Mentális akadálymentesítés

"Legyen mindenki számára használható a környezet és a szolgáltatások!"

Az "Akadálymentes ügyintézés" a fejlesztési projekt definíciója értelmében azt jelenti, hogy
1. a hivatalok és szolgáltatók váljanak alkalmassá az értelmi fogyatékos, a nehezen értő, nehezen beszélő és lassabban gondolkodó, egyszerű vagy idős emberek fogadására és kiszolgálására;
2. hogy a potenciális ügyfelek könnyen érthető tananyagok segítségével felkészülhessenek ügyeik önálló intézésére, megszerezzék a szükséges készségeket és motiváltságot és hogy
3. az őket segítő szociális szakemberek vagy családtagok megtanulják a segítségnyújtás hatékony módját, hogy egy idő után elengedhessék támogatottjuk kezét!

Könnyen érhető oldalainkon (KÉR menűpont alatt) számos könnyen érthető oktatási és tájékoztató anyagot találhat az érdeklődő.

 

3 videót is talál a témában itt: http://www.downalapitvany.hu/node/1568

 

 

A csatolt anyagban összefoglaljuk a fogyatékosság kifejezésére ajánlott, megtűrt és tiltott kifejezéseket az összes fogyatékosság és segédeszköz terén.
Reméljük, hogy ez segít eligazodni az állandóan módosított kifejezések tömegében.
Néhány fontos szabályt előre is kiemelnénk: bármilyen jelzőt is használ a fogyatékosság jellemzésére, az mindig egy főnévre vonatkozzék! Például fogyatékos ember, fogyatékossággal élő programozó, tanulásban akadályozott tanuló, stb. Vagyis, a jelzőből ne generáljunk főnevet, mert az durva, bántó!
Ajánlott kifejezések
Könnyen érthető szövegek elkészítéséhez ad segítséget ez az útmutató, mely összefoglalja a szöveg könnyen érthetővé alakításának szabályait és tanácsokat ad a könnyen érthetőség eléréséhez.
Könnyen érthető szövegek készítése
Hivataloknak és szolgáltatóknak segítségképpen akkreditált tanfolyam tematikája, és ismertetője, az értelmi fogyatékosokkal való hivatalos ügyek intézéséhez.
Ez a menüpont a segítőknek szól, akik a könnyen érthető szövegeket készítik és segítik a Down Alapítvány ügyfeleit az akadálymentes ügyintézésben vagy bármilyen egyéb tevékenységben, például támogatott lakhatás vagy támogatott foglalkoztatás során.
KÉR azt jelenti, hogy könnyen érthető. Itt az alapítvány által kiadott sorozat már megjelent tagjait láthatják. A kiadványok megrendelhetőek az Alapítvány központjában.
Itt találhatóak a mentálisan akadálymentes ügyintézésre vonatkozó általános információk, így azok az ügytípusok, amikre már elkészültek a konkrét segédanyagok, a könnyen érthető segédanyagok készítési módja, a megfelelő kifejezések használata, stb.
A közlekedés központi helyet foglal el az önállóság elérésében, hiszen ettől függ, hogy eljut-e egy ember a lakóhelyéről a munkahelyére, a szabadidős programjaira, el tud-e menni a barátaival egy-egy közös programra, vagy hogy tud-e randevúzni a szerelmével. Ha nem tud önállóan közlekedni, akkor kiszolgáltatott, arra kell mindennel várnia, hogy valaki elkísérje, elvigye.
Értelmi fogyatékos ügyfelek felkészítése önálló közlekedésre.pdf
Felkészítés a Mentálisan Akadálymentes Közlekedésre az internet segítségével.pdf
Népszava készített interjút a választások előtt, és tudósítást a projekt zárókonferenciájáról
Kapcsolódó oldalak