Márga utcai családi ház

A MÁRGA UTCAI LAKÓOTTHON a Down Alapítvány legújabb projektje. Figyelembe véve klienseink igényeit, arra az elhatározásra jutottunk, hogy az alapítvány lakóotthonait (Sarokház, Csengery utca, Andor utca) kibővítjük egy nyugdíjas korúaknak szánt lakóotthonnal.

Ezen munkálatokban két lakóotthon vezetőjének irányítása alatt kezdtünk el együtt dolgozni az alapítvány vezetőinek közreműködésével. Előzetesen felmértük az alapítványunk otthonaiban élő kliensek állapotát, igényeiket. Ezt próbáltuk összehangolni az alapítvány gazdasági lehetőségeivel.

Hosszas keresgélés után találtunk egy házat kőbánya kertvárosában, a Márga Utcában, amit hamarosan megvásároltunk. Ez a kétgenerációs ház minden elképzelésünknek megfelelt, tágas nagy szobái vannak és délelőtt a felkelő nap - délután pedig a lenyugvó nap teszi hihetetlenül világossá a házat. Külön szót érdemel a hatalmas kert és a szuterén is.

Tizenkét lakó költözött az otthonba, ők korábban az Andor Utcai Lakóotthonunkban laktak. Koruk és speciális igényük indokolttá teszi, hogy támogassuk őket egy nyugodtabb élet biztosításában. Így elkezdtük a felkészítésüket a változásra. Elsődleges lépésként a klienseket tájékoztattuk az új otthonról és átbeszéltük, hogy mennyiben érinti őket ez a változás. Hétvégenként átjártunk kőbányára, megismerkedtünk a környékkel, a közeli parkkal, a művelődési házzal.

Majd hamarosan belekezdtünk az egyik házrész felújításába. Lakóink szerettek volna részt venni a munkálatokban, részt vállalni az otthonuk kialakításában. Ezért ők választották ki a szobájukat, a szobatársakat, ők döntöttek arról, hogy hol legyen az ágyuk, milyen színű legyen a szobájuk fala.

Továbbra is foglalkoztatjuk klienseinket, egyfajta háztartási ismeretek bővítését és kertgazdálkodást is belefoglalva a foglalkoztatásokba.

A három lakóotthonnak közös gyógypedagógusa az alapítvány gyógypedagógusával (Sebestyénné Weisz Anna) konzultálva közös célokat határozott meg. A fejlesztések egyéni és csoportos foglalkozások formájában zajlanak majd, természetesen egyénre szabottan - figyelembe véve a kliensek állapotait, igényeit és képességeit. Hangsúlyt fektettünk továbbra is a munkára és a munkával szerzett jövedelem biztosításához, hiszen ez elengedhetetlen feltétele az önálló életnek. Egészségügyi állapot megőrzése érdekében rendszeres sportolási vagy mozgási lehetőséget nyújtunk.

Gondozóink ebben a lakóotthonban is egyfajta a segített önálló életet biztosítanak klienseink számára. A takarékos gazdálkodási szemlélet megtartása, új források felkutatása, támogatók - adományozók megkeresése állandó feladatunk, de ez kiterjed a gondozókra, hozzátartozókra is. Pályázati lehetőségek kihasználását szeretnénk alkalmazni.

Közös lakóotthonos programokkal továbbra is színesítjük klienseink életét (koncert, színház, mozi, sportfoglalkozások, nyaralás, kerti sütögetés).