szülő nélkül maradt fiatalok és felnőttek fogadása, életük támogatása, önállóságuk fejlesztése és önálló életük kialakításának segítése  az egyik leggyakoribb feladata ennek a szolgáltatásnak.

Nyitvatartásunk folyamatos.

Kik vehetik igénybe Átmeneti Otthonainkat?

Elsősorban értelmi fogyatékos gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket fogadunk, de a szolgáltatás nyitva áll mozgássérült, látássérült, autista, illetve halmozottan sérült ügyfelek számára is. Nagyon fontosnak tartjuk az integrációt, ezért egészséges testvéreket is várunk, akár mint lakót, akár mint segítőt. A szülőktől, testvérektől, gondnokoktól ezúton is kérjük, hogy amennyiben tehetik, még a kényszerű igénybevétel előtt jöjjenek el ismerkedjenek, barátkozzanak Otthonainkkal, gondozóinkkal, vegyenek részt hétvégi programjainkon, vagy folyjanak bele önkéntes tevékenységgel az otthonok munkájába. Így valódi szükség esetén ismerős, otthonos helyre hozhatják hozzátartozójukat, aki így könnyebben esik át a krízishelyzeten, és nem rossz élményként éli meg a családtól való átmeneti elszakítottságot.

Gyógypedagógiai munka Gondozóházakban

Gondozóházainkban nem egyszerű megőrzés folyik, ezek amolyan szolgáltató központok, ahol számtalan szolgáltatás és szakember érhető el koncentráltan, egy helyen. Az átmeneti lakhatást hasznos elfoglaltsággal, ügyfeleink fejlődését szolgáló foglalkozásokkal, tanfolyamokkal, kulturális és sporttevékenységgel színesítjük, tesszük tartalmassá az itt tartózkodást. Azok számára, akik hosszabb időt kényszerülnek itt tölteni önálló életre felkészítő tréningeket és a felkészítést követően támogatott lakhatást igyekszünk teremteni. A foglalkoztatást előkészítendő komplex programot ajánlunk, melynek eredményeképpen foglalkoztatást (munkát) és kereseti lehetőséget is biztosítunk.

A szolgáltatások személyközpontúak, ami azt jelenti, hogy minden egyes ügyfelünket alaposan megismerünk, szakemberek felmérik egészségi állapotukat, képességeiket, fejleszthetőségüket, a szociális helyzetüket és a kockázatokat és mindezek alapján személyes fejlesztési terv készítésébe kezdenek az ügyfél és hozzátartozója bevonásával. A tervet aztán apró lépésekben, nagy türelemmel meg is valósítjuk. Az együtt (az ügyfél és a szakember együttműködésében) végzett fejlesztés eredményét évenként megismételt felmérésekkel, sok-sok gyakorlati próbálkozással ellenőrizzük.

Nagy súlyt fektetünk arra, hogy ügyfeleink ne unatkozzanak, a napi feladatokba, mint pl. tálalás, mosogatás, takarítás, kertrendezés is bevonjuk őket.

Akik már dolgoznak, azok vagy  kézműves műhelyekben vagy a háztartásban kapnak feladatot és munkájukért fizetést. Akik nagyfokú önállóságra tettek már szert, azok számára lakóotthoni lehetőséget kínálunk.

Gondozási munka az otthonokban

Az ügyfelek átmeneti otthoni életét igyekszünk a lehetőségekhez mérten otthonossá tenni, mindenkinek van saját ki lakrésze a közös szobában, saját szekrénye, ágya, polca, lámpája, saját holmijával díszítheti saját kis életterét.  A szükségletek és igények szerint kapnak támogatást a fürdésben, ha kell tisztába teszünk, etetünk. Diétás étkeztetést is megoldjuk, de ha valakinek nagyon speciális élelmiszerre, ápolási szerre, eszközre (pl. pelenkára) van szüksége, azt az ügyfél hozza magával.

Igénybevételi korlát

Az átmeneti otthont, amint azt a neve is mutatja, csak átmeneti időre, vagyis egy évre lehet igénybe venni. Megfelelő indok esetén még egy évvel meghosszabbítható a tartózkodás. De ha ez lejár, akkor sem teszünk senkit az utcára, támogatott lakhatási vagy támogatott albérleti szolgáltatást ajánlunk a rászorulóknak, mert mindenképpen szeretnénk megelőzni a vidéki bentlakásos intézetbe helyezést.

A Down Alapítvány, az értelmi fogyatékos gyermekek fejlesztésén kívül, legfontosabb céljának tekinti a fogyatékost nevelő családok, szülők segítését. Az értelmi fogyatékos gyermeket nevelő család, ill. a gyakran egyedül maradó szülő számára már a puszta gondolat is felszabadító lehet, hogy áll mellettem valaki, van velem egy segítő kéz, nem maradok egyedül a gondomban. Ezt a biztos hátteret nyújtja az Átmeneti Otthon, vagy vendégház.

Mi az Átmeneti Otthon szolgáltatásának lényege?

A gyermekek éjjel-nappali ellátása és gyógypedagógiai foglalkoztatása, a családok tehermentesítése és segítése: betegség, hivatalos elfoglaltság, időszakos munkavégzés, családi krízishelyzet, ill. gyermek nélküli program esetén. Nyitvatartásunk folyamatos. Az elmúlt időszakban többször oldottuk meg gyermekek hosszabb távú, több hónapos folyamatos felügyeletét is, igen indokolt esetekben.

Kik vehetik igénybe Átmeneti Otthonainkat?

Elsősorban értelmi fogyatékos gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket fogadunk, de ellátunk mozgássérült, vak, autista, ill. halmozottan sérült gyermekeket is. Nagyon fontosnak tartjuk az integrációt, ezért egészséges testvéreket is várunk, akár mint lakót, akár mint segítőt. A szülőktől is kérjük, hogy amennyiben tehetik, jöjjenek el gyermekükkel együtt hétvégi programjainkra, s ismerkedjenek, barátkozzanak Otthonainkkal, gondozóinkkal. Így valódi szükség esetén ismerős, otthonos helyre hozhatják gyermeküket, akik így könnyebben esnek át krízishelyzeten, s nem rossz élményként élik meg a családtól való átmeneti elszakítottságot.

Gyógypedagógiai munka az Átmeneti Otthonokban

Otthonainkban nem egyszerű gyermekmegőrzés folyik. Hasznos elfoglaltsággal, a gyermekek fejlődését szolgáló foglalkozásokkal színesítjük, tesszük tartalmassá az itt tartózkodást. Évközben hétvégi tanfolyamokat szervezünk gyógypedagógusok vezetésével.

• Kézműves tanfolyam: nemezelés, kosárfonás, szövés
  • Kreatív tanfolyam: festés, batikolás, agyagozás, háztartási-és kerti munkák, főzés
  • Zenei tanfolyam: ULWILA zeneoktatási módszer alapjainak elsajátítása
  • Mozgás és sport: úszás a közeli Kondorosi uszodában, lovaglás, lovasoktatás Karcsicsné Jéger Éva lovasklubjában, kirándulás és túrázás közeli erdőkben

Nagy súlyt fektetünk arra, hogy nálunk a gyerekek ne unatkozzanak, bevonjuk őket a napi feladatokba, mint pl. tálalás, mosogatás.

Gondozási munka az otthonokban

A gyermekeknek saját szekrényük, saját ágyuk van, a fürdésben szükség szerint segítjük őket, akit kell tisztába teszünk, megetetünk. Ha valakinek speciális élelmiszerre, ápolási szerre, eszközre (pl. pelenkára) van szüksége, azt a szülő hozza magával.