Egészségfejlesztési programok

Megállapodás született ez év augusztusában a SOTE Fogászati Klinikájával a Down Alapítvány kliensei számára fogászati ellenőrzés, és igény esetén altatásban végzett beavatkozás elvégzésére.

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar, Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika aneszteziológus főorvosa, Dr. Fülöp Emese lesz a DOWN Alapítvány klienseinek fogászati ellátásáért felelőse a Klinikán, és az ellátást koordináló főorvos.

A fogászatot felkereső kliensek kellő felvilágosítást kell kapjanak megelőzően is, tehát gondozóik praktikusan készítsék fel őket arról, hová mennek, és mi fog velük történni. A Klinikán az ellenőrzés alkalmával személyre szabottan elmondják nekik az aktuális fogászati problémáikat, és a kezelésük folyamatát.

A fogászati ellenőrzésre és kezelésre való felkészítéshez nyújt segítséget ez az ismertető.
ALTATÁSOS FOGÁSZAT.doc
Intézményi egészségügyi felelősök feladatainak meghatározása
A Down Alapítvány valamennyi átmeneti és lakóotthonában -egészségügyi felelősi megbízással- egy-egy, többségében egészségügyi szakképesítéssel is rendelkező segítő/gondozó munkatárs felel az ott élők egészségi állapotáért, egészségvédelméért. Ügyfeleink egészség-státuszának folyamatos monitorozása mellett, ápolási feladatokat látnak el, de a prevenció mindhárom szintjének egyénre szabott célkitűzései is általuk kerül megfogalmazásra, természetesen az ügyfelekkel közösen. A konkrét feladatok meghatározását összefoglaló alábbi dokumentum munkaköri leírásuk részét képezi.
Időskor egészségügye, időskorú értelmi fogyatékos emberek segítése, támogatása a Down Alapítvány intézményeiben

Az életkor előre haladtával a Down Alapítvány intézményeiben is emelkedik a mindennapi életvitelükben korlátozott személyek, mások segítségétől függő, ápolásra, gondoskodásra szorulók aránya. Ez a folyamat az értelmi fogyatékos emberek körében fokozottabb felelősséget jelent az őket gondozók és segítők számára, mint például az átlag populációban. Az idős ellátás komoly kihívást jelent az átmeneti, és a lakó otthonok mindennapjaiban. Az évek számának gyarapodása csak akkor jelenthet igazi sikert, ha az egyre hosszabbra és hosszabbra nyúló élet minőségi, méltóságteljes, és egészségesen tölthető el.
Az intézményeinkben élő értelmi fogyatékos, időskorú ügyfeleink még meglévő egészségének megőrzésében, és életük utolsó szakaszának szebbé, kellemesebbé tételében rengeteg olyan feladat van, aminek szakszerű ellátásáért mindannyian felelősek vagyunk.