Takarítási és fertőtlenítési protokoll

Takarítási és fertőtlenítési ajánlás

a DownAlapítvány lakóotthonai számára

Alapvető elvárás minden lakóotthonban, hogy a takarítás szakszerű, minőségi és igényes legyen!

A támogatott önálló életet biztosító lakóotthonok tisztántartása közös érdek és közös feladat. Minden, a DOWN Alapítvány otthonaiban élő ügyfél képességeinek és adottságainak megfelelően, napi és heti rutinfeladatként kell, hogy tisztán, rendben tartsa a lakókörnyezetét, önállóan, vagy segítséggel takarítson, mosogasson, és elpakolja, helyre tegye saját ruháit és egyéb holmijait.

A lakóközösségekben a gondozó/segítő nem végezheti el helyettük a háztartási munkákat, az ő feladata, hogy megtanítsa mit, és hogyan kell csinálni, segítsen, irányítson, hogy a rendrakás valamint a takarítás eredményes legyen. Ehhez motiválni kell a lakókat!

Heti és havi teendők

Általában a hétköznapokon nem jut elég idő arra, hogy minden elől hagyott holmi elpakolásra kerüljön, ezért többnyire a hétvégi lista szaporodik meg néhány plusz teendővel. Ha parkettás a lakószoba, nyilván nem elkerülhető a mindennapos portalanítás, de porszívózni és felmosni bőven elég a hétvégén, ahogyan például a nagymosást is elég a két hétvégi napon intézni. Általában a fürdőszoba és a WC fertőtlenítése is ekkorra esik, de attól függően, hogy hányan, hogyan és milyen gyakorisággal használják, előfordul, hogy azt naponta kell tisztítani és fertőtleníteni. Itt jegyezném meg, hogy a WC-rendeltetésszerű használatának megtanításával csökkenthető a takarítási munka mennyisége.

A függönyök mosása, az ágytakaró tisztítása félévente, de az ágynemű cseréje havonta, kéthetente, illetve akár ennél gyakrabban is esedékes lehet.  Hetente érdemes kitisztítani a lefolyókat, letörölni a csempéket, átdörzsölni a vízköves felületeket, továbbá a kilincseket és a villanykapcsolókat, megszabadítva ezzel a kórokozóktól.

Nagytakarítás

Ha sikerül minden hétvégén a legfontosabb teendők során végigmenni, akkor a nagytakarítást elegendő kettő illetve háromhavonta elvégezni. Ilyenkor a klasszikus teendők mellett célszerű átpakolni a konyhaszekrényeket, kidobni az esetlegesen lejárt szavatosságú dolgokat. Át lehet variálni a ruhatárat az évszakhoz igazítva, szelektálni azt, amit már nem hordunk, amire nincs szükség.

Ajánlatos ilyenkor a bútorokat is elhúzni, áttörölni és a szobákat az utolsó sarokig kitakarítani. Ha szőnyeg is van, akkor a portalanításon túl a mosószeres tisztítás[1] se maradjon el, hogy a poratkák egészen biztosan ne rekedjenek a szálak között. Sőt, ilyenkor aktuálissá válik az ablakok lemosása is, hiszen ennyi idő alatt a környezeti viszontagságoknak és a szmognak köszönhetően, egészen vastag piszokréteg kerülhet az üvegtáblákra.

Nem árt vigyázni a tisztítószerekkel!

Egyes tisztítószerekkel nem árt vigyázni, mert akár veszélyesek is lehetnek az egészségre! Rengeteg olyan összetevő található a palackokban, flakonokban, amelyek allergének vagy egyenesen tűzveszélyesek.

A takarítás során lehetőleg viseljünk védő-gumikesztyűt, mert a tisztítószerek allergiás, vagy más irritatív elváltozást, esetleg dermatitist okozhatnak a kéz bőrén.

Néhány fontos tudnivaló!

Érdemes megkülönböztetni a portalan, tisztának látszó lakást/ruhát a fertőtlenített lakástól/ruhától. A fertőtlenítés azt jelenti, hogy elöljük a mikroorganizmusokat.

Fertőtlenítésre elsősorban a fürdőszobában, WC-ben, konyhában van szükség, valamint olyan ágyakban, szobákban, ágyneműben és ruhaneműben, amelyek emberi váladékokkal szennyeződhetnek. A mikrobiológiai tisztaságot vegyi anyagokkal vagy hőkezeléssel érhetjük el és azzal, hogy amennyire lehet, kerüljük a szennyeződést, Ha mégis előfordul, akkor azt, a lehető leggyorsabban mossuk le és fertőtlenítsük[2].

A lakószobák takarítása

Előszoba:

Hazaérkezve ide lépünk be először, itt vetjük le cipőnket, itt tesszük le először táskánkat, esernyőnket, de ezekkel könnyen behurcolhatunk otthonunkba számtalan utcai szennyeződést és nem kívánt kórokozót.

Célszerű tehát az előszoba padlóját naponta például Domafresh[3] fertőtlenítő mosószerrel feltörölni.

Lakószobák:

 • Fontos, hogy figyelembe vegyük a fentről-lefelé és a kintről-befelé A fentről-lefelé elv nem más, mint hogy érdemes odafigyelni a gravitáció törvényére. A takarítást is fent kell kezdeni és lefele kell haladni. Lépcsősöprés: fentről lefelé!
 • A takarítás első és legfontosabb lépése, hogy minden helységben csináljunk rendet, tegyük el a tárgyakat a helyükre, húzzuk le az ágyneműt, vigyük ki a szemetet.
 • Vegyük le a függönyöket és tegyük be a mosógépbe, mert a takarítás végére időzítve kell, hogy a gép kimossa ruháinkat.
 • Portalanítsuk a felületeket fentről lefelé haladva.
 • Szellőztessünk ki alaposan.
 • Mossuk le az ablakkereteket, párkányokat és redőnyöket.
 • Mossuk le az ablakokat, majd ezt követően, amennyiben szükséges, ismét portalanítsuk a felületeket.

Tárgyi higiénia a konyhában

Ha konyhai higiéniáról beszélünk, a személyes higiénia mellett nagyon fontos a tárgyi higiénia, azaz a konyha és tartozékainak, a konyhai tárgyaknak megvédése és megtisztítása a fertőző mikroorganizmusoktól. Ahol ételmaradék van, ott rohamos gyorsasággal szaporodnak a baktériumok.   Különösen ügyeljünk a hűtőszekrény, a vágódeszkák, a munkalap, a mosogató, a mosogató szivacsok, kefék, rongyok állapotára, tisztaságára, szagára. A baktériumok és a gombák elszaporodását a szaguk is jelzi.

Ha edényeink zsírosak, vagy ragadósak maradnak, akkor a zsírrétegben elszaporodnak a mikroorganizmusok, és ha ismét étel kerül az edénybe, azt megfertőzik. Vágódeszkánk repedéseiben is hosszú távon megmaradhatnak a zsíros szennyeződések, így a baktériumok és a gombák is. A fából készült húsvágó deszkák veszélyesek lehetnek, így a deszkákat mindig alaposan, forró vízben, kefével kell tisztítani, de nem árt hypóval fertőtleníteni sem. Ugyanez vonatkozik a fa húsklopfolókra, ezért jobb, ha helyette fémet használunk.

Konyha és gépek

 • A konyhapadlót tartsuk tisztán. Naponta legalább egyszer mossuk fel seprés helyett. A konyha padlója mindig lehet zsíros és a zsíros szennyeződés beletapadhat a konyhakő fugáiba. Ezért a konyhát trisóval, hypóval vagy zsíroldószerrel is érdemes időről-időre felmosni. Különösen a sarkokban megtapadt szennyeződésekre ügyeljünk: ezt sajnos egyszerű felmosó moppal nem mindig lehet eltávolítani, ezt kézzel kell rendbe tenni.
 • A hűtőt tisztítsuk rendszeresen, és légmentesen fóliázzuk le a hűtőbe kerülő ételeket (ez a szagok beívódása ellen is véd). Ha valami kifolyik, azonnal tisztítsuk le. A mikroorganizmusok a hűtőben is megélnek. A hűtőszekrényt javasolt rendszeresen (legalább havonta egyszer) alaposan kimosni meleg, ecetes vízzel, leolvasztáskor pedig kifertőtleníteni.
 • A mosogató és környéke legyen mindig tiszta. Legyen a lefolyón szűrő, amelyből az esetleges ételmaradékokat távolítsuk el. Szennyes edényt ne hagyjunk a mosogatóban állni.
 • A mosogatót és munkapultot gyakran mossuk át hypós vagy/és forró (ecetes) vízzel, akár felváltva is. Az edényszárítóból minden mosogatás után távolítsuk el a csurgalékot, és mossuk át. Ha az edényszárítón nyálkásodást észlelünk, akkor öntsünk bele hypót vagy fertőtlenítő mosogatószert, esetleg ecetet, és hagyjuk benne állni.
 • A mosogatógép tisztításához használhatunk speciális mosogatógép tisztítószert. A gép szűrőjét is vegyük ki és tisztítsuk meg rendszeresen.
 • A bevásárlótáskát, kosarat vagy dobozt soha ne tegyük a konyhai felületre.
 • Rendszeresen tisztítsuk meg a konyhai gépeket is, a kávéfőzőt, a kenyérpirítót, a kenyérszeletelőt, mikrohullámú sütőt, turmixgépet, stb.

Munkaeszközök

A húsok és a zöldségek szeletelésére használjunk különböző vágódeszkákat. Különösen ügyeljünk a fadeszkák használat utáni, azonnali tisztítására, hiszen ezek mosogatógépbe nem helyezhetők be. A fadeszkákat hagyjuk függőlegesen felállítva megszáradni. A leghigiénikusabbak és legpraktikusabbak a mosogatógépbe rakható műanyag vágódeszkák, ezért ezekből tartsunk többet is.

Használat után a mosogatásra, illetve törlésre használt szivacsokat forró vízzel mossuk át, alaposan csavarjuk ki, majd hagyjuk a levegőn megszáradni. Mosogatáshoz és a munkapult/mosogató letörlésére használjunk külön szivacsot.  Mindig legyen tartalék szivacsunk, és ha elszennyeződött, vagy megbüdösödött, akkor cseréljük le.

Vigyázzunk arra, hogy tömény olajat, vagy egyéb zsiradékot soha itassunk fel szivaccsal, mert annak kimosása nehezen oldható meg.

A mosogatáshoz használt keféket tegyük a mosogatógépbe tisztítás céljából.

Használjunk külön-külön konyharuhát a kezünk megtörlésére és az edények szárazra törléséhez, amit legalább hetente cseréljünk tisztára.

A fürdőszoba takarítása

A fürdőszoba a legkülönfélébb fertőzések forrása lehet, mivel a vizes környezet, a meleg levegő, és az itt felhalmozódó emberi eredetű szennyeződések kiváló táptalajt képeznek nemcsak a baktériumok és a vírusok, hanem a penészgombák szaporodásához is.

 • A mosógép gombjai használat közben bepiszkolódhatnak, tisztán tartásukhoz rendszeresen használjunk Domafresht, vagy más tisztító és fertőtlenítő szert.
 • A vízcsapok használat közben folyamatosan vízkövesednek, vízkőoldáshoz Bref Power, Brado Club, Cif vízkőoldó spray, Cillit Bang, Domafresh, vagy más, a kereskedelmi forgalomban kapható szer használható. Jó eredménnyel vízkőteleníthetünk természetes módon, 20 %-os étkezési ecettel, citrommal, híg sósavval is.
 • A mosdóban és a fürdőkádban az állandó nedvesség következtében rendkívül gyorsan szaporodnak a kórokozók. Ezért nagyon fontos, hogy minden használat után tisztítsuk, fertőtlenítsük, hypo, Florasept, Domestos, Domafresh, vagy más fertőtlenítő hatású tisztítószer alkalmazásával. De mindennél fontosabb a szellőztetés. Használat után lehetőleg hagyjuk nyitva a fürdőszoba ablakát, ajtaját egy időre, hogy kiszáradhasson. Ha van beépített elszívó, akkor azt hagyjuk járni egy darabig, hogy eltűnjön a pára a fürdőszobából.
 • Ne felejtsük el áttörölni Domafresh oldatos törlőkendővel a kilincseket sem, de vigyázzunk nehogy a krómozott felületek elszíneződjenek a szertől.
 • A fürdőszobában lévő szemetest naponta ürítsük ki. Mossuk és fertőtlenítsük rendszeresen a szemetes edényt és környékét hypos vízzel, DomaFresh, vagy Florasept fertőtlenítő hatású oldattal, de bármilyen a kereskedelemben kapható egyéb szerek is használhatóak.
 • A felmosó vödör és a felmosórongy higiénikusan tiszta lesz, ha higított DomaFresh fertőtlenítő hatású tisztítószert, vagy csak egyszerűen hypos vizet töltünk a vödörbe, beletesszük a rongyot, egy óráig ázni hagyjuk, majd kiöblítjük
 • Öntsünk rendszeresen vagy DomaClean-t, vagy például Mr Muscle lefolyótisztítót a lefolyó- és túlfolyónyílásokba, szennyvízelvezető csatornákba. Ezzel elpusztítjuk a baktériumokat, feloldhatjuk a kezdődő zsírlerakodásokat, amik a későbbi dugulást okozhatják.
 • A zuhanyfüggöny piszkos, zsíros, penészfoltos lehet. Legjobb, ha mosható anyagból készült függönyt vásárolunk és rendszeresen fertőtlenítő mosással tisztítjuk meg mosógépben, vagy kézzel. A Sanosil S010 Ag penészgomba-ölőszer, vagy a DomaClean penészgombaölő spray segítségével eltávolíthatjuk a gombás (általában fekete) szennyeződéseket.
 • Penészgomba lerakodásra a DomaClean-t töményen célszerű felvinni, és legalább 5 percig állni hagyni, majd tiszta vízzel alaposan leöblíteni.
 • Sajnos a műanyag izoláló anyagba beköltözött gomba nehezen irtható ki, és ha már kiírtottuk, akkor sem veszíti el a fekete színt, mert a gomba-spórák beivódnak a műanyag mikropórusaiba. Ha nem sikerült megelőznünk a műanyag szigetelőcsíkok penészesedését, akkor időnként érdemes kicseréltetni azokat.

A WC takarítása

        A WC kagyló tisztítására, fertőtlenítésére alkalmazzuk naponta, akár minden használat után is a Bref és társai WC-tisztító szereket. A célszerűen kialakított kacsanyakú flakonokban forgalmazott tisztító és fertőtlenítő szerrel, a WC perem alá kell locsolni. Használhatunk akár Nanosept-et hígítás nélkül, vagy a Domafresh-t, de igen jó hatásfokú a Florasept is. Locsoljuk körbe a perem alatti részt és lehetőség szerint hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt lehúzzuk az öblítővizet.

 • WC használat közben a lehúzó, az ülőke és a kilincs is szennyeződik, ezért ezeket rendszeresen át kell törölni Domafresh fertőtlenítő hatású tisztítószerrel. A baktériummentes tisztaság érdekében a WC ülőkét, a fedelet, a lehúzót, az öblítőtartályt és a kagyló külsejét is rendszeresen töröljük le, tisztítsuk meg fertőtlenítő oldattal.
 • A WC kefét célszerű higított Domestos, Florasept vagy hypo vizes oldatában tárolni, amit hetente többször célszerű lecserélni.
 • A WC takarítására, fertőtlenítésére használt eszközöket elkülönítve tisztítsuk és fertőtlenítés céljából – rendszeres időközönként – fertőtlenítő oldatban áztassuk 20 percig.
 • Az elzsírosodott, vagy eltömődött lefolyóba szükség szerint 1–2 liter, lehetőleg olcsó narancssárga lefolyótisztítót érdemes önteni, esténként, hogy reggelig legyen ideje a lúgos tisztító oldatnak szétmarnia a dugulást okozó szerves anyagot. Ha nem várhatunk reggelig, akkor fél óra elteltével bő forró vízzel öblítsük le. A szennyezettség mértékének függvényében a műveletet megismételhetjük.
 • Makacs vízkő, húgykő lerakodásnál vízkőoldó szert viszünk a felületre és legalább 60 percig állni hagyjuk, majd tiszta vízzel alaposan leöblítjük. A műveletet szükség esetén meg kell ismételni egészen addig, amíg a szaniter tiszta nem lesz.
 • Említést kell tennünk a kézfertőtlenítési lehetőségekről is. Erre a célra javaslom használni a Clarasept folyékony szappant, vagy a HiGeen, Bradoman, Bradolife, Aquawet elnevezésű kézfertőtlenítő szereket illetve törlőkendőket. Javasolt emellett még a Bradogél teljes hatásspektrumú kézfertőtlenítő gél alkalmazása is, vagy más a kereskedelemben kapható antibakterilis folyékony szappan.

Ügyfelek bevonása a vegyszerek használatába:

Készségektől, tapasztalattól függően tanítsuk meg ügyfeleinknek a vegyi anyagok alkalmazását. Aki kellően óvatos, ismeri a veszélyeket, az felügyelettel akár hypot is használhat, de aki kezdő és nem érti a veszélyesség fogalmát, annak csak enyhe, ártalmatlan szereket adjunk a kezébe.

A szennyeződés, a kosz helyét, megjelenési formáit és a takarítás utáni állapotot alaposan tudatosítsuk bennük, akár az alábbi módszerrel is:

Pl. Lám csak itt a kosz a sarokban, ha kipiszkáljuk, már nincs ott! Nicsak a konyhakő fugái nem szándékosan feketék, az mind, mind piszok benne, trisózás és némi kefélés után világos színűre változott! A teáskanna azért barna, mert sosincs rendesen kimosva, csak öblítve, egy kis zsíroldó vagy hypo gyorsan segít a dolgon!

Protokoll érvényessége: 2015. július 29-től

Készítette: Vámos Magdolna  egészségügyi auditor

Jóváhagyta (központi titkárságon tárolt eredeti példány aláírásával):   ......................................

                                                                                                                 Dr. Gruiz Katalin

                                                                                                           Down Alapítvány elnöke

[1] Vannak az alapítványnál szőnyegtisztító gépek, vizes porszívók, amelyeket el lehet kérni és lehet használni

[2] Hypo: hatékony fertőtlenítő szer, WC, fürdőszoba takarítására alkalmas. Gumikesztyű és nedves szájmaszk használata célszerű, hogy ne lélegezzük be a gőzöket. Használat után bő vízzel kell lemosni a felületeket, ellenkező esetben rajta marad a hypó által elbontott szerves anyag, ami kellemetlen szagú

Clorox: ez is nátriumhypoklorit, ugyanaz érvényes, mint a hypóra.

Flóraszept: kevésbé hatékony, de jó takarítószer, mosószernek is alkalmas. A hígított klórtartalmú háztartási vegyszerek, nem igazán hatékonyak.

Trisó: olcsó, jól tisztít, zsírtalanít, még fertőtlenít is.

Savak: híg sósav, esetsav, citromsav egyszerű és drágább kivitelben kaphatóak, vízkőoldáshoz, takarításhoz kiválóak, hatásukra szép, fényesek lesznek a felületek.

[3] A Domafresh csak ajánlás, használhatunk ezen kívül más, a kereskedelmi forgalomban kapható készítményeket, vagy a fentebb felsorolt szeretek közül bármelyiket.