Támogatott lakhatás

A lakóotthon a segített önálló élet színtere. A Down Alapítvány alternatív ellátó-rendszerének részeként eddig három eltérő lakóotthon-típust hozott létre: 3 lakást panelházban, 1 nagy polgári lakást és egy családi házat. Ezek a lakástípusok nagyjából lefedik a magyarországi lehetőségeket és igényeket.

A lakásválasztást személy-specifikusan kell megoldani, aszerint, hogy a kliens milyen közegből jött, milyen családi hagyományokkal és saját tapasztalatokkal rendelkezik. Aki sosem élt családi házban, általában nem élvezi a fűnyírást, a kerti partikat és a ház körüli munkákat.  A fordítottja is igaz lehet, rosszul érzi magát valaki egy panelba zárva, ha mindig kertes házban lakott.

Természetesen a lakás típusát befolyásoló döntés annak a jövőtervező teamnek kell meghoznia, melynek központjában maga a kliens áll. A döntésnek elsősorban az ő akaratát kell tükröznie. Ugyanakkor befolyásolja a döntést a szülő és az érintettek anyagi helyzete, beleértve az Alapítványt is.

A KISCSOPORTOS LAKÓOTTHONBAN felnőtt értelmi fogyatékos emberek élnek. Olyanok, akiknek már meghaltak a szülei, vagy akik felnőtté válva önállóságra vágynak. Ehhez segítségre van szükségük.

A segített önálló élethez a Down Alapítvány szakemberei nyújtanak segítséget: felkészítik a fiatal értelmi fogyatékosokat az önálló életre, lakást, munkát biztosítanak nekik, szabadidős programokban és minden ügyes-bajos dolguk intézésében segítenek. Természetesen a szülők, rokonok, testvérek segítsége és az elfogadó lakókörnyezet is fontos elemei ennek a komplex munkának.

A segítség mértéke a sérült személy képességeitől és önállóságától függ. Van, akinél az szükséges, hogy éjjel-nappal gondozó vagy nevelő legyen vele, van aki csak a pénz beosztásához és fontosabb döntésekhez igényel segítséget.

A Down Alapítvány holland és svéd mintára hozta létre kiscsoportos lakóotthonait. A beköltözőket egy éves tanfolyamon készíti fel, ahol szakemberekkel közösen alakítják ki az értelmi fogyatékos fiatal saját életstratégiáját és maximális önállóságát. Önellátást, háztartási ismereteket, pénzhasználatot tanítunk. Sok esetben szakmatanításra és munkahely biztosításra is sor kerül.

Az értelmi fogyatékos segített önálló életének egyik kritériuma, hogy ne szakítsuk ki a sérült személyt megszokott környezetéből, ne okozzunk törést az életében, saját családjában megszokotthoz életéhez minél hasonlóbb életkörülményeket biztosítsunk, hacsak nincs határozott, attól eltérő elképzelése magának a sérültnek.

A DOWN ALAPÍTVÁNY LAKÓOTTHONAINAK megvalósítását támogatta a Népjóléti, később a Szociális és Családügyi Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, a Soros Alapítvány, más alapítványok és szponzorok.

Minden lakásnak működési engedélye van a Fővárosi Közigazgatási Hivataltól. Ez az engedély a feltétele az állami normatív támogatás megkapásának. Az engedély kiadásának tárgyi, személyi és működési feltételei igen szigorúak, melyet évenként ellenőriz az ÁNTSZ, a Közigazgatási Hivatal, a Módszertani Intézet és még egy sor hatóság.

A LAKÓOTTHONOK fenntartása részben állami, normatív jellegű támogatásból, részben szponzori és pályázati támogatásból történik. A lakók is hozzájárulnak a fenntartás költségeihez.

A SAROKHÁZ lakóotthon egyike a három lakóotthon-típusnak, melyet a Down Alapítvány modellrendszerében kialakítottunk. Ez a lakóotthon hosszú előkészítő munka eredményeképpen jött létre, az alapítvány elveivel leginkább egyező módon, szinte optimális feltételek között. A fiatalok még a szülők és a család segítségét és támogatását élvezve alakították ki saját önálló életüket. Ez a kis csoport már óvodába is együtt járt, utána az iskolába és a szakképző iskolába. Saját óhajuk volt, hogy együtt maradhassanak.
Az Andor utcában egyazon lépcsőházban három viszonylag nagy lakást tart fenn az alapítvány, mindegyik három szobás és mindegyikben 5 ember él. Ezeket a lakásokat ugyanaz a személyzet segíti és látja el, emiatt célszerű, hogy viszonylag közel vannak egymáshoz.
Ez a harmadik lakóotthon-típus a Sarokház (családiház) és az Andor utcai lakóotthonok (panel) mellett, a város szívében. A 4 és fél szobás lakásban 9 lakó lakik, olyanok, akik viszonylag nagy önállóságot értek el, mozgékonyak, tudnak közlekedni, önállóan ellátják magukat. Segítség kell viszont nekik is a vásárláshoz, a főzéshez, a háztartás vezetéséhez, a lakás rendben tartásához.
A MÁRGA UTCAI LAKÓOTTHON a Down Alapítvány legújabb projektje. Figyelembe véve klienseink igényeit, arra az elhatározásra jutottunk, hogy az alapítvány lakóotthonait (Sarokház, Csengery utca, Andor utca) kibővítjük egy nyugdíjas korúaknak szánt lakóotthonnal.
12 lakója van ennek a kertes családi háznak. A nyugodt környék, a nagy kert, paradicsom a kertet, a kertészkedést, a termesztést kedvelőknek. Sajnos a közlekedés nem a legjobb, mert elég messze van a buszmegálló, és az odajutás megpróbáltatás a lakók egy részének. Egy kisbuszra vágynak a ház fenntartó, melyen megosztoznának a másik két közeli lakóotthonnal, és így a nehezebben mozgókat is mobilizálnák.
2015. októberében egy újabb szolgáltatás a Somfa közi Támogatott Lakhatás nyitotta meg kapuját 7 fő számára, akik szintén részt vettek előzetes felkészítésen és komplex vizsgálaton. Ez egy lakótelepi házban lévő négy lakószobával rendelkező lakás a X. kerületben.

Ügyfeleink:
Legnagyobb részük jó képességű, nagyon sok tekintetben önálló életet élő, de támogatásra szoruló ember.
Mindkét lakhatásban nagy hangsúlyt fektetünk az egészség megőrzésére, az egészséges táplálkozásra. Ehhez kapcsolódik a rendszeres sportélet, a Márga utcai Sportcentrumban illetve többen leigazolt versenyzői a Fogócska SE csapatának is, s több lakónk jeltáncol is. E mellett rendszeresen vesznek részt más tagintézmények általi szervezett programokon, bulikon, kirándulásokon, illetve érzékenyítő tréningen is többen.

2014. áprilisában a Down Alapítvány szolgáltatási köre az Üllői úti Támogatott Lakhatással bővült, ahova 3 fő költözhetett be az előzetes felkészítés és komplex vizsgálat lefolytatása után. Ez a X. kerületben, egy polgári környezetben lévő, társasházi lakás, két önálló lakószobával. Négy lakóváltozás után 2015 óta 3 hölgy él az Üllői úti lakásban, a lehető legnagyobb önállóságban.
Az Oroszlán-ház 2017 januárjától teljes létszámmal működik: 12 fiatal él itt és egy kutyus.
Egy- és kétszemélyes szobákba költöztek a lakók, közös nappali, konyha és ebédlő biztosítja a találkozást és a közösségi életet. A házhoz tartozik egy kézműves műhely is, melyet egyelőre a közeli másik két lakóotthon (Petőfi és Felcsúti) használ bőrös műhelyként.
Hamarosan elkészül a közeli Bocskai utcai Foglalkoztató Központ, ahol kézműves munkahelyek, napközbeni foglalkozások, oktatás, fejlesztés, tréningek lesznek a három közeli támogatott lakóotthon lakói számára.