FOF2019 Tudástár

Komplex szolgáltatásfejlesztés program az NFSZK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2019 szeptemberétől.

Téma: Intézményi ellátás helyett fokozatos áttérés az inkluzív szolgáltatásokra. Átmeneti és inkluzív megoldások kidolgozása, demo megvalósítása, ezekhez know-howk és képzési anyagok kidolgozása.
Fokozatok: 1. Piaci minta alapján saját szolgáltatás;
2. Fordított integráció: saját szolgáltatások integrált nyújtása – nem fogyatékos személyeknek is;
3. Piaci szolgáltatás igénybevétele, attitűdváltozásuk támogatása;
4. Teljes körű társadalmi inklúzió alapjainak építése.

Fő cél: Inkluzív szolgáltatások nyújtása és igénybevétele. Ehhez:
1. A fogyatékos ügyfelek képessé tétele; 2. A tudatosság növelése, a támogató szakemberek és a szolgáltatók körében; 3. Az elfogadás javítása társadalmi szinten.

A pályázatban demonstrált területek: 1. Autonómiát fejlesztő szociális szolgáltatások; 2. Egészség­megőrzés, egészséges életmód és. egészségügyi szolgáltatások, valamint 3. Sport és szabadidős szolgáltatások.

Eszközök, programok: Felmérések (családok, szakemberek és szolgáltatók körében), útmutatók, protokollok, képzések és képzési anyagok, demonstrációs projektek, esettanulmányok, elektronikus tudástár, könnyen érthető segédanyagok, workshopok, egészségnapok, iskolai kampányok, táborok.A gyakorlati megoldás demonstrálása 3 területen:

  1. Szociális rehabilitáció,
  2. Egészségmegőrzés, egészséges életmód, orvosi ellátás;
  3. Szabadidő és sport.