Szakmai Anyagok Tudástára

A Down Alapítvány 30 éves működése során számos szakmai anyagot fejlesztett és fejleszt ki ma is szakembereknek, értelmi sérült ügyfeleknek és családjaiknak egyaránt. Emellett az Alapítvány jelenleg részt vesz egy Erasmus+ pályázatban (Breaking Barriers and Buliding Bridges, röviden B4), amelynek célja az aktív állampolgári szerep elősegítése az értelmileg sérült személyek körében. A program része többek között egy olyan tudásbázis kialakítása, amely ebben a témában tartalmaz külsős anyagokat: más szerzőktől cikkeket, könyveket, videókat stb.

A Szakmai Anyagok Tudástára tartalmazza és rendszerezi mindezt a tudást 5 fő téma mentén:

  • Aktív állampolgárság: ide a társadalomban való részvételt elősegítő témák találhatóak. Például az emberi és fogyatékos jogok, környezettudatosság, klímaváltozás, nemek közötti egyenlőség és békés, igazságos élet.
  • Önálló életvitel: ide tartozik a támogatott életvitelt segítő tudásanyag. Például az ügyintézéssel, pénzhasználattal, közlekedéssel, lakhatással kapcsolatos anyagok.
  • Munkavállalás: ebben minden olyan tudásanyag megtalálható, ami a munkába álláshoz köthető. Például a munkabiztonsággal kapcsolatos tananyagok, segédanyagok is itt vannak, mint a HACCP.
  • Egészségtudatosság: ide tartozik minden, ami a saját egészségünkkel kapcsolatos. De azok az anyagok is, amik a betegségről szólnak. Találunk itt információt az egészséges életmódról, a sportról, a szabadidőről, a lelki egészségről és a COVID-19 vírussal kapcsolatban.
  • Angol nyelvű anyagok: elsősorban a társdalami témában érdeklődőknek összegyűjtöttünk pár hasznos nemzetközi szakirodalmat, amelyet a B4 Erasmus+ pályázat kapcsán feldolgoztunk.

Ezek az anyagok egy átlátható, egyszerű formában érhetőek el. Az 5 fő téma mentén kétféle tudásanyag érhető el:

  • a Szakemberek számára összegyűjtött anyagok,
  • és a Könnyen érthető, vagyis KÉR anyagok az értelmi sérült Ügyfeleink részére.

A Szakemberek számára szánt anyagok a támogató szakembereknek jelentenek hasznos és mindennapi segítséget munkavégzésük során: protokollok, kézikönyvek, képzési anyagok találhatók itt. Továbbá a családok, hozzátartozók számára is hasznosak lehetnek. Végül olyan szakemberek számára is tartalmaz információt, akik a fogyatékosság témájával elméleti vagy gyakorlati szinten foglalkoznak.

A KÉR anyagokban az értelmi sérült ügyfeleink számára könnyen érthető (KÉR) segédanyagokat, videókat, előadásokat gyűjtöttük össze. Ezek segítik őket az önálló életvitel kialakításában, és a társadalomban való aktív részvételben.

A Szakmai Anyagok Tudástára az ÉTA2021 Szakmai pályázat keretében jött létre.

Az Aktív Állampolgárság témában a társadalomban való részvételt elősegítő témák találhatóak. Például az emberi és fogyatékos jogok, környezettudatosság, klímaváltozás, nemek közötti egyenlőség és békés, igazságos élet.
B4 Kézikönyv.pdf
Ide tartozik minden, a támogatott életvitelt segítő tudásanyag. Például az ügyintézéssel, pénzhasználattal, közlekedéssel, lakhatással kapcsolatos anyagok.

Itt minden olyan tudásanyag megtalálható, ami a munkába álláshoz köthető. Ide tartoznak a munkával kapcsolatos ügyintézéssel és a munkabiztonsággal kapcsolatos anyagok is.
Minden olyan anyag itt van, ami a saját egészségünkkel kapcsolatos. De azok is, amik a betegségről szólnak. Találunk itt anyagokat az egészséges életmódról, a sportról, a szabadidőről, a lelki egészségről és a COVID-19 vírussal kapcsolatban.
Itt a társadalmi témákban érdeklődők találnak hasznos nemzetközi szakirodalmat, amelyet a B4 Erasmus+ pályázat kapcsán feldolgoztunk.