Támogatott lakhatás - új kihívás a szociális munkában

Szerző(k)
Gruiz Katalin
Megjelenési adatok
SzocEXPO 2016, A Szociális Szakmai Szövetség konferenciája, 2016. november 11., Kesztyűgyári Közösségi Ház
Megjelenés éve
2016

A szociális munka új kihívása:  fogyatékos emberek támogatott lakhatása

A szakmai nap és konferencia beharangozója:

A fogyatékos-ellátás nagy intézményeinek „kitagolása" nem csupán az elhelyezésben jelent változást, hanem a  szakmai feladatokban is. A korábbi ápolási és  gondozási feladatok által dominált ellátási forma a
támogatott lakásotthonokban megváltozik: a külső  társadalmi kapcsolatokban gazdagabb, a „normális" „önálló- önrendelkező" életvezetéshez közelítő élethez kellene segíteni a kitagolt intézményekben élő embereket – főképpen szociális munkásoknak.
Sziklai István (ELTE – FSZK)
Dr. Gruiz Katalin (Down Alapítvány)
Nagy Zita Éva (DE – FSZK)
Kormos Zsuzsa (FSZK)
Moderátor: Pelle József

A konferenciáról

A konferencia résztvevői rengeteg gyakorlati kérdést vetettek fel támogatott lakhatás létestésével és működtetésével kapcsolatban, de sajnos az idő rövidsége miatt ezek a krdések nagyrészt megválaszolatlanok maradtak. A kitagolás politikai hátterének ismertetése mellett kevés idő maradt a (kitagolással vagy primer megoldásként)már megvalósult támogatott lakhatások mibenlétének és jogi, szociális szakmai és finanszírozási kérdéseinek megtárgyalására, válaszolására. 

Jelen előadás

Hogy ezt a hiányt némiképpen pótoljuk, közzzé tesszük Gruiz Katalin gondolatébresztőnek szánt előadását az anomáliákról és a sürgős megoldást követelő problémákról.