Andor utcai kiscsoportos lakóotthon

Az Andor utcában egyazon lépcsőházban három viszonylag nagy lakást tart fenn az alapítvány, mindegyik három szobás és mindegyikben 5 ember él. Ezeket a lakásokat ugyanaz a személyzet segíti és látja el, emiatt célszerű, hogy viszonylag közel vannak egymáshoz.

A lakások közösségét részben önkéntes alapon, részben praktikus szempontok szerint válogatjuk össze. Így sem könnyű összehangolódniuk a lakóknak, ebben is segítségre szorulnak. Általában sikerült egymást segítő és egymással baráti kapcsolatban lévő lakókat összeköltöztetni, de ez nem mindig sikerül.

Élet a kiscsoportos lakóotthonban

A lakásokba költözők magukkal hozhatják bútoraikat, személyes holmijukat, akinek nincs, az segítséggel maga rendezheti be lakását. Az Andor utca 6. alatti panelházban kialakított lakóotthonainkban lakásonként 3 szoba van és ezekben 4-5 ember lakik.  3 lakás alkot egy egységet, amelyet közös személyzet lát el.  A három lakásos kiscsoportos otthon operatív vezetője Magyari Tímea. Minden lakásnak van egy felelős gondnoka, és több gondozója, akik a lakásban élők képességeitől és igényeitől függő mértékben segítik őket az élet minden teendőjében. A lakásban lakók úgy élnek, mint egy család. A lakók reggel munkába, vagy napközi otthon munkahelyre mennek. Délután bevásárolnak, vacsorát főznek, TV-t néznek, takarítanak. Szabad idejükben sportolnak, kirándulnak, rokonaikhoz, testvéreikhez mennek látogatóba. Lakásgondnokuk segítségével gazdálkodnak. Nyáron sok időt töltenek az Alapítvány vidéki házában, közel a természethez.

A lakóotthon minden lakója dolgozik, s munkájáért fizetést kap. Fantasztikus érzés volt nekik is, de nekünk is, amikor megkapták az első fizetésüket. A munka és a pénzkeresés tette őket igazán felnőtté és az önbizalmukat is meghozta. A lakók eljárnak munkahelyükre vagy az Alapítvány Napközi otthonába, ezzel is az élet normál rendjét és ritmusát követve. A munkahely viszonylag közel esik a lakóotthonokhoz, néhány villamosmegállónyi utat mára már maguk is meg tudják tenni.

A lakóotthon munkás hétköznapjait közös ünnepek, születésnapok, névnapok teszik változatossá. Különben mindenki éli  a maga életét, vannak akik a Lágymányosi Foglalkoztatási Centrumba járnak dolgozni, vannak, akik a Szalókiba, vagy egyéb alapítványi vagy alapítványon kívüli munkahelyekre, például a Sportcentrumba vagy a Nemadomfel Kávézóba.

A közlekedés önállóságában is eltérnek a lakók, van aki teljesen egyedül megy a munkahelyére és szabadidős programokra, van akit kísérni kell, ők kisebb csoportokban utaznak egy segítővel. 

A szabadidős tevékenységek adják a legtöbb egyedi és minél önállóbb megoldást. A nehezebben és csak kísérettel mozgóknak elég lemenniük a légópincében berendezett konditerembe, vagy kisétálni a házak közötti füves, parkosított részbe, de aki egy kicsit is mozgékony az megy a Sportcentrumba vagy a közeli uszodába, a fociedzésre vagy bowlingozni. 

A lakók közül hárman tagjai a Nemadomfel Együttesnek,  hárman rendszeresen érzékenyítő tréningeken vesznek részt tapasztalati szakértőként.

Nagy a közös programok választéka is, kirándulások, hétvégi kiruccanások, nyaralások, látogatások más lakóotthonokban, vendégeskedés kertes családi házakban működő támogatott lakhatásoknál. A havonta megrendezett táncos buli mellett színház, mozi, koncert minden hétre esik.

Nagy ünnep volt a beköltözés (2013 során, amikor megnyílt a Márga otthon és az idősebb lakók oda költöztek, az Andor utcai lakók nagy része kicserélődött) és az azóta történt felújítások utáni birtokbavétel. Ezek a lakásszentelők nyitott ajtók mellett folynak, ilyenkor meghívják a ház többi lakóját is. A kezdeti idegenkedést követő kapcsolatteremtő munka meghozta gyümölcsét, a többi lakó elismeréssel adózik, hiszen az Andor utcaiak bizonyították, hogy itt a helyük, köztünk és velünk.

Andoros piknik
Ádám
Kriszti kavarja - túrógombóc
Viki formázza - túrógombóc
Gabi megeszi - túrógombóc