A Down Alapítvány Napközi Otthonai

Down Alapítvány 1. számú Átmeneti és
Napközi Otthona

Cím: 1116 Budapest Szalóki utca 53
Telefon: 208-5622
E-mail: szaloki [at] downalapitvany.hu (szaloki[at]downalapitvany[dot]hu (link sends e-mail))

Down Alapítvány 2. számú Átmeneti és
Napközi Otthona

Cím: 1107 Budapest Zágrábi út 13.
Tel./Fax: 260-7758
E-mail: zagrabi13 [at] downalapitvany.hu (zagrabi13[at]downalapitvany[dot]hu (link sends e-mail))

Fő céljai

 • Önálló életre felkészítés
 • Munkára felkészítés
 • Fejlesztés, szinten tartás
 • Képességek, készségek kibontakoztatása
 • Egészséges életmód
 • Szabadidő hasznos eltöltése
 • Fakultatív programok

Szolgáltatást igénybe vevők

 • Értelmi fogyatékos, családban élő vagy
  egyedül maradt fiatal és felnőtt személyek
 • Halmozottan és súlyosan sérült, valamint
  idős értelmi sérült személyekAutista
  fiatalok és felnőttek.

Munkavégzés

Napköziseink nagy részét munkavállalóként foglalkoztatjuk, másik részük terápiás foglal­koz­tatásban részesül.
A munkavégzés többféle és személyre szabott. A terápiás, kézműves és művészeti foglalkozásokat, valamint a többi szabadidős programot a Napközi Otthonokban folyó munkavégzés határozza meg. Munkavégzésükért fizetést kapnak. Ez jelentősen befolyásolja személyiségüket, és környezetük róluk alkotott véleményét.

Műhelyek

Legtöbben kézműves műhelyekben dolgoznak, ahol ékszereket, bőrtárgyakat, papírtárgyakat, dísztárgyakat, képeslapokat, ajándékzacskókat készítenek. Működik fazekasműhely, papírmasé műhely és számtalan kreatív foglalkozás. Hulladékból készítünk hasznos termékeket. A magunk készítette termékeket vásárokban, saját boltjainkban és viszonteladókon keresztül értékesítjük.

A fizetésért munkát végző napközisek betanított munkát is végeznek: például csomagolnak, vagy elektromos alkatrészeket válogatnak méret, szín és forma szerint. Ezt az azonosításon alapuló válogatási munkát szívesen végzik és a kevéssé ügyesek, kevéssé gyorsak, a gyengébb kézügyességű kliensek is el tudják végezni.

Néhányan az ügyfelek közül segítenek az otthonok működtetéséhez szükséges háttérfeladatok ellátásában: takarítás, terítés, leszedés, mosás, hajtogatás, kerti munkák.

Kézműves műhelyek

Napköziseink közül többen több éve tanulnak szőni. Legtöbben kisméretű asztali szövőkereteken, az ügyesebbek nagyobb álló kereteken dolgoznak. Termékeik tarisznyák, tárcák, a legkülönbözőbb méretű tokok és tartók, sapkák,övek.

A bőrművesség az egyik legnépszerűbb munka, több éven keresztül OKJ-szakképzésként  is oktattuk, az utóbbi években munkabetanítás formájában szerzik meg ügyfeleink a szaktudást. Táskák, övek, tolltartók, szemüvegtokok, mindenféle tárcák és tokok, speciális bőrkötésű füzetek és könyvek, képkeretek készülnek a műhelyekben. Az egyes műhelyek önállóan is bemutatkoznak weboldalunkon.

A Kézműves Műhely termékeit kiállításokon is bemutatják és vásárokon maguk a kliensek árulják, a bevételből alapanyagot vásárolnak.

Szabadidős programok, művészi tevékenységek

A Kézműves Műhely délutánonként különböző programokat kínál napköziseinknek, melyeken mindegyikük kedve szerint vehet részt. A programok változatosak, célunk, hogy lehetőleg mindenki megtalálja köztük a neki tetszőt. A főfoglalkozásként is űzhető kézműves foglalkozásokon kívül mód van az alábbi tevékenységekre:

 • Festés, üvegfestés, háromdimenziós kép készítés
 • Agyagozás
 • Gyöngyfűzés
 • Ének, zene, színházi próbák
 • Testnevelés, mozgás, sport

Fejlesztő foglalkozások

A napközi otthonokban egyénre szabott oktatás, egyéni fejlesztés folyik.

Részletes foglalkoztatási terv szerint minden kliensünk részt vesz egyéni fejlesztésen, heti 2–4 órában. Erre általában délután, a fakultatív programok alatt kerül sor.

A fejlesztés az egyén képességeinek felmérése alapján készült egyéni fejlesztési terv szerint történik. Fő célja az önellátás és önállóság fokozása, az alapvető, hasznos ismeretek, mint háztartási munkák, pénzhasználat, viselkedés, stb. megtanítása.