Művészet és közösségépítés

A Down Alapítvány Fotó és művészetterápiás fiataljainak segítségével egy demonstrációs programmal szerepeltünk a Sziget fesztivál Civil szigetén.

Hat nap alatt hat óriásfestményt készítettünk integráltan a szigetlakó turistákkal együtt. Közben kézműves foglalkozás is folyt, virágfűzért, újrahasznosított party-kellékeket készítettünk: PET palackból fülbevalót, nyakláncot, karkötőt; valamint pavilonunknál egész nap volt pólófestés, mandala színezés, arc- és testfestés.

Az egyik napon meglátogatott bennünket az egészségügyért felelős államtitkár asszony, aki velünk együtt festett. Festményeink jól sikerültek. Voltak kötöttebb témájú képeink, de sok helyet hagytunk a szabad festésnek is.

Nagyon jó helyen volt a Civil sziget, és azon belül is a Down Alapítvány tábora. Körülöttünk a hatalmas platánfa árnyékában hűsöltek, pihentek a fiatalok, és szó szerint a nap bármely szakában özönlöttek, hogy részt vegyenek programjainkon.

Rendkívüli élményt jelentett számunkra, hogy a külföldi közönség mennyire befogadó az értelmi fogyatékos emberekkel szemben. Barátságosak, bátorítóak, és nagy szeretettel fogadtak bennünket.

Nem csak a Civil sziget területén, hanem a Sziget fesztivál számos program helyszínén tapasztaltuk toleráns, elfogadó, barátságos, és szeretetteljes viselkedésüket.

Külön élményt jelentettek a rendkívül színes programok, melyeken napközben, és este is részt vehettünk a Down-szindrómás fiataljainkkal. Boldogan mentek, ki haza, ki lakóotthonába, mert annyi és olyan élmény érte őket, amiket a hétköznapokon nem tapasztalhatnak meg.

Egyik fellépő, Dj Metha ezt írta rólunk miközben élő adásban közvetítette buliját, melyen aktívan részt vettek a Down szindrómás fiataljaink:

"Számomra ez az idei Sziget több szempontból is fantasztikus volt! Próbálom röviden: Down Alapítvány gyerekei is meglátogatták a szettemet és a közönség akkora szeretettel fogadta őket, hogy komolyan a könnyeimmel küszködtem miközben mosolyogva néztem ahogy táncolnak es az emberek körbe veszik őket, nyakukba emelik, együtt buliznak!!! Micsoda érzések, köszi Sziget, számomra eddig az év egyik legjobb bulija és atmoszférája volt!"

 

A programról bővebb információ ITT látható.