Szakmai protokollok - higiéné, egészség


Koronavírus járványügyi szabályzat, infekciókontroll
Koronavírus járványügyi szabályzat, infekciókontroll - Melléklet
Covid 19 diasor
Andor COVID-19 protokoll
Andor látogatási tilalom enyhítése
Csengery COVID-19 protokoll
Csengery látogatási tilalom enyhítése
Felcsúti COVID-19 protokoll
Kajár COVID-19 protokoll
Márga COVID-19 protokoll
Oroszlán COVID-19 protokoll
Oroszlán látogatási tilalom enyhítése
Sarokház-COVID-19 protokoll
Somfa köz és Üllői út COVID-19 protokoll
Somfa köz és Üllői út látogatási tilalom enyhítése
Szalóki COVID-19 protokoll
Szalóki látogatási tilalom enyhítése
Zágrábi COVID-19 protokoll
Zágrábi látogatási tilalom enyhítése
COVID-19 fertőzés esetén követendő protokoll
Miért fontos a járvány idején is a megfelelően kontrollált vércukorszint
D-vitamin és a COVID-19 betegség
Sportedzéseken és sportversenyeken COVID-19 fertőzések megelőzésével kapcsolatos protokoll
Javaslatok az új miniszteri leiratban foglaltak betartásához
Szalóki Intézkedési terv 2020.09.11..pdf
Zágrábi u-i ÁO,NO 2020.09.08.rendelkezése
Gondnoki, hozzátartozói nyilatkozat orvosi ellátáshoz a COVID járvány idején
Szeptember 22-től új eljárásrend a járvány megelőzésére EMI-től
Szalóki II. hullám COVID-19 intézkedési terv 2020.11.29.
Egészséges életmód és táplálkozási tanácsok koronavírus járvány idején
Szalóki Korlátozó intézkedések enyhítése 25710-12021 EÜIG határozat nyomán
Zágrábi Korlátozó intézkedések enyhítése 25710-12021 EÜIG határozat nyomán
Kajár Korlátozó intézkedések enyhítése protokoll 2021.04.30
Oroszlán u. Korlátozó intézkedések enyhítése protokoll 2021.04.30-tól
A DOWN Alapítvány intézményeinek egyik alapvető elve, hogy ügyfeleink részére biztosítsuk azt a szemléletet és szocializációs közeget, amelyben alapvető érték/norma a testápolás rendszeres gyakorlása. A segítő munkatársak egyik legfontosabb feladata az ügyfelek rávezetése a helyes higiéniai szokásokra. A rendszeres mosakodás, zuhanyozás, megfelelő öltözködési mód kialakításának segítése a napi feladatok része. A segítőnek nyomon kell követnie az ügyfelek testi higiéniájával kapcsolatos tevékenységét, megismerni az ügyfél kialakult szokásait, meglévő készségeit, és kreatív módon elő kell segíteni fejlődésüket, elvárni tőlük, hogy elvégezzék a napi rutin feladatokat.
A DOWN Alapítvány intézményeiben élő, és munkahelyein foglalkoztatott ügyfelek gyógyszerhasználatának biztonságáért az egészségügyi szakdolgozók, illetve az erre megbízást kapott segítő munkatársak felelnek. A gyógyszerelési protokoll összefoglalja azokat a feladatokat, kötelezettségeket, szabályokat, amelyek az Alapítványnál dolgozó segítő munkatársak kompetenciájába tartoznak. Egyik legfontosabb alapelvünk, hogy ügyfeleinket meg kell tanítani a biztonságos gyógyszerfelhasználásra, és a lehetőségekhez mérten bizonyos önállóságot kell biztosítanunk számukra ezen a téren is. Mind emellett a legnagyobb biztonsággal kell kezelni a gyógyszerelés teljes folyamatát, és kontrollálni kell az ezzel kapcsolatos feladatok elvégzését.
A diabetes mellitus olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérje-anyagcserét is.
A vércukorszint rendszeres ellenőrzése rendkívül fontos otthoni körülmények között is, mert így biztosan tudhatjuk, hogy az ügyfél vércukorszintje a megfelelő tartományban mozog-e, illetve esetleges rosszulléte mögött nincs-e túl alacsony vagy magas vércukorérték. Szélsőséges esetben alacsony vércukorszint esetén hipoglikémia magas vércukorszint esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki, de ha időben észrevesszük a bajt, megelőzhetjük a súlyosabb állapot kialakulását.

Az otthoni vércukor-önellenőrzés ma már kicsi, könnyen kezelhető készülékekkel lehetséges. Ezek és a hozzátartozó tesztcsíkok egyes esetekben támogatással is megvásárolhatóak. Sajnos a beavatkozás jár egy kis fájdalommal, az ügyfelek sokszor nem szívesen végzik, vagy engedik elvégezni. Ezért nagyon fontos a segítők részéről az alapos felkészítés, és meggyőzés.
A Down Alapítvány intézményeiben korlátozó intézkedés elrendelésére olyan esetekben kerülhet sor, amikor az ügyfél nem képes kontrollálni viselkedését, nem képes objektíven felfogni a körülötte zajló eseményeket, történéseket, nem ura cselekedeteinek, saját maga helyzetét és állapotát tévesen ítéli meg, ebből kifolyólag veszélyeztető, vagy közvetlen veszélyeztető magatartást tanúsít.
Az intézkedés fontos szabálya, hogy korlátozó intézkedésre csak az ügyfél megnyugtatásának sikertelensége után kerülhet sor. Soha nem lehet büntető jellegű, és csak a veszélyeztető állapot idejére alkalmazható. Minden esetben külön figyelmet kell fordítani környezet megnyugtatására, illetve a kollégákban esetlegesen fellépő indulat okainak feltárására, megbeszélésére, további veszélyhelyzet kialakulásának megelőzése céljából.