Videó-hírmagazin

A Down Alapítvány 2018-tól havi videómagazinban is beszámol az alapítványban történtekről.
A hírértékű események mellett egy-egy tevékenységet, szakmai megoldást is bemutatunk "kiemelt hír"-ként.
A videómagazint Szirmai Norbert készíti, a híreket Gruiz Katalin válogatja, bemondóként pedig az alapítvány ügyfelei szerepelnek.

A Down Videómagazinokat elérheti erről az oldalról, vagy közvetlenül az alapítvány YouTube felületéről: https://www.youtube.com/results?search_query=downalapitvany.

Jó videózást kívánunk mindenkinek!

Az alapítvány Kuratóriumi ülésének összefoglalója, amelyben Magyari Tímea, az alapítvány szakmai vezetője beszél többek között az alapítvány újonnan átadott XV. kerületi intézményéről, a Down Alapítvány Bocskai Nappali Szolgáltatás megnyitójáról, egyéb beruházásokról, a problémát jelentő fluktuációról.

Betekintés az alapítvány Szalóki utcai intézményének életébe, amit Lengyel Beáta intézményvezető foglal össze. Ezután Melkvi Ádám, alapítványunk ügyfele mesél arról, hogyan készülnek a már hagyományosnak számító családi napra.

Két képzés zárult le sikeresen az alapítványnál. Támogatott lakhatást segítők valamint Alternatív lakhatás, támogatott lakhatás, szolgáltató centrumok irányítása képzést végeztek el a résztvevők.

Tenisz háziversenyen sportoltak alapítványunk ügyfelei, amelyről mindenki éremmel tért haza. Az eseményről Patay Gabriella sportfelelős beszél a videóban. 

A videóban Varga Tibor intézményvezető beszél az alapítvány Csengery utcai intézményében, két részben lezajlott felújítási munkálatokról.

Új szolgáltató centrum ünnepélyes átadója Down-szindróma világnapján, március 21-én. Több éves előkészület, ingatlanvásárlás, felújítás és átalakítás után lázas véghajrával sikerül teljesen készre varázsolni a XV. kerületi Bocskai utcai Napközi Szolgáltató Centrumot.

Down-szindróma Világnap 2024: Két intézményünk ügyfelei az elmúlt évekhez hasonlóan a fővárosi, V. kerületben, a Deák téren tartottak zenés-táncos figyelemfelhívó flashmob-ot a világnapon, március 21-én, délután, amelyhez szintén bárki csatlakozhatott.

Down-szindróma világnap 2024: Az alapítvány Zuglói Civil Házban tartott zenés rendezvényén Dr. Gruiz Katalin, az alapítvány elnöke beszélt többek között arról, hogy a Down-szindróma világnapja körül elgondolkozunk és számot adunk, arról, hogy azok az erőfeszítések, amelyeket azért teszünk, hogy a Down-szindrómás emberek és más értelmileg akadályozott emberek elfogadottá váljanak és itt élhessenek velünk és köztünk, ezek az erőfeszítések mennyire eredményesek.

Valentin nap 2.: Hogyan készültek a Valentin napra a Bocskai Foglalkoztató Centrumban, milyen bőrből készült ajándéktárgyak készültek – ezekről mesél Győri Berta foglalkoztató. "A szeretet csak elkezdődik, de soha nem ér végét" –  a Bocskai Foglalkoztató Centrum jelmondata, erről is beszél Győri Berta.

Valentin nap 1.: Valentin napi buli az alapítványunknál. A videóban az alapítványunk egyik ügyfele, Büki László beszél a Valentin naphoz kapcsolódó érzéseiről, gondolatairól. Bendő Zita mesél a szerelem érzéséről, és Járay Janka foglalkoztató mesél a Valantin napi parti programjáról.

Készülőben az alapítvány új intézménye a XV. kerületben, amely március 21-én kerül átadásra. A Bocskai Napközi Otthonban különböző fejlesztő foglalkozások lesznek majd. A napközbeni szolgáltatásokat 40-50 ember tudja majd igénybe venni. 

Hogyan kapcsolódik össze a  Star Wars és a karácsony? a Down Alapítvány 1. számú Átmeneti és Napközi Otthonában egyedi ajándéktárgyak is készültek múlt év karácsonyára. A videóban a papírműhely munkájába is belenézhetünk.

A videó az alapítványunk Bocskai Foglalkoztató Centrumában folyó munkába ad betekintést, hogy milyen ajándéktárgyak készülnek a foglalkoztatóban. Illetve kiderül a videóból az is, hogy melyek voltak az elmúlt évi karácsony legnépszerűbb termékei.

Támogatott lakhatás képzések zárultak le 2023-as év végén. Az alapítvány minden évben elindítja segítő és menedzser szakemberek számára az akkreditált képzését. Segítő szakembereknek ajánlja a Támogatott lakhatást segítők képzést, míg a menedzserek számára az Alternatív lakhatás, támogatott lakhatás, szolgáltatási centrumok irányítása képzést ajánljuk.

A Down Town lakóotthon 2023-as karácsonyi ünnepe, illetve az ünnepre való ráhangolódás, előkészületek.

Dr. Gruiz Katalin, a Down Alapítvány elnökének 2023-as évértékelője, amelyben beszél az alapítvány két nagy beruházásáról, a beruházások ütemterveiről, az alapítvány munkatársi kérdéseiről, valamint az alapítványi ügyfelek helyzetéről is.  

Kóka Parafrázisok címmel volt látható a Down Alapítvány Művészeti Műhelyének kiállítása a budapesti Kóka Galériában. A kiállítás megnyitóján készült videóban Dr. Molnár Valéria, a Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány kurátora vezeti fel a tárlatot, majd Korpás Ágnes, az egyik alkotó is beszél arról, hogy milyen volt készülni a kiállításra.

A Down Alapítvány Foglalkoztatási Centrumában  4 kézműves (textil, textil-papír, bőr  és kerámia ) műhelyben zajlik a munka.  A videóban Kőrösy Katalin foglalkoztatási koordinátor mutatja be a foglalkoztatót.  Kőrösy Katalin összegzi az elmúlt évet és beszél a 2024-es évi tervekről is. 

A Felcsúti Utcai Támogatott Lakhatási Szolgáltatás intézményünkben alapítványunk ügyfelei avokádót ültettek a magjáról, a gyümölcséből pedig avokádó-krémet készítettek, Márta Gyöngyi segítő és Keszhelyi Zsófia esetfelelőssel közösen.

„Büszkén vállalok szerepet minden olyan aktivitásban, amely értük, róluk és az életük megkönnyítéséről szól” – nyilatkozta alapítványunk Videó-Hírmagazinjának Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, amikor alapítványunk ügyfelei látogatást tettek a Mentőpalotában.

A Down Alapítvány jövő évi naptárának témája a Barátság és Elfogadás. A fotósorozathoz olyan ismert személyeket kértünk fel, akik valamilyen módon kötődnek az alapítványunkban élő vagy munkahelyeinken dolgozó ügyfeleinkhez. A fotózáson Kovács Koko István olimpiai, világ - és Európa-bajnok ökölvívó is részt vett és meglátogatta ügyfeleinket az alapítványunk Márga utcai sportközpontjában.

Napelem telepítési projekt és egyéb fejlesztések zajlanak a Szalóki utcai intézményünkben, ahol kertszépítési és kerékpár támogatási pályázatra is sikeresen pályáztak.  A kerékpárok az intézmény munkatársainak munkába járását is segítik. 

Alapítványunk több intézményének ügyfelei is részt vettek a Sérült Gyermekek Napja rendezvényen a Fővárosi Állat- és Növénykertben, szeptember 11-én, amely az ÉFOÉSZ és a Fővárosi Állat- és Növénykert mára már hagyományosnak mondható közös szervezésű eseménye.

Elkészült a 2023./9. Videó-hírmagazinunk, melynek témái: 

1. Táncterápia foglalkozást tartott a Bocskai foglalkoztatóban, Kicsák Mónika táncterapeuta, pedagógus
2.  Az idén is kitelepült alapítványunk a Sziget Fesztivál 2023-ra
3.  A törökbálinti Anna tanyán tartotta alapítványunk a kihelyezett vezetőségi ülését
4. Két új technológia a Bocskai foglalkoztatóban

A Down Alapítvány kiemelt fontosságúnak tartja a képzéseket.  Az alapítvány által szervezett oktatások különböző szinteken zajlanak. Az alapítvány támogatott lakhatásokhoz köthető akkreditált képzése már több mint 5 éves múltra tekint vissza. Az oktatási tervek között új képzés összeállítása is szerepel, amely középpontjában az egyetemes szolgáltatások lesznek. Vagyis, olyan szolgáltatási rendszert, amelyet mindenki igénybe vehet, akár egy súlyosan fogyatékos ember is.