Kánikulai időszak idején követendő szabályok protokollja

A Down Alapítvány ügyfelei és munkatársai részére összeállított egészségügyi tanácsok forró nyári napokra, a hőség okozta rosszullétek és megbetegedések elkerülésére, megelőzésére

A forró nyári napok különösen megterhelik a szervezetünket. Az emberi szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk az extrém magas hőmérséklethez!

Nekünk nemcsak magunkra, hanem ügyfeleinkre is fokozottan figyelni kell, lássuk el őket tanácsokkal, tanítsuk meg, hogy miként lehet védekezni a forróság okozta kiszáradás, a rossz közérzet, a kellemetlen izzadás, a fejfájás és más diszkomfort érzet ellen, amely a hőmérséklet extrém emelkedése miatt alakulhat ki.

A forróság ellen számtalan módon lehet védekezni, ezekkel a módszerekkel ismerkedjünk meg, és alkalmazzuk a mindennapok során.

Öltözködés:

Viseljünk könnyű, vékony, világos színű, természetes anyagból készült, bő szabású öltözéket, kerüljük a sötét anyagokat, a szűk fazonú, műszálas ruhadarabokat.

Szabadban való tartózkodáskor a fejünket védjük világos, széles karimájú fejfedővel, a fiúk baseball sapkával, a szemünket pedig jó minőségű UV szűrős napszemüveggel. Vigyázzunk, mert ha napszemüveg nem rendelkezik megfelelő UV védelemmel, többet árthat, mint használ!

Figyeljünk oda, hogy szellős cipőt, szandált húzzunk a lábunkra, a vastag, télies, vagy műszálas zoknikat ilyenkor mellőzni kell.

Ha nehezen viseljük a hőséget, a csuklónkra is köthetünk például hideg vízzel megnedvesített zsebkendőt, rongyot, gézdarabot.

Folyadékpótlás:

Klienseinknél előfordulhat, hogy a szomjúságérzetük gyengébb, vagy csak elfelejtkeznek a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról. Ilyenkor a szervezetük kiszáradhat, csökken a keringő vér mennyisége, lassul az áramlása, emiatt az életfontosságú szervek vérellátása is gyengül, bekövetkezhet egy ájulás, vagy rosszul lét, Figyeljünk oda a kiszáradás tüneteire, például a nyelv és a nyálkahártyák szárazságára, de hasznos lehet a vérnyomás ellenőrzése is[1]. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak, és bárhová mennek, mindig vigyenek magukkal ivóvizet!

Kánikulai napokon számolni kell azzal, hogy jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, de a folyadékvesztéssel párhuzamosan a só veszteség is. Ezért nagyon fontos a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok fogyasztása. Igyunk, és ügyfeleinkkel is itassunk sokat[2], lehetőleg 2-3 liternyit naponta, elsősorban vizet, ásványvizet, de emellett javasolt más, akár ízesített és kellemesen lehűtött italok fogyasztása is:

 • teák, gyümölcs teák, borsmenta tea cukor nélkül, esetleg kevés mézzel, citrommal
 • citrommal, menta levéllel készített limonádé, vagy citrommal, menta levéllel ízesített hűtött víz
 • hűtött görögdinnyelé, vagy más otthon préselt lédús gyümölcsökből készült levek
 • jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek
 • általában a szénsavas italok helyett a buborékmentes ajánlott!
 • Ne fogyasszunk, vagy legalábbis próbáljuk elkerülni a magas cukortartalmú üdítőket, a koffeint vagy alkoholt tartalmazó innivalókat, mert ezek a szervezet amúgy is megnövekedett folyadék szükségletét tovább növelik.

Étkezés:

Kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, fogyasszunk sok salátát, zöldségeket, gyümölcsöt.

Javasolt egy-egy forró napon vacsorára például a népszerű gazpacho (hideg spanyol zöldségleves) vagy más különféle hideg gyümölcs, vagy zöldség levesek. Készítsünk vacsorára lecsót, akár szabadban grillezett, vagy sült zöldségeket (répa, brokkoli, cukkini, padlizsán, gomba, hagyma, paradicsom, paprika, vagy bármi más felhasználásával), zöldség krémeket, friss pástétomokat, salátákat pl. tzadzikit, vagy másokat, tonhal, tojás, olivabogyó hozzáadásával.

Fagyizáskor célszerű előnyben részesíteni a gyümölcs fagylaltokat, amelyek kellemes fanyar, savanykás ízük révén tovább hűsítenek.

Gyomor, bélbántalmak elkerülése:

Nyári hőségben gyorsabban romlanak az élelmiszerek, különösen a tejtermékek, a hús és halételek, a gyümölcs és az édesség. Emiatt tartsuk az élelmiszereinket hűtőszekrényben, és az előző nap készített ételeket alaposan forraljuk át, mielőtt elfogyasztanánk.

A nyaralás során és kirándulások alkalmával alaposan figyeljünk oda, hogy hol, milyen büfében, cukrászdában vásárolunk, ugyanis a nyári ételfertőzések száma különösen megnő a kánikulai időszakban.

Lakószobák, foglalkoztatók, irodák, teraszok hűtése, vagy legalább elfogadható hőmérsékleten való tartása:

Legjobb módszer a légkondicionáló berendezések szabályos működtetése. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor is vannak módszerek, amelyekkel védekezhetünk az épületek átmelegedése ellen. Elviselhető lehet a belső klíma, ha napközben, 9 és 21 óra között az ablakokat, lefüggönyözve és zárva tartjuk. Az ettől eltérő időpontokban, tehát hajnalban, kora reggel és késő este szellőztessünk és csináljunk kereszt huzatot. Az éjszakai órákban hagyjuk kitárva az ablakokat, húzzuk félre a sötétítő függönyöket.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert ez káros hatással lehet az ízületekre, vagy nátha alakulhat ki.

Klímaberendezés hiányában a foglalkoztatókban, a munkatérben, a lakószobákban, ebédlőben, irodákban működtessünk ventillátorokat.

A kánikula kellemesebb elviseléséhez alkalmazható még a teraszhűtés, kerthűsítés, a kültéri klíma, párakapu. A mediterrán országokban régóta használják a teraszok hűtésére az u.n. kültéri "klímákat". Ez valójában egy vízpára függöny. A vizet apró cseppekre porlasztja el, amely azonnal elpárolog. A párolgás hőelvonással jár, így a környezet hőmérsékletét 8 - 10 fokkal csökkenti. A kis vízcseppek elpárolgása rendkívül gyors, így az emberek, tárgyak nem lesznek vizesek[3].

Közlekedés, szabadidő, strandolás:

Lehetőleg délelőtt 10 óra és a délután 4 óra között ne tartózkodjunk a napon. A sok gyaloglással járó elintéznivalókat – ha van rá mód – próbáljuk kora reggelre, vagy késő délutánra hagyni.

A tömegközlekedéssel történő utazást, a kertészkedést, a sportolást, vagy a szabadtéri programokat, játékokat időzítsük a hőség szempontjából kritikus időszakon kívülre. Lehetőleg ne induljon senki hosszú útra klímaberendezés nélküli járművel, és sohase maradjunk, vagy hagyjunk bárkit is a napon álló gépkocsiban!

A kánikula a vízparton a legelviselhetőbb, ám itt is be kell tartani néhány óvintézkedést a veszély elkerülésére. Strandoláskor, ügyeljünk arra, hogy a senki ne napozzon déli 12 és délután 16 óra között, hiszen a káros UV-sugarak ebben a napszakban a legerősebbek. De ezen kívül is használjunk UV-szűrős napvédő szereket, naptejet. Ha ennek ellenére mégis valaki napszúrást kap[4], vigyük árnyékos, hűvös helyre, itassunk vele nagy mennyiségű folyadékot.

Figyeljünk arra is, hogy senki ne menjen vízbe felhevült testtel, evés után pedig várni kell 1-2 órát az úszás vagy fürdőzés megkezdése előtt.

Általában igaz, hogy a hosszas fizikai erőkifejtést a nap legmelegebb szakában kerülni kell.

Érdemes langyos, vagy hideg vízzel naponta akár többször is lezuhanyozni, és pár órát légkondicionált helyiségben tölteni.

Bőrproblémák:

A zárt ruházat, nem megfelelően szellőző cipő viselése, a pangó izzadság és az egymással érintkező bőrfelületek miatt gyakoribb a bőr- és körömgomba. A bőrproblémák megelőzésében jó szolgálatot tesz a szárító, bőrnyugtató, antiszeptikus hatású hintőporok használata különösen erősen izzadó, vagy túlsúlyos elhízott ügyfeleink esetében.

Még néhány jó tanács:

 • Ügyeljünk arra, hogy a szobahőmérsékleten tárolható gyógyszerek esetében általában a gyártók 25 ºC alatti tárolást javasolnak, így kánikulában ezeket is célszerű hűtőszekrényben elhelyezni.
 • A felesleges áramfogyasztókat kapcsoljuk ki a hőségben vagy használjunk kisebb teljesítményűeket.
 • Válogassuk meg, hogy nyáron mit főzünk a kánikulában. Olyasmit készítsünk, ami alacsony hő felhasználással jár, ne működtessük feleslegesen a konyhai sütőt.
 • Nedvesítsük be magunkat, és úgy hagyjuk, hogy a ventilátor szele érjen. Ezzel javulni fog a hőérzetünk.
 • Jót tesz az is, ha hideg (de nem jéghideg) folyadékot iszunk. Ettől izzadni fogunk, ami párolgással, azaz hőveszteséggel jár. A dezodorok viszont ezzel ellentétesen hatnak (és alumíniumtartalmú dezodort amúgy sem egészséges használni).
 • Mossuk ki vagy nedvesítsük be a függönyt, és úgy helyezzük az ablak elé. Bolyhos törölközőt is lehet nedvesen kiteríteni a szobákban, sőt a mosott ruha teregetését is meg lehet oldani a szobában - az is hőelvonással jár majd.
 • Hűvösebb lesz, ha gyakran felmossuk a padlót, és ahol lehet, ilyenkor ott nem használunk szőnyeget.

Végezetül:

Fontos tudatosítani mindenkiben, hogy ha a testhőmérséklet 38 Co fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 Co felett hőguta alakulhat ki, 40 Co felett pedig életveszélyes állapot jöhet létre. Ezért is rendkívül fontos, hogy a kánikulai napokon betartsuk és betartassuk ügyfeleinkkel is azokat a szabályokat, amelyek a megelőzést, a hőség okozta rosszullétek és betegségek elkerülését szolgálják.

Készítette: Vámos Magdolna  egészségügyi auditor

Jóváhagyta (központi titkárságon tárolt eredeti példány aláírásával):   ......................................

                                                                                                                 Dr. Gruiz Katalin

                                                                                                           Down Alapítvány elnöke

[1] Az alacsony vérnyomás – főleg az alsó érték csökkenése – és a pulzusszám emelkedése figyelmeztető jel!

[2] Ajánlott a testsúlyunkat figyelembe véve 10 kg-onként 4 dl víz elfogyasztása. Tehát pl. egy 70 kg-os embernek minimálisan 2,8 liter vízre lenne szüksége, de a kánikulai napokon – a fokozott izzadás miatt – ennél nagyobb mennyiség az optimális!

[3] http://locsoloautomata.hu/kulteri_klima.html linken elérhetőek a különféle kültéri klímák, víz porlasztók.

[4] Napszúrás esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, de kevésbé súlyos esetben az alábbiakat mi is megtehetjük: rakjunk a beteg fejére, homlokára, mellkasára, hátára hideg borogatást, vagy alkalmazzunk langyos zuhanyt. Fektessük hűvös, szellős helyre, enni ne adjunk neki, viszont bőségesen itassuk meg vízzel.