Fotográfián alapuló művészetterápia

2015. októberében indult a Gyermekgyógyító program keretében a Fotográfián alapuló művészetterápia a MOL és az Új Európa alapítvány támogatásával. 30 résztvevő, többségében Down szindrómás gyermekek, fiatalok vett részt a klubfoglalkozásokon, és a táborban. Július 29.-én egy program záró workshopot tartottunk. A Fotográfián alapuló művészetterápia középsúlyos értelmi fogyatékos ( főként a Down szindrómás) gyermekkel folytatott fototerápián keresztül hivatott bemutatni az alkotás hatékonyságát egy olyan művészeti ág alkalmazásával, mely a modern technika vívmányaképp viszonylag egyszerű, könnyen tanulható technikával tud eredményt produkálni. A fotózás, a fényképek nézegetése, értelmezése, a képek mondandójának felismerése, tartalmuk elemzése, majd egy magasabb szinten már az aktív képkészítés, a saját személyiség kifejezése egy olyan új eszközzel, mely többletet és könnyebbséget jelent a nehezen beszélő, magukat nehezen kifejező, kifejezőeszközökben korlátozott középsúlyos értelmi fogyatékosok eszköztárában.

Fotó és művészetterápiás foglalkozások

Foglalkozásasinkat havonta egy, vagy két alkalommal tartjuk. A gyermekek részére szombati napokon, felnőtteknek hétköznap a Down Alapítvány foglalkoztatóiban.

A foglalkozások menete:

Minden alkalommal csoportos beszélgetéssel kezdjük a foglalkozásokat. 

Dixit-kártya-kör:Mindenki húz egy lapot a pakliból. A kártyalapok egy-egy teljesen egyedi, gyakran elvont vagy sokértelmű képet ábrázolnak. Mindenki sorra elmondja, mit lát a képen, milyen hatással van rá, milyen módon kapcsolódhat az ábra az életéhez, napjához, érzéseihez.

Fotózás:Külső, és belső heylszíneken. Kirándulások, séták, szabadtéri programok, arborétumok látogatása az időjárás függvényében. Rossz idő esetén műtermi fotózás, múzeumok, kiállítások látogatása.

Képzőművészeti foglalkozások: Az elkészült fotókat kinyomtatjuk különböző szűrőkkel. Egy-egy résztvevő a saját fotójából hozht létre újabb alkotást. Saját portré készíttés. Montázs készítés.

Fotó és művészetterápiás tábor

Minden évben egy hetes táborozásra megyünk. A tábor programja helyszínfüggő, sokat fotózunk, élménydús helyekre megyünk.

Az eddig lezajlott foglalkozásokról és a táborról a facebook oldalunkon tájékozódhattok:

Facebook

PORTFOLIÓ

Kiállítások

Több alkalommal rendezhettünk kiállítást a résztvevők munkáiból.

Kolta Galéria

Emberi szabadság kincsei

Dunaújváros Evangélikus templom

 

Naptár

 

Aktuális programjaink

Nagy horderejű demonstrációs programot rendezünk a Sziget Fesztivál keretein belül a Civil szigeten.

Facebook esemény

“Készült a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával”

 

Jelnetkezés 2018-2019-es Ftóterápiás foglalkozásokra

Két korcsoportban indítunk foglalkozásokat

- 10-18 éves Down-szinrómás, vagy egyéb értelmi fogyatékossággal élő gyermekek, és testvérük/ testvéreik. Nekik szombati napokon tartjuk a foglalkozásokat. Jó idő esetén változó helyszínen, eső, nagy hideg esetén a Lágymányosi Foglalkoztató Centrumban (1111. Budapest, Lágymányosi u. 15.)

- 18 éven felüli értelmi fogyatékos emberek. Nekik hétköznap délelőtt (hogy pontosan melyik nap, még alakulóban) az Irgalmasrendi Koordinációs Központban (1027. Budapest, Frankel leó u. 54.) tartjuk.

 

Előreláthatóan szeptember végén kezdjük a foglalkozásokat.

Információ: Sebestyén Diána Telefon: +36204631062

Jelentkezés e-mailben: sebestyendina.downalapitvany [at] gmail.com (sebestyendina[dot]downalapitvany[at]gmail[dot]com)