Önkéntesség a Down Alapítványban

Segíteni akarsz? De nem adomány formájában támogatnád a fogyatékos embereket?
Jelentkezz önkéntesnek a Down Alapítványhoz!

Várjuk önkéntes segítők jelentkezését az alábbi kerületekben működő valamennyi intézményünkbe:

    VI. kerület
    VII. kerület
    X. kerület
    XI. kerület
    XIV. kerület
    XV. kerület
    XVI. kerület

Ahol segíteni lehet: átmeneti vagy krízisotthonok, napközi otthonok, lakóotthonok és mindenféle lakhatást szolgáló lakások, munkahelyek elsősorba kézműves műhelyek, szabadisős tevékenységek, közlekedés otthonról munkába, ügyintézni, vásárolni, , tanulás, sportolás, beszélgetés, stb.

 

A Down Alapítvány megújult Önkéntes Programja 2011. februárjában indult, aminek részét képezi egy felkészítő tréning a Mentális Akadálymentesítés című akkreditált képzésünk alapján. Itt módja ven megismerkedni a fogyatékos emberekkel, életükkel, az alapítvánnyal és a segtségnyújtás szakmai fortélyaival is.

Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:

Központi iroda:
1143 Budapest, Ilka u. 26. II. emelet 6. Tel.: 06-1-788-2513
Jelentkezni lehet hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig.
E-mail: down [at] downalapitvany.hu (down[at]downalapitvany[dot]hu)

A Down Alapítvány intézményeiben és projektjeiben számos munkalehetőség adódik önkéntesek számára.

Alapítványunk önkéntes-szerződéssel foglalkoztatja azokat, akik fizetség nélkül szeretnének valamelyik intézményünkben dolgozni. Az önkéntesség abban áll, hogy az önkéntes szabhatja meg, hogy milyen gyakorisággal és milyen időre vállal munkát. A vállalását szerződésben rögzítjük, és amíg azon nem változtatunk Önkéntesnek minden más munkavállalóhoz hasonlóan be kell tartania a munkaidejét és elvégezni a vállalt feladatot. Ezt nagyon fontos betartania, ellenkező esetben nem számíthatunk az önkéntesek munkájára, nem tudjuk őket beosztani emiatt felborul az intézmények rendje.

Ha valaki egy hónapban egyetlen napot szeretne rászánni az önkéntes munkára, az is nagy segítség nekünk, de csak akkor, ha a megbeszélt időpontban valóban megjelenik az önkéntes és elvégzi azt a munkát, amit vállalt. Célunk, hogy az önkéntes munkával vagy fizetett munkatársak munkáját váltjuk ki, vagy fogyatékos ügyfeleinket olyan szolgáltatásokhoz és programokhoz juttatjuk hozzá, melyek alapítványunkban nem érhetőek el.

Ápolás-gondozás

Otthonainkban állandó személyzet-hiánnyal küszködünk. Szinte minden feladatra tudunk önkénteseket alkalmazni az ápolás-gondozás területén, főként azokban a napszakokban, amikor az átlagosnál több a teendő. Ilyen időszak a reggeli felkelés és az azt követő munkába indulás és a délutáni háztartási teendők és lefekvés időszaka.

Személyi segítés

A személyi segítés különféle tevékenységeket fed,  az egyén oktatásától-fejlesztésétől, ügyes-bajos dolgainak intézésén keresztül szabadidős tevékenységének segítéséig, szinte mindent magába foglal. Ha nincs konkrét feladat, akkor mód van szabadidős programok szervezésére, egy vagy több klienssel: mozi, színház, múzeum, kávéház, söröző, vacsora, meccs, uszoda, bowling. Szeretnénk, ha minden kliensünknek lenne saját WEB-oldala az Alapítvány WEB-lapján belül, ahol bemutatkozhatna, fényképpel, beszélne munkájáról, hobbijáról, vágyairól. Ennek elkészítése személyes kapcsolatot,  a segített személy megismerését és közös munkát igényel. Az önkéntesnek arra is van lehetősége, hogy egy-egy fogyatékos ügyfelünk mentoraként funkcionáljon, aki egy kívülről jövő baráti kapcsolatot jelent, akivel olyan dolgokat is meg lehet beszélni, amit alapítványon belül, egy nagyobb közösségben nem.

Kísérés, szállítás

Saját gépjárművel vagy tömegközlekedéssel orvoshoz, rehabilitációs foglalkozásra, sportfoglalkozásokra szállítás, kísérés. Bevásárolni, költözködni, kirándulni saját gépkocsival vagy az Alapítvány szállításainál kísérőként részt venni.

Foglalkozásokban segédkezés, foglalkozások vezetése

A már folyó foglalkozásoknál (üvegfestés, képeslapkészítés, bőrműves-tárgyak, ékszerkészítés, szövés, összeállítás, stb.) mindig kellenek plusz segítők a kezdő vagy nehezebben tanuló kliensek mellé. Az Önkéntes egyúttal elsajátíthatja azokat a technikákat, amelyekben segít. Kézműves foglalkozásokban, a látványműhelyben, a háztartási és takarítási munkák betanításában is lehet segédkezni. Aki jártas valamilyen kézműves technikában vagy speciális kulturális- vagy sportfoglalkozások vezetésére képes (tánc, zene, sport, dráma, stb.), az saját foglalkozást is vezethet.

Karbantartás, takarítás

Intézményeink folyamatos karbantartást, festést-mázolást, szerelést, karbantartást igényelnek. Kisebb-nagyobb karbantartási, takarítási, kertrendezési munkákban szívesen látunk önkénteseket.

Menedzsment

Irodai munkákban, másolásban, szórólapok készítésében, iratrendezésben akár szakképzetlen segéderőket is szívesen látunk. Ugyanakkor egy sor szakképzettséget igénylő feladatot is át tudnánk adni önkénteseinknek, pl.  pályázást, kapcsolattartást, adatok feldolgozását, adatbázisok létrehozását, iratok, elektronikus irattár archiválását, levelezést, P+R tevékenységet, stb.

Szponzorkeresés, adományszervezés

Minden mennyiségben tudunk hasznosítani pénzbeli és tárgyi adományokat. Lakásainkban, otthonainkban és irodáinkban fogyóeszköz még a bútor is a nagy igénybevétel miatt. Brosúráink, szóróanyagaink eljuttatása potenciális szponzoroknak. Kézműves műhelyeink termékeinek eladása potenciális vevők végigjárása: önkormányzatok, cégek, stb. A termékek eladásának összekötése a vevő szponzori tevékenységével.

Az önkéntes szerződés

Az Önkéntes-szerződés nagyon hasonlít a szokásos munkaszerződésekre, tartalmazza az önkéntes  munkavállaló  és a Down Alapítvány adatait, az önkéntesen vállalt feladatot, az önkéntesen vállalt munkaidőt, munkabeosztást és a munkavégzés helyét.  Tartalmazza azokat a juttatásokat is, amelyek a törvény értelmében megengedettek és az Alapítvány tudja vállalni.

Egy minta csatolmányként olvasható.

Csatolmány Méret
Önkéntes szerződés 88.85 KB