Kajár támogatott lakhatás

A Down Alapítvány Kajár utcai otthona 2020. januárjában kezdte meg működését a XV.kerület kertvárosi részében.  Az udvarral és fedett terasszal rendelkező három szintes ház jelenleg 11 támogatásra szoruló felnőttnek és egy kisgyermeknek ad otthont. Az épület földszintjén található a jól felszerelt konyhával rendelkező amerikai konyhás nappali, ahol hétvégenként a lakók akár egy háromfogásos menüt is el tudnak készíteni. Reggelijüket és vacsorájukat közösen állítják össze és készítik el, hétközben a munkahelyükön ebédelnek. A nappalihoz tartozó könyvtárszobában élik társasági életük nagy részét és - ha a rendelkezések engedik - itt fogadhatják vendégeiket is. A házban nyolc szoba található, melyekhez fürdőszoba is tartozik. Kétszemélyes szobáikat önállóan takarítják, ízlésüknek megfelelően dekorálhatják. Az alagsori edzőteremben egyre többször használják a szobabiciklit és a sétálógépet, itt lett elhelyezve a mosókonyha is, ahol heti beosztásban moshatják és száríthatják saját ruháikat.

Egy lakó bölcsődés kisgyermekével a fürdőszobás földszinti szobában él, közös életüket külön gondozó segíti.

Minden lakó dolgozni jár, többségük a Bocskai úti műhelyben bőrdíszmű varrással, képeslapok és dekorációk készítésével foglalkozik, ketten a Honvéd kórház konyhai csapatát erősítik.

Bár a lakók egy része csak egy éve költözött be, a közös programok, kirándulások, élmények hatására szívesen segítik, támogatják egymást - nem csak otthonra, hanem egy nagy családra is leltek, hiszen a családi ünnepek nagy részét is együtt töltik. Kedvenc időtöltésük a közös főzés.