2018. évi Szakma Nap a Down Alapítvány Zágrábi Gondozóháza szervezésében

A Down Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fogyatékos személyek társadalmi integrációjára. E célból rendszeresen szervezünk érzékenyítő, szabadidős, illetve kulturális programokat. 2018. május 24-én került sor nagyszabású rendezvényünkre, a Szakma Napra. A program egyik különlegessége volt, hogy 3 kőbányai intézmény összefogásával valósult meg. A Szakma Nap főszervezője a Down Alapítvány Zágrábi Gondozóháza volt, az esemény helyszínét a Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola biztosította, a szakemberek a Tanext Akadémia Szakiskola, Szakközépiskola és Szakgimnáziumból érkeztek. A 300 fős rendezvényen az Alapítvány minden projektjéből jöttek érdeklődő ügyfelek, akik az iskolásokkal együtt vehettek részt a programokon. A Szakma Nap során ajándékutalvány formájában elismerésben részesült minden olyan ügyfél, aki több mint 10 éve a Down Alapítványnál dolgozik.

A Szakma nap hívószava az integráció és a pályaorientáció volt. Az integráció két legnagyobb hatású színtere a munka és a sport egy helyszínen, egy időben jelent meg, számtalan érdekes és élménydús programmal kiegészítve, amiből az általános iskolás gyerekek, felnőttek egyaránt sokat tanulhattak. A különböző foglalkozásokat szakemberek segítségével ismerhették meg és gyakorolhatták a résztvevők. A következő szakmák kerültek kipróbálásra: szakács, felszolgáló, szociális gondozó és ápoló, pedikűr és manikűr, festő és mázoló, burkoló, gyógymasszőr, bolti eladó, rádiós műsorkészítő, bőrtárgykészítő. A jövőtervezést támogató pályaorientációs workshopot az Alapítvány pszichológusa, Janzsó Szilvia tartotta.

A nap során a résztvevők számos remek produkciót tekinthettek meg. Fellépők voltak: Dér Gábor motoros kaszkadőr, Ádám Jenő Zeneiskola Fúvószenekara, Janzsó Cecília, 4M Dance Company tánccsoport, Zágrábi Tánccsoport, Tanext Akadémia Kamarakórusa, valamint az Oroszlán Tánc Kung-fu csapat. A Magyarok Közössége ismét segítségünkre volt a kenyérlángos sütésében, melyet nagy örömmel fogyasztottak a résztvevők.

A visszajelzések azt mutatják, hogy az együttműködés sikeres volt és mind az oktató szakemberek, mind a résztvevők elégedettek voltak a program kínálta lehetőségekkel.

A Szakma nap programja

Időpont: 2018. május 24. (csütörtök), 10:00-14:30

Helyszín: Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest, Újhegyi sétány 1-3., 1108

 

 

 • 9:30-9:55 Kapunyitás, regisztráció
 • 10:00 Megnyitó
 • 10:15 Az Ádám Jenő Zeneiskola koncertje
 • 10:30 Megnyitnak az állomások
 • 11:00-11:30 Dér Gábor stunt rider motoros bemutatója
 • 11:40 Zumba Janzsó Cecíliával
 • 12:00 Megnyit a sportos vetélkedő állomás
 • 12:00 Pályaorientációs workshop Janzsó Szilvia vezetésével.
 • 12:30-13:00 Zenei és táncműsor, fellépnek: a Tanext Kamarakórusa, a Zágrábi Gondozóház Rocky csapata, a 4M Dance Company hip-hop tánccsoportja
 • 13:30 Bezárnak az állomások
 • 13:45 Kung-fu bemutató
 • 14:00 A program zárásaként sor kerül az eredményhirdetésre, ajándékok átadására