Időskor egészségügye, időskorú értelmi fogyatékos emberek segítése, támogatása a Down Alapítvány intézményeiben

Időskor egészségügye,

Időskorú értelmi fogyatékos emberek segítése, támogatása a Down Alapítvány intézményeiben

 

Az intézményeinkben élő Down szindrómás és más értelmileg akadályozott ügyfelek esetében is igaz az az általános megállapítás, miszerint az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb csak az ütemét és esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.

Az időskor előre haladtával mutatkozó negatív változások mellett a mi ügyfeleink esetében gyakorta kell számolni olyan meglévő tényezőkkel is, mint például a már évek óta fennálló epilepszia, skizofrénia, depresszió, mániás viselkedés, amelyek egyébként is nehezítik az életüket és ellátásukat.

Az időskor előrehaladtával mutatkozó változások

Az értelmi fogyatékos időskorú személyek életvitelének, egészségi állapotának és demenciájának súlyossága az alábbiak szerint osztályozható:

 • Enyhe változások: Jelentős deficittünetek mellett az önellátás képessége többé-kevésbé megtartott, a személyi higiéné a szükségletekhez képest még megfelelő.
 • Középsúlyos változások: Az önálló életvitel részleges, nehézkes és veszélyeket hordoz. Az életvitelhez rendszeres segítség szükséges, de a segítő állandó jelenléte még többnyire nélkülözhető.
 • Súlyos változások: Állandó segítség szükséges. Jellemző a személyi higiénia elhanyagolása, a gondolkodás inkoherenssé válása.

Az időskor betegségei

Az idült nem fertőző betegségek, mint például a daganatos betegségek, a szív-és érrendszeri kórképek (magas vérnyomás, érszűkület, agyi keringési zavarok, agyvérzés), az anyagcsere betegségek (cukorbetegség, kóros elhízás), a mozgásszervi, reumatológiai megbetegedések (csont, ízületi kopások, gyulladásos reumás betegségek, csontritkulás) nemcsak a korai halálozást, hanem jelentős életminőség romlást, és rokkantságot is előidéznek.

Az idős emberek általában fogékonyabbak bizonyos betegségekkel szemben, és ez a Down szindrómások esetében fokozottan jelentkezhet. Így például gyakoribbak a felső, és alsó-légúti betegségek és azok szövődményei. Gyakrabban fordulnak elő kötőhártya gyulladások, és refluxos tünetekkel járó emésztőrendszeri betegségek.

Idős férfiaknál gyakori probléma a prosztata megnagyobbodás, többeknél előfordul húgycsőszűkület, aminek kellemetlen következménye lehet egy-egy húgyúti infekció. Az inkontinencia ugyan nőknél nagyobb gyakorisággal, de a férfiaknál is előfordul. Sokszor nem elég bepelenkázni az ügyfeleket, de néha éjszaka is fel kell ébreszteni őket. Napi szinten többször kell mosni az ágyneműt, takarítani, fertőtleníteni az ágyat, még a gumilepedők ellenére is.

Ezek a jelenségek/betegségek, nemcsak az egyén számára kellemetlenek, hanem az támogató-segítő munkatársak számára is jóval nagyobb felelősséget, és több munkát jelentenek.

Mi változik még az öregedés során?

Az öregedő emberek magassága csökken, megritkul fejükön a haj, viszont a szőr gazdagon sarjadzhat a fülükben és az orrukban. A külső hatásoknak kitett bőrfelületük szárazzá és ráncossá válik, valamint foltokban pigmentálódhat, kihullanak a fogak, sorvadnak az állkapcsok, csökken a hallás, romlik a látás, tehát az esztétikai megjelenés változásával is számolni lehet.

 

AZ IDŐSGONDOZÁS ALAPELVEI

 

Az egészségfejlesztéshez szükséges szemlélet és tudatosság erősítése

A fogyatékossággal élő időskorúak ellátásában, és a rehabilitációjában olyan komplex rendszer kialakítására van szükség, amely a fogyatékosság és a funkciócsökkenés okozta szükségleteket, illetve különleges időskori igényeket is képesek kielégíteni.

Az értelmi fogyatékos időskorú emberek esetében a rohamos egészségromlás elsődleges és másodlagos megelőzéséhez, vagy a még meglévő egészségük megőrzéséhez is nagyban hozzájárulhatnak az alábbiak:

 • Rendszeresen végzett szűrések, az otthonokban dolgozó gondozók-segítők közreműködésével (testsúly, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint mérések),
 • Rendszeres háziorvosi ellenőrzések,
 • Védőoltások (pl. Az influenza és a pneumococcus okozta pneumonia ellen),
 • Daganatos betegségek megelőzését szolgáló, de nem populációs szinten szervezett szűrővizsgálatok (prosztata, here, szájüreg, bőr-melanoma szűrések)
 • Népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok[1] (emlő-, méhnyak-, colorectális tumor),
 • Gyógyítás, a további állapotromlás megelőzése,
 • Gyógyászati segédeszközökkel való ellátás,
 • Rendszeres gondozás, szükség esetén intenzív rehabilitáció
 • Élethosszig tartó tanulás: egészségnevelés, tudatosság növelése, szakszerű tanácsadás.
Idős és idősödő ügyfeleink gondozása egészségi állapotuk fenntartása és javítása érdekében

Gyakorlati útmutató

Célszerű készíteni egy szervezeti vagy intézményi szintű egészségtervet (gondozási tervet) az idősödő és idős ügyfelek változó életviteléhez adaptálva. Ugyanakkor szükséges az egyéni egészség terv is, az egyes ügyfelek egyéni igényeire és szükségleteire adaptálva.

Immunerősítés, gyógyszerek, vitaminok:

 • Fontos, hogy idősödő ügyfeleink napi szinten kapjanak természetes vagy szintetikus immunerősítő szereket és vitaminokat (pl. Q10, gingzeng, Béres csepp, C-vitamin stb.).
 • Gyógyszeres megelőzés céljából javasolt pl. az Aspirin szedése nagy kockázat esetén, vagy szívroham és szélütés megelőzésére.
 • Az öregedés olyan zavaró jeleit, mint az emlékezetkihagyás, kimerültség, ízületi fájdalmak, vagy a kéz és láb bizsergése, B12 vitaminhiány megelőzésével lehet kiiktatni, de legalábbis mérsékelni.
 • Az alvászavar gyakori és komoly probléma időskorban. A leggyakoribb alvást rontó életmódi tényezők a mozgáshiány és a gyakoribb zárt térben való tartózkodás miatti fényhiány, de a rendszertelen életmód is. Fontos tehát a megfelelő mozgásmennyiség biztosítása még a súlyosan mozgáskorlátozott, ágyhoz kötött betegek esetében is.
 • Szükség van B6-vitamin pótlásra is, amely az alvás, az étvágy és hangulat szabályozásában vesz részt.
 • Fontos, hogy idősödő ügyfeleink elegendő magnéziumhoz és cinkhez jussanak, mivel előbbi az egészséges vérnyomás, utóbbi a sebgyógyulás és a megfelelő immunműködés, valamint a szaglás és ízlelés szempontjából szükséges.
 • A lehetséges gyógyszeres prevencióhoz tartoznak még az érelmeszesedés megelőzését szolgáló koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a megfelelő vérnyomást biztosító és a szélütés megelőzésére javasolt vérnyomás-csökkentők, a csontritkulást megelőző, és a csont sűrűségét növelő gyógyszerek is.

Táplálkozás, tápanyagok, élvezeti cikkek:

Minőségi táplálkozás

 •  Fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékbevitelre, rendkívül fontos, hogy az időskorúak is elég vizet igyanak.
 •  Az időskorra érvényes táplálkozási ajánlásokat célszerű messzemenően figyelembe venni. Renyhülő bélműködés okozta székrekedések megelőzése céljából a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztására, és a táplálékok zsír, valamint szénhidrát tartalmának csökkentésére, továbbá a fehérjékhez és a rosthoz viszonyított arányuk megváltoztatására. Elengedhetetlen, hogy naponta fogyasszanak idényzöldségeket, és alacsony cukortartalmú gyümölcsöt.
 • Különösen 60 év felett a szervezet általában nem jut elegendő folsavhoz, holott a szív egészségének megőrzésében a folsavnak rendkívüli szerepe van. Pótlását folsavban gazdag élelmi anyagokkal (spenót, spárga, csicseri borsó, lencse, folsavval dúsított müzlik, gabonapelyhek stb.) lehet elérni.
 • Mivel a D vitamin hiányával nő a csonttörés, az izomgyengeség és sokféle daganatos betegség kockázata, emiatt szükséges zsírszegény tej és tejtermékek, halak, zöld leveles zöldségek fogyasztása, vagy akár multivitaminok rendszeres szedése is.
 • Gondosodni kell továbbá a megfelelő arányú vas beviteléről.

Táplálkozás mennyiségi optimalizálása

 • Idős és igen idős korban egyre gyakrabban kerülhet előtérbe az alultápláltság, a minőségileg és mennyiségileg sem megfelelő táplálék bevitel, vagy ritkábban a teljes táplálkozási elégtelenség.
 • Az ételek megválasztásán kívül célszerű a táplálék mennyiségének több kisebb adagra osztása: gyakran, keveset!- elv érvényesülése.
 • Étvágytalanság esetében, kedvcsinálásként az evéshez, egy kis vörösbor, egy pici konyak, egy csészényi kávé -étkezés utánra való kilátásba helyezése- kedvező hatást érhet el.
 • A táplálék elfogyasztását és megrágását lehetővé tévő fogakról, fogpótlásról, protézisről gondoskodni kell, vagy ha mindez már nem lehetséges, akkor pépesített ételt célszerű biztosítani.
 • Komoly jelentősége van a kor előrehaladtához alkalmazkodó életmóddal kapcsolatos változtatások kezdeményezésének, mint például: a dohányzás teljes mellőzése, a túlzott kávé és más élvezeti cikkek, pl. édesség fogyasztásának a mérséklése.

Fizikai állóképesség javítása, személyi és környezet higiénia

 • Fokozottan oda kell figyelni, hogy ügyfeleink minél több időt töltsenek a szabad levegőn, ügyelni kell arra, hogy megfelelő testmozgással, gyógytornával tartsák karban fizikai állóképességüket.
 • Rendkívül fontos a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektetni a fokozott testápolásra és tisztálkodásra nemcsak az egészség védelme, de az esztétikus megjelenés miatt is.
 • A korosodó ügyfelek is legyenek ízlésesen felöltözve, hajuk, körmük legyen gondozott és ápolt.
 • Használati tárgyaik, környezetük, lakóterük higiénés viszonyait fokozottan figyelemmel kell kísérni. Fontos a higiénés rendszabályok maximális betartása, hiszen gyakran előfordulhatnak kisebb-nagyobb „balesetek” különféle exkrétumok[2] szóródásával okozott szennyezés.
 • Az intézmények, lakóotthonok vizes blokkját, esetleg a konyhát, étkezőt naponta, illetve szükség esetén naponta többször is takarítani, fertőtleníteni kell.
 • Influenzás időszakban fontos az idősek lakta helyiségek rendszeres szellőztetése, hiszen ők sokkal fogékonyabban a fertőzésekkel szemben.
 • Fertőző légúti betegségben szenvedő ügyfelek által is használt helyiségek esetében meg kell oldani, hogy más, még nem beteg, de gyenge immunrendszerű idős lakó ne tartózkodjon egy azon időpontban, azonos légtérben a beteg, és a potenciálisan kórokozót ürítő egyénnel (pl. Márga utcai konyha-ebédlő).
 • Rá kell szoktatni az idős ügyfeleket, hogy ne csak WC használat után mossanak kezet, hanem zsebkendő használat után, evés előtt és után is.
 • Idős korban nehéz megváltoztatni a berögzült szokásokat, ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ügyfeleink még fiatalabb korukban elsajátítsák a helyes higiénés normákat.

Értelmi képességek szinten tartása:

 • Törekedni kell arra, hogy az idősödő ember is folyamatosan használja az elméjét, legyen minél több gondolkodásra késztető feladata.
 • Ha tud olvasni, rendszeresen olvasson.
 • Társasjátékozzon, játsszon olyan játékokat, ahol figyelni kell.
 • Végezzen változatos tevékenységeket, hogy ne váljon passzívvá.
 • Edzeni kell a találékonyságát, hogy ne kopjon el, sokáig megmaradjon a kreativitása.
 • Használja memóriáját, emlékezzen vissza nevekre, régi történésekre.

A lelki egészség megőrzése, fenntartása érdekében szükséges teendők:

 • Előrehaladott demenciában szenvedő ügyfelek kihívást jelentenek a mindennapokban, rájuk fokozottan fontos ügyelni.
 • Vonjuk be őket olyan feladatokba, tevékenységekbe, amelyeket elbírnak.
 • Ne vegyük el a kedvüket sem irreális tervezgetéseiktől, sem álmodozásaiktól, ha még vannak ilyenek – és a múltra való emlékezésüket se vonjuk kétségbe, hiszen az ő múltjuk az ő életük története.
 • Nem célszerű állandó tiltásokkal, állandó aggódásokkal nehezíteni a mindennapi életüket.
 • Az idősödő és egyre demensebb, illetve romló egészségi állapotú ügyfelek szabadidős programját egyénileg kell megtervezni és megszervezni, képességeikhez, erőnlétükhöz, egészségükhöz mérten eltérő programokkal.
 • Jelentős hangsúlyt kell fektetni a lelki segítségnyújtásra.
 • Egyéni és csoportos beszélgetésekkel, irányított programokkal, kinek-kinek egyéni szükségletei alapján kell biztosítani a lelki egészség minél hosszabb távú fenntartását.
 • Azoknak az idős ügyfeleknek, akinek nincs senkije, vagy akiket csak elvétve látogatnak, és láthatóan hiányzik a családjuk, célszerű valamilyen házon kívüli programmal kedveskedni olyankor, amikor többeket is meglátgatnak a hozzátartozók.
 • Gondoskodni kell arról is, hogy azok az idősödő ügyfelek, akiknek a környezetében előfordulnak halálesetek, felkészüljenek a gyász feldolgozására. Ehhez megfelelő szakemberre, kellő empátiára és hozzáértésre van szükség.
 • Az egészségügyi ellátórendszer elfogadóbbá tétele az idősödő fogyatékos emberek iránt
 • A mostaninál eredményesebb lobbizásra lenne szükség a kormányzati fórumoknál pl. az Nemzeti Betegfórumon (NBF) keresztül, az alábbiak érdekében:
 • Az értelmi, és más fogyatékossággal élők, ezen belül is az idősödő személyek egészségügyi ellátásának, gyógyításának az oktatását ki kellene terjeszteni, és általánossá kellene tenni az ápolói szakképzés rendszerében.
 • Javítani kellene a fogyatékos, de különösen az idősebb korosztályok szempontjából is kiemelten fontos háziorvosi alapellátás hozzáférhetőségét.
 • Az aktív (akut) és a krónikus kórházi kapacitások arányának krónikus és rehabilitációs egészségügyi szolgáltatások irányába történő eltolásával, jobb színvonalú betegellátást kellene lehetővé tenni az idős, de különösen a fogyatékos idősödő személyek számára.

 

 

Budapest, 2015. július 29.

                                                                                     

                                                                                                                     Vámos Magdolna

                                                                                                                  egészségügyi auditor

 [1] Népegészségügyi szűrővizsgálat = a magukat egészségesnek vélő, tünet és panaszmentes személyek vizsgálatát jelenti a még rejtett betegség kimutatására alkalmas módszerrel:

 • a 45-65 év közötti nők kétévenként végzett emlőszűrése lágyrész-röntgenvizsgálattal (mammográfia),
 • a 25-65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálata után 3 évenként megismételt, sejtvizsgálatot (citológia) is alkalmazó nőgyógyászati szűrővizsgálata,
 • az 50-70 év közötti férfiak és nők kétévenkénti szűrővizsgálata a székletbeli rejtett vér laboratóriumi (immunkémiai) kimutatása útján

 

[2] széklet, vizelet, hányadék