Andor utcai kiscsoportos lakóotthonok

Az ANDOR UTCAI KISCSOPORTOS LAKÓOTTHON 1995 óta működő intézmény, mely egy 9 emeletes budapesti társasház - I. II. III. emeletén lévő összesen 3 panellakásból álló szolgáltatás. A lakóotthon lakói támogatott életvitelt folytatnak, dolgoznak, egyéni vagy a lakótársakkal közös szabadidős programokon vesznek részt.

A lakóotthon célja a beköltöző alapítványi ügyfelek folyamatos fejlődésének támogatása, hogy lehetőleg mindent tanuljanak meg, ami a lakás használatával, a háztartással, az önkiszolgálással, az önálló közlekedéssel kapcsolatos, - hogy a lehető legközelebb jussanak a teljesen autonóm életvitel megvalósításához. Hogy a mindennapokban úgy élhessenek, mint bárki más.

Lakásonként 5 fő él, akik egymástól nagymértékben eltérő képességűek és felkészültségűek.

A 15 lakó közül vannak, akik párkapcsolatban élnek, van egy testvérpár, akadnak olyanok, akiknek más lakóotthonban van párkapcsolatuk, és olyanok is, akiknek alapítványon kívül van barátjuk. A srácoknak különféle érdeklődési körük van, programok elérésében, gyakorlásában a mentorok és a támogató szakemberek igyekeznek a lehető legtöbb segítséget nyújtani.

Mindenki dolgozik. Legtöbben kézműves műhelyekben keresik a kenyerüket, bőrárú, vagy kerámiatárgyak készítésével. Néhányan, így Árpi az alapítvány szállítóbrigádjában tevékenykedik, Gabi kertészkedik.

A munkahelyek egy része a Szalóki Átmeneti Otthonban a másik részük a Lágymányosi Foglalkoztatási Centrumba van helyileg, ahova villamossal járnak, naponta.

A lakók a munkájukért kapott keresetükből és a különféle járadékokból fenn tudják tartani magukat, be tudják fizetni a lakás és a támogató szolgáltatások díját, és még egy kis zsebpénzük is marad hobbira, szabadidős tevékenységre, nyaralásra.

A lakóotthonhoz tartozik egy kis konditerem, amelyben szobabicikli, taposógép, labdák, jógaszőnyegek, egyéb sporteszközök, és játékos torna eszközök találhatók. Hetente több alkalommal zenés kondicionáló torna, táncterápia, jóga, relaxációs tornafoglalkozás van az alagsorban berendezett kondiszobában.

Az egészséges életmód is állandó téma az otthonban, melyet a vásárlástól, a háztartásvezetésen, főzésen keresztül, a rendszeres mozgásig szakemberek segítségével gyakorolhatják.


Zoli nagyon szereti Petőfi Sándor verseit, életútját tanulmányozza szabadidejében, párjával, Esztivel szeretnek múzeumba járni, sétálni, kirándulni. Zsuzsi és Árpi szívesen hallgatnak zenét, Kriszti nagyon ügyesen kezeli a számítógépet, ha vendég jön, általában ő vezeti körbe az érdeklődőket. Közös programjaik is vannak, együtt néznek meg filmeket, közösen főznek vagy játszanak. Heni a színházi musicalek iránt érdeklődik. Példaértékű, ahogy anyáskodik, ahogy terelgeti, szeretgeti a másik lakásban lakó testvérét Petit. Tündét a nagyvilág hírei kötik le leginkább:s ezeket az információkat szakszerűen meg is osztja társaival. Viki, Zozó, Ferike nagy rockzene rajongók, de a zenét mindenki szereti: szokásos nyári program egy-egy ottalvós-sátrazós rockfesztivál. Ádám hihetetlen türelemmel rajzol le mindent, akár emlékezetből is, az ő munkája is ez, egyedi füzetborítókat készít. Petra a konyhatündér, ügyesen tüsténkedik a konyhában. Gabika pedig a tornáért, a mozgásért lelkesedik. Bandi bácsi minden nap professzionális ének és zenei tudományát  gyakorolja lelkesen a szobájában és amikor csak lehetséges fellép alapítványi eseményeken vagy a Nemadomfel zenekar koncertjein.

Az Andor Utcai Lakóotthon lakói egy összetartó, sokszínű csapat, melynek minden tagja külön-külön szeretet-teljes színes egyéniségek, széles érdeklődési körrel, kezdeményezőkészséggel. Jó barátok, figyelik, segítik egymást szívesen vesznek részt közös programokon. Ha jó, vagy kevésbé jó dolog történik, ők akkor is összetartanak, talán ezért is olyan különlegesek az „Andorosok”.

A lakóotthonban élők és dolgozók célja, hogy maximálisan kiteljesedhessenek, de az is cél, hogy a nagy panelház mindenkivel azonos megítélésű lakói legyenek. Legalább ez a ház, a lépcsőházban élő 30 család megtapasztalja, hogy a fogyatékossággal élő emberek semmiben nem különböznek másoktól, (legfeljebb egy kicsit rendesebben viselkednek a házban), úgy élnek, úgy járnak dolgozni, úgy öltöznek, úgy vásárolnak, úgy esznek, isznak, szórakoznak és szeretnek, mint bárki más.

Az ő életüket támogatják az Andoros szakemberek, segítők, mentorok, ügyintézők és az otthon vezetője, Borsosné Illés Mária.

2021-es tervünk a több mint egy éves bezártság után, hogy megkapjuk az oltást és szabadon mozoghassunk, mehessünk nyaralni, szabadidős programokra. Idei terv, hogy a lakóotthon 3 lakása teljes körűen felújításra kerüljön, hogy a lakóotthonosok még inkább otthon érezzék magukat.

Ennek megvalósítására keresünk segítőket, támogatókat.

A lakóktól idézünk:

  • Viki, fordítva van rajtad a trikó és a baseball sapka!
  • Tudom, így szeretem! ….

Zoli:  „ Amikor megismertem Esztit, tudtam, hogy megváltozik az életem …. „

Kriszti:  „ Az tetszett ebben az aligai nyaralásban, hogy együtt vagyunk ebben a közösségben, mint egy nagy család, és együtt töltöttük ezt a szép kora tavaszi téli időt!”