Érzékenyítő és csapatépítő tréningek E-000844/2014/D002

A Down Alapítvány trénerei és tapasztalati szakértői (az értelmi-, érzékszervi- és mozgássérült emberek) által tartott interaktív tréningeken mód nyílik arra, hogy a résztvevők személyes találkozások alkalmával közel kerüljenek fogyatékos embertársaikhoz, megismerjék életüket, kommunikációjukat, elgondolkodjanak a korlátokkal élés nehézségeiről és a lehetőségekről.

Négy tréningtípust kínálunk cégek munkatársainak, ebből egy érzékenyítő tréning, egy csapatépítő program, egy családos-gyerekes program és egy akkreditált képzés szolgáltatásokban dolgozó ügyintézőknek.

1. A hagyományosabb érzékenyítő tréningünk célja a fogyatékosságok közelebbi megismerése, tapasztalati szakértők bevonásával. Értelmi fogyatékos, vak, siket és kerekesszékes tapasztalati szakértők közreműködésével folyik a tréning. Részletes leírását csatolmányként olvashatjuk. Kétféle  változatban kínáljuk: 4-4,5 órás vagy 8 órás időtartamban.

2. A csapatépítéssel egybekötött érzékenyítés egy kombinált megoldás - az érzékenyítést csapatépítéssel egybekötve nagymértékben dinamizáltuk és egyben  növeltük a tréning hatékonyságát.
A csapatépítés az Alapítvány Sportcentrumában (ez egy fitness és konditerem) zajlik.
Vegyes (egy vendég és egy fogyatékos személy) csapatok versenyeznek egymással. Közben kreatív ajándékkészítés is folyhat, a rendelkezésre álló idő függvényében. Forgószínpadszerűen mennek állomásról állomásra a csapatok és mind az állomásonkénti, mind az összteljesítményt értékeljük, jutalmazzuk. A részletes leírás csatolva olvasható.
4 óra az időigény.
A csapatépítő tréning egyik kuriózuma, hogy a zumbaórát Cili tartja, aki az első Down-szindrómás zumbaoktató.
Az épületben van egy meglátogatható támogatott lakhatás is, 12 lakóval.
A sportcentrum weblapja és facebook oldala: http://www.downalapitvany.hu/node/870 https://www.facebook.com/down.alapitvany.sportcentrum/

3. A harmadik típusú találkozási lehetőséget főként kisgyerekes családoknak kínáljuk, céges ünnepi vagy hétvégi program formájában. A szervezett színházlátogatás, farsangi mulatság vagy kirándulás  szabadidős programokkal egy olyan együtt töltött fél nap vagy egész nap, ahol a Korai Fejlesztő Központunkba járó Down-szindrómás gyermeket nevelő családok és a cég/iroda dolgozóinak családjai együtt vesznek részt az egyeztetett programon, pl. kimennek a Margit szigetre hajóval és ott játszanak, uzsonnáznak  a gyerekekkel, beszélgetnek a szülők egymással. Itt nincs különösebb tréning,legfeljebb rövidd moderált beszélgetések bevezetőül. Ez a program így is hatékonyan érzékenyít, és alkalmasint több informális információval szolgál, mint egy tanfolyam, vagy egy hagyományos érzékenyítő tréning.

4. Van egy negyedik fajta tréningünk is, ezt szolgáltató cégek és kormányablakok, egyéb kormányzati szervek ügyintézőinek szánjuk. Ez nem annyira dinamikus,mint az előzőek, inkább képzés jellegű (akkreditált, tehát pontszámot is ér - 30 pont - akinek van ilyen kötelezettsége).
Ebben is van érzékenyítés. 8, 12 és 18 órás tanfolyamunk van ebből a típusból.
Témája: hogyan kell mentálisan akadálymentes szolgáltatást nyújtani. Kettős értelemben: 1.) könnyen érthető, segítőkész, türelmes szolgáltatást, hogy akár értelmi fogyatékos, akár siket, vagy nehezen értő (nagyon egyszerű, demens, külföldi)ember is jól legyen kiszolgálva; 2.) a fejünkben, az ügyintéző fejében ne legyen mentális akadály, vagyis előítélet, félelem, kiégés, meg ilyesmi. Tehát 1.) legyen eszköztára, 2.) legyen megfelelő attitűdje a gyengék kiszolgálásához és egy mindenki számára használható világ megteremtéséhez. Ehhez is csatolok egy részletes programot..

A tréningek bevételét a Foglalkoztatási Centrum, a Sportcentrum fenntartásáraés a Korai Fejlesztőbe járó családok ünnepi programjaira fordítjuk.

Kapcsolódó kiadványok:
Gruiz Katalin: Mentális Akadálymentesítés - Elvek, Etika, Gyakorlat Down Alapítvány, Budapest, 2009