Down Világnap 2023.

A Down-szindróma Világnapja szimbolikus fontosságú pontja az évnek (03. 21). A dátum megválasztása is a 21-es kromoszóma többletére utal, hiszen a 21-es kromoszómából nem kettő, hanem három van a Down-szindrómás emberek minden sejtjében. Szimbolikus azért is, mert a Down-szindrómás emberek az összes többi értelmileg akadályozott és halmozottan sérült embert is képviselik, hiszen talán ez a legismertebb és megjelenésében is legegyértelműbb veleszületett másság. „Másság” mert bár bizonyos funkciókban korlátot jelent, ugyanakkor a ’downosokra’ jellemző leegyszerűsödött gondolkodás, az egyértelmű véleményformálás a jó alkalmazkodóképesség, a közösségek hasznos tagjaiként létezés olyan példát szolgáltathat a közösségek tagjainak, mely mindenkinek hasznára válik. Hogy ezeket az előnyöket, a türelem gyakorlását, a segítőkészséget, a nehézségek ellenére is akarást és teljesítést az emberek megismerhessék, ahhoz a Down-szindrómás embereknek köztünk és velünk kéne élniük, lakniuk, dolgozniuk, sírniuk és örülniük. Ezért dolgozik a Down Alapítvány.

A Down Világnapon, 2023. március 21-én Alapítványunk szervezésében számos figyelemfelkeltő programot szerveztünk, például Budapesten 2 helyszínen megszervezett flashmob (spontán csődület), ahol tánccal, zenével leptük meg a járókelőket. A lakóházainkba és műhelyeinkbe vendégeket hívtunk felemás zokni-táncra, felemás tortasütésre, ezekre a szintén szimbolikus és immáron hagyománnyá váló akciókra.

A Sportcentrumban rendezett sportnapon a mozogni vágyók összemérhették tudásukat ergométeren és kültéri, vidám hangulatú ügyességi játékokban is megmérkőzhettek.

A legnagyobb létszámot a Zuglói Civil Házban rendezett zenés-táncos program aratta, a Diákszínpad színészeinek előadásával és azt követő diszkóval.

A megjelenés minden programunkon felemás zokniban történik. A felemás zokni évek óta arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalom milyen sokszínű.

A Down Alapítvány világnapi programjainak FOTÓ galériáját IDE Kattintva tudja megtekinteni.


A Down Alapítvány programjainak beszámolói képekkel, videókkal:

A Központi Iroda zenés programja a Zuglói Civil Házban:
https://www.downalapitvany.hu/node/2452

Flashmob a fővárosban:
https://www.downalapitvany.hu/node/2451

A Kajár utcai és a Csengeri utcai Lakóotthon felemás, méteres süteményt sütött, az alapítvány Foglalkoztatási Centruma kézműves workshopot tartott a Szent László Gimnáziumban:
https://www.downalapitvany.hu/node/2450

Sportnap a Sportcentrumban és zoknitánc a Zágrábi Gondozóházban:
https://www.downalapitvany.hu/node/2448

A Down Alapítvány márciusi Videó-hírmagazinja:
https://www.downalapitvany.hu/node/2445

 A Down Alapítvány márciusi kiemelt híre:
https://www.downalapitvany.hu/node/2443


A Down-szindróma Világnapjához kötődően a Down Alapítvánnyal kapcsolatban megjelent újságcikkeket és riportfilmeket az alábbi elérhetőségeken olvashatják:
 

Riport dr. Gruiz Katalinnal a Duna TV Család-barát műsorában:
https://mediaklikk.hu/video/2023/03/21/csalad-barat-2023-03-21-i-adas-1-resz

A Magyar Krónika cikke  Dr. Gruiz Katalinnal a mentális akadálymentesítésről:
https://kronika.hu/cikk/mentalis-akadalymentesitesre-lenne-szukseg-beszelgetes-gruiz-katalinnal-a-down-alapitvany-elnokevel/

A Duna TV Agapé című magazin műsorának Steinbach Éva, a Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat vezetője volt egyik meghívott vendége, a beszélgetés címe: Down-baba! Elfogadom?: 
https://nava.hu/id/4063218/

A Család.hu honlapon megjelent írás a Down Alapítvány Sarokház Lakóotthonában lakó down-szindrómával élő fiatal pár, Szabó Alexandra és Juhász Tamás életébe ad betekintést: 
https://csalad.hu/csaladban-elni/a-paromban-megtalaltam-a-masik-felemet


Egyéb, a Down-szindróma Világnapja alkalmából készült médiamegjelenések:

Kossuth Rádió, Családok, történetek (2023. március 19.). A műsor témái között szerepelt a Down-szindróma Világnapja, „Ő csak egy, a többi szeretett gyerek között” címmel:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2023-03-19_14-04-59&enddate=2023-03-19_15-10-00&ch=mr1

Az Egészségvonal cikke a Down-szindróma Világnapja jelentőségéről, és a down-szindrómáról röviden:
https://egeszsegvonal.gov.hu/d/2177-down-szindroma-vilagnapja.html

A Glamour.hu cikke a világnap alkalmából olyan down-szindrómás tehetségeket mutat be, akiket a karrierjük a világhírnévig repített:
https://www.glamour.hu/g-eletstilus/down-szindroma-vilagnap/2dxcnsl?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

A Szeretlek Magyarország.hu írása, „Én lettem a down-szindrómás húgomnak a világ közepe” címmel olvasható a világnaphoz kötődően:
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/en-lettem-a-down-szindromas-hugomnak-a-vilag-kozepe/

A WMN.hu oldal cikke „Én nem fogok lemondani róla soha. Élet egy down-szindrómás ikertestvérrel” címmel olvasható:
https://wmn.hu/wmn-life/59686-en-nem-fogok-lemondani-rola-soha--elet-egy-down-szindromas-ikertestverrel-ujraolvaso

Az Óbuda.hu oldal is megemlékezett a világnapról, kerületi példán bemutatva a down-szindrómával élők munkájának hasznosságát:
https://obuda.hu/marcius-21-a-down-szindroma-vilagnapja/