Élelmiszermentés gyakorlata

Az ember életének fontos eleme a munka, az a tudatos, célirányos tevékenység, amellyel az ember környezetét úgy alakítja, hogy szükségleteit kielégítse, önmagát ellássa.

Az értelmileg akadályozott emberek sem különböznek, nekik is vannak elképzeléseik életükkel, munkájukkal kapcsolatban, de állapotukból kifolyólag gyakran korlátozva tudják ezeket az elképzeléseket megvalósítani. Ennek ellenére vágynak arra, hogy társak között legyenek foglalkoztatva, hogy értelmes, szerethető, hasznos munkájuk legyen.

A Down Alapítvány Gondozóházában (1107 Budapest, Zágrábi utca 13.) működő foglalkoztatási formák (rehabilitációs és fejlesztő foglalkoztatás) célja a fogyatékos ügyfelek bekapcsolása a munka világába.

Fogyatékos ügyfeleink számos szolgáltatást vehetnek és vesznek igénybe nálunk, többek között alapítványi, vagy akár alapítványon kívüli munkahelyet és a munkavégzéshez szükséges támogatást. Felnőttkorú ügyfeleink szinte kivétel nélkül munkaviszonyban állnak, mindenkinek megkeressük, segítünk megtalálni a legmegfelelőbb munkatevékenységet. Munkájukért fizetést kapnak, önálló jövedelemmel rendelkeznek, mint minden felnőtt ember. A legmegfelelőbb feladat biztosítása érdekében, felmérjük egyéni sajátosságaikat, minél több munkafolyamatba, foglalkozásba vonjuk be őket a mindennapok során, hogy sikeresen bővüljenek munkavégzéssel kapcsolatos ismereteik és végül olyan neki való munkát találjunk, amit szeret is. 

Az egyik ilyen munka a Gondozóház előkészítő konyhájában üzemelő zöldség-előkészítő műhely, ahol hétköznap délelőttönként dolgoznak azok, akik ezt a munkát szívesen végzik és jó teljesítményt nyújtanak, hiszen a tisztított zöldséget nap-mind-nap várja a főzőkonyha, mely az alapítványi ügyfeleknek és munkatársaknak készíti az ebédet.

Az előkészítés az egyik legfontosabb művelet a konyhai munkák során, hiszen itt történik az alapanyagokon lévő szennyeződés eltávolítása és a zöldség, gyümölcs ehetővé, főzhetővé alakítása: héjazás, aprítás. Ügyfeleink itt végzett munkájának minden esetben megvan a pozitív visszacsatolása, hiszen az itt előkészített zöldségek általában még aznap átkerülnek a Repeta Bisztró konyhájára, ahol a főzési folyamatot követően visszakerül hozzánk ízletes és zöldségekben gazdag ebéd formájában.

Ahhoz pedig, hogy a napi ajánlott gyümölcs- és zöldségfogyasztáshoz szükséges mennyiséget minden ügyfelünk számára biztosítani tudjuk, naponta átlagban 50–60 kg burgonyát, zöldséget és/vagy gyümölcsöt kell  előkészíteniük.

Nagy segítséget jelent ezeknek az élelmiszereknek a beszerzésében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület  adománya, mely naponta érkezik hozzánk. Bár ennek mennyisége kiszámíthatatlan, hiszen mentett élelmiszerről van szó, olyanról, amit  kidobástól mentünk meg olyanformán, hogy az áruház nem várja meg a lejárati határidőt, hanem egy-két  nappal korábban átadja nekünk, nálunk pedig azonnal elkezdjük feldolgozni. A gyümölcs és zöldség nagy része helyben kerül felhasználásra (megesszük, befőzzük, lefagyasztjuk), másik részük, főként akkor, ha nagy mennyiség érkezik a Repeta Bisztró készíti el nekünk, hogy nehogy kárba menjen.

Az Élelmiszerbank mentett élelmiszerekből álló adománya az elmúlt évben havonta 2–3 000 forint megtakarítást jelentett minden egyes ügyfelünk esetében, ennyivel keveset kellett élelmiszerre költeniük.

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg