ValueAble - Inkluzív foglalkoztatás a vendéglátóiparban

A projekt célja:

Alapítványunk 2017-ben csatlakozott a ValueAble európai kezdeményezéshez. A projekt célja, hogy inkluzív foglalkoztatás keretében nemzetközi szinten mozdítsa elő értelmi fogyatékossággal élő személyek elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon, azon belül is elsősorban a vendéglátóiparban. A projekt Olaszországból indult spanyol és portugál partnerekkel szoros együttműködésben, a cél minél szélesebb körű nemzetközi hálózat kiépítése, amely az esélyegyenlőség gyakorlati bővítésére, kiterjesztésére törekszik. A projekthez immár 80 partner csatlakozott, s következő lépésként Németországban, Magyarországon és Törökországban szeretnék kiterjeszteni a hálózatot az elkövetkezendő két évben. A kezdeményezés nem csak a résztvevő fogyatékossággal élő emberek számára nyújt új lehetőségeket, hanem a vendéglátósoknak és a vendégeknek is. A csatlakozó vendéglátóipari partnerek  új tapasztalatokkal gazdagodnak a társadalmi felelősségvállalás, a munkahelyi diverzitás támogatása területein. A közönség, a vendégek pedig testközelből tapAsztalhatják meg azt, hogy a kiszolgálók és pultosok között teljes értékű munkatársként fogyatékos emberek is dolgoznak, akiket nemcsak láthatnak dolgozni, együttműködni, beszélhetnek velük, megélhetik azt, hogy sokfélék vagyunk és mindenkinek lehet helye a világban. És ha egy mukahelyen, – ahol követelmény van, teljesíteni kell – sikerülhet ez, akkor az élet többi területén még inkább természetes lehetne.

 

Vendéglátóipari partnerek:

A projekt vendéglátóipari partnerei – hotelek, éttermek, kávézók – nem-diszkriminatív, elfogadó szervezetként jelölik meg magukat. A csatlakozással ebben az irányban kötelezik el magukat, a projekt keretein belül értelmi fogyatékossággal élő munkavállalóknak biztosítanak lehetőséget foglalkoztatásra párhetes gyakornoki programoktól kezdve akár állandó jellegű alkalmazásig. A foglalkoztatás szintjétől függően a partnerek a ValueAble védjegy megfelelő fokozatának birtokosai lesznek, amit szabadon felhasználhatnak marketing anyagaikban, kommunikációs felületeiken.

A bronz fokozat viselői nem-diszkriminatív szervezetként jelölik meg magukat, ezzel vállalják munkavállalóik felkészítését, érzékenyítését az ügyben, továbbá legalább egy értelmi fogyatékossággal élő személynek gyakorlati lehetőséget biztosítanak.

Az ezüst fokozat azokat a szervezeteket jelöli, amik a gyakorlat biztosításán túl vállalják értelmi fogyatékos személyek rendszeres foglalkoztatását.

Az arany fokozat pedig azokat a szervezeteket illeti meg, amik az előzőeken felül a Valueable védjegy nagyköveteiként bátorítanak más vállalkozásokat arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, ezáltal elősegítve a hálózat terjedését.

A védjegy pozitív hatással van a partnerek versenyképességére, szakmai megítélésére, elismertsége folyamatosan növekszik. A partnerek nem csak munkalehetőséget teremtenek fogyatékossággal élő emberek számára, hanem sokszínű, elfogadó munkakörnyezetet teremtenek, példát mutatnak a vendéglátóipar többi szereplője számára, továbbá a vendégkörüknek is, hogy az általuk foglalkoztatott személyek mindegyike képes hatékony munkát végezni, mindegyük a társadalom hasznos tagja tud lenni. Ezáltal a fogyatékosság, a fogyatékossággal élő emberek testközelbe kerülnek, megismerhetővé válnak.

 

Az inkluzív foglalkoztatás alappillérei:

Az értelmi fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása a nyílt munkaerőpiacon, beintegrálásuk új munkakörnyezetbe gondos körültekintést igényel, a foglalkoztatás minden résztvevőjének alaposan fel kell készülnie. A munkavállalónak új ismereteket kell elsajátítania, ezt már a foglalkoztatás indulása előtt meg kell kezdeni. Ebben mentora van segítségére, egy szakmai szervezet munkatársa, aki kellő tudással rendelkezik a felkészítéshez, a szükséges eszközök kialakításához. Szükség van egy munkahelyi koordinátorra is, aki kiemelt szerepet tölt be abban, hogy a munkavállalót a saját képességeihez és a munkahely elvárásaihoz mérten betanítsa feladataira. A mentor és a koordinátor közösen együttműködve segítik az értelmi fogyatékos munkavállalót, a cél az, hogy a munkavégzés folyamatosan egyre önállóbbá váljon. Ezt a munkavállaló az egyéni szükségletei szerint kialakított segédeszközök következetes használatával tudja elérni. Fontos továbbá, hogy ne csak egy-egy ember, hanem az értelmi fogyatékos munkavállaló foglalkoztatásában érintett minden további munkatárs kellő információt kapjon az értelmi fogyatékosságról, az érkező kollégáról, hogy hatékony együttműködést tudjanak kialakítani. Ez a folyamat az „érzékenyítés”, amelyben a támogató szakmai szervezet szintén jelentős szerepet vállal. Az inkluzív foglalkoztatás kulcseleme a hatékony, pontos, érthető kommunikáció, amelyben mind a munkavállaló szükségletei, mind pedig a munkahely elvárásai tisztázottak, mindenki számára érthetőek. Végezetül nem csak a személyzet felkészítése jelentős, hanem a tárgyi feltételek megteremtése is: egy olyan munkakörnyezet kialakítása, ami az értelmi fogyatékossággal élő munkavállaló számára érthető, elérhető.

 

A projekt már csatlakozott partnerei: 

Associazione Italiana persone Down onlus (Olaszország), Associacao Portuguesa de Portadores de Trissomia 21 (Portugália), Down España (Spanyolország), Axis Hoteis & Golfe (Portugália), Solmelià Italia (Olaszország), Down Alapitvány (Magyarország), Hamburger Arbeitassistenz (Németország), Libera Università Maria SS. Assunta (Olaszország), Down Sendromu Dernegi (Törökország), Associazione Italiana Confindustria Alberghi (Olaszország), European Hotel Managers Association, Ente Bilaterale Industria Turistica (Olaszország), European Down Syndrome Association.

 

A program az "A Valueable Network" 2017 és 2019 között, illetve a "Value-able" 2019 és 2022 között megvalósuló Erasmus+ programok keretében zajlik.

 

A projektről további információk a következő weboldalon találhatók: http://www.valueablenetwork.eu/

 

A ValuAable projektről megjelent közleményünk az Országos Sajtószolgálat oldalán - 2017.12.04.
A ValueAble az EU által finanszírozott fejlesztési projekt, melynek célja az értelmileg akadályozott munkavállalók vendéglátóipari elhelyezkedésének támogatása.
A Valueable 2018. januári hírlevele
A Valueable 2018. júliusi hírlevele
A Valueable 2019. januári hírlevele
A Valueable 2019. májusi hírlevele