Biztos háttér, megnyugvás

Sérült gyermek nevelése, gondozása a család számára sok lemondással, áldozatvállalással jár. A család addigi életvitelét gyakran jelentősen meg kell változtatni, és az évek múlásával a terhelés nem csökken, inkább nő. A családban élő súlyosan sérültek folyamatos ápolást, gondozást, odafigyelést igényelnek, de azok a családok is kerülhetnek krízishelyzetbe, ahol a gyermek képességei elérik az iskolai követelmények szintjét így gyermekkorban az oktatási rendszer (óvoda, iskola) később egy értelmi fogyatékosok napközi otthona vagy rehabilitáció munkahelye megoldást jelent. Ha a szülő megbetegszik, munkája miatt utaznia kell, vagy az állandó fizikai és lelki többletteher miatt kimerül, akkor felborul a mindennapi rend és hirtelen megoldhatatlan problémát jelent a sérült ember, aki nem lehet egyedül hagyni, nem lehet néhány órára a szomszédra, idős nagymamára, testvérre bízni. Különösen éles ez a probléma a sérült gyermeket (akár gyermekkorú, akár felnőtt) egyedül nevelő szülő esetében és azoknál, akiknél halmozottan sérült, nehezen kezelhető embert kell ellátni jól szervezett családi munkamegosztással. Ha egy ember kiesik, a feladat megoldhatatlanná válik.

Az Átmeneti Otthon célja az, hogy a fogyatékos gyermek/felnőtt gondját átvegye a szülők betegsége, krízis helyzete, munkavégzése vagy egyéb elfoglaltsága esetén.

Egyik leggyakoribb eset idősebb sérülteknél, hogy a még idősebb szülő beteg lesz vagy meghal. Ilyenkor a sérült ember a várakozási és felkészülési időt tölti otthonunkban végleges elhelyezésig.

Klienseink 1–2 naptól akár 1–2 évig is tartózkodhatnak a krízisotthonban, nem csak Down szindrómás, hanem halmozottan sérült, autista vagy bármely más sérültségű személy igénybe veheti, korhatár sincs, a legfiatalabb gondozottunk 6 hónapos volt, a legidősebb 64 éves.

Van, aki több éve kisebb-nagyobb rendszerességgel veszi igénybe a szolgáltatást és van aki már két éve vár nálunk intézeti vagy lakóotthoni elhelyezésére. Sokukat, mi magunk helyeztünk el saját kiscsoportos lakóotthonainkban. Az átmeneti Otthont rendszeresen igénybevevők szerencsés helyzetben vannak, mert ők nem sínylik meg annyira a komoly családi kríziseket, pl. szüleik elvesztését, mint azok, akik egy amúgyis kusza helyzetben ismeretlen helyre kerülnek.

Ezt a szakmailag és szervezetileg kimondhatatlanul nehéz feladatot a Down Alapítvány 12 éves tapasztalat birtokában tudja jól ellátni. Ebben a 12 évben közel 1000 kliens vette igénybe az otthont hosszabb-rövidebb időre. A XI. kerületi intézmény a mai napig egyedülálló az országban. Buda után Pesten is létre hozntunk egy Átmeneti Otthont a X. kerületben. Az Önkormányzat felajánlott egy felújításra szoruló épületet, melyet a Down Alapítvány rendbehozott és a XI. kerületi ÁO mintájára megnyitotta második Átmeneti Otthonát, Gondozógázát a pesti oldalon.

Egy ilyen kezdeményezés rengeteg munkát, önkéntesek, szülők és szakemberek tucatjainak segítségét igényli és az épület felújításhoz szükséges összeget is apránként gyűjtjük össze: az alapítvány saját megtakarításából, a X. kerületi Önkormányzattól, a Fővárosi Önkormányzattól, pályázati alapokból és remélhetőleg az Ön segítségével. Ebből a levelezés útján történő adománygyűjtésből 10 millió forintra számítunk: ha fejenként 2000 forint adománnyal kalkulálunk, akkor 5000 embernek kell megmozdulnia, hogy ezt az összeget összegyűjthessük. Ebben segíthet, ha úgy ítéli meg, hogy érdemes.