Gyermekkor

Egy sérült gyermek születése nagy trauma a családnak. Nagy trauma, mert nem vagyunk felkészültek erre a lehetőségre, úgy éljük életünket és tervezzük gyermekeinket, hogy nem vesszük számításba ennek kockázatát, holott ez szinte mindenkire vonatkozik. Megszületik a sérült gyermek és tanácstalanul és kétségbeesetten állunk a helyzet előtt, megoldhatatlan problémának látjuk. Pedig van segítség! Ha megtaláljuk és kérjük, sokkal gyorsabban kerülhetünk vissza a normális kerékvágásba. Ha nem is az eredetibe, de egy másikba. Egy élhető életbe. A Down Alapítvány korai segítségnyújtása a gyermek megszületése előtt, a terhesség vállalásakor vagy a terhesség alatt is igénybe vehető, hiszen egyre gyakrabban derül ki a szűrővizsgálatokon, hogy Down-szindrómás gyermeket várnak. Természetesen a családok legnagyobb része a gyermek születését követően fordul Alapítványunkhoz vagy a Down Dada szolgálathoz. A segítséget komplex módon oldjuk meg, összehangolva az orvosi, a gyógypedagógiai, a szociális és a sorstársi segítségnyújtást és szolgáltatásokat. A családok és a gyermek korai segítését szolgáló tevékenységeinket egy összefoglaló ábrán mutatjuk be. Az egyes szolgáltatásokról részletes ismertetőt is talál.

A családok korai felkarolására a Down Dada, szülőkből álló országos szolgálat szakosodott. A tanfolyamokon felkészített Dadák sorstársi segítsége máris érezteti hatását. A Dadák által támogatott családok jó eséllyel indulnak megváltozott életük megoldása felé. A Down Dada szolgálat tagjainak rendszerest képzést és esetmegbeszélő tréningeket rendezünk.
Az intézmény 2003. szeptemberében kezdte működését Kiss Tiborné vezetésével, Ilka utca 26. sz. alatt. Azért hoztuk létre ezt az oktató-fejlesztő szolgáltatást, hogy családok és a kisgyermekek komplex korai habilitációját minél teljesebbé tegyük. A kisgyermekek korai gyógypedagógiai és pszichológiai fejlesztésén kívül neurohabilitáció, gyógypedagógiai tanácsadás és sorstársi segítő szolgálat is tartozik a szolgáltatásokhoz és szorosan kapcsolódik a Down Ambulancia egészségprogramjához, a megelőző és gyógyító orvosi tevékenységhez.
A Korai Fejlesztő Központ saját weblapja:
https://downkorai.hu/
Filmek a Korai Fejlesztőről:
https://www.youtube.com/watch?v=DXmyfvqTEEg
https://www.youtube.com/watch?v=SzPwfqEtt_0
Szervezeti és működési szabályzat
Pedagógiai Program
Házirend
A szülők segítését már közvetlenül a gyermek megszületése után igyekszünk megkezdeni információkkal, címlistákkal, ismeretterjesztő kiadványokkal, tanácsadással. A kisgyermekes családok számára nyaralás formájában kríziskezelő- és problémafel­dol­gozó tréningeket kínálunk, ahol pszichológusok, gyógypedagógusok és idősebb gyermekek szülei készítik fel az „új” szülőket lelkileg és segítik gyakorlati tanácsokkal. Egy sor kiadvánnyal, szórólappal, információs füzettel is segítjük a szülőket és a szakembereket.