Dohányzásról leszoktató program tematikája

"LETESZEM A CIGIT”

 dohányzásról leszoktató program tematikája

 

Miért érdemes abbahagyni a dohányzást?

 

 1. Azért, hogy tovább élj, és amíg élsz, jobban érezd magad.
 2. A cigaretta elhagyásával már egy éven belül csaknem felére csökken a szívinfarktus és a szélütés veszélye.
 3. Családtagjaid, különösen a gyerekek jobban fogják érezni magukat a dohányfüst mentes környezetben.
 4. Több pénzed marad, amit olyan dolgokra költhetsz, amire már régen vágytál, de eddig nem jutott rá pénzed.
 5. Ha gyermeket tervezel (vagy már várandós vagy), egy csomó betegségtől-hátránytól tudod megóvni születendő gyermekedet.

 

Milyen egyéb előnyeid származnak abból, ha abbahagyod a cigarettázást?

 

 1. Jobb lesz a közérzeted, javul a teljesítőképességed, könnyebben kapsz levegőt,
 2. Jobb lesz a szájízed és a leheleted,
 3. Nem lesz cigaretta füst szagú a hajad és a ruhád,
 4. Kifehérednek a fogaid és a körmöd,
 5. Kitisztul a hangod, megszűnnek a reggeli krákogások-köhögések,
 6. Kisimul és egészségesebb színű lesz a bőröd,
 7. Kifényesedik a hajad.

 

Mit tegyél, ha elhatároztad, hogy abbahagyod a dohányzást?

 

 1. Ki kell tűznöd önmagad számára azt a napot, amikortól nem gyújtasz rá.
 2. Ha úgy érzed, hogy ehhez segítségre lesz szükséged, előtte keress fel egy dohányzásról leszokást segítő tanácsadó rendelést, ahol olyan gyakorlati tanácsokat kaphatsz, amelyek megkönnyíthetik elhatározásod megvalósítását.
 3. A "nagy nap" előtt tüntess el a környezetedből mindent, ami a dohányzásra emlékeztetne (hamutartó, öngyújtó), takarítsd ki lakásod-autód, hogy megszűnjön a "bagószag".

 

Mindegy, hogy mikor kezded el a nemdohányzó életet?

 

Tulajdonképpen bármikor le lehet tenni a cigarettát, de célszerű, ha olyan alkalmat választasz ki, amikor megkönnyítheted önmagad számára elhatározásod megvalósítását. Válassz egy nyugodtabb időszakot, amikor előreláthatóan kevesebb feszültséggel jár az élet (pl. egy hosszú, nyugalmasnak ígérkező hétvégét, vagy amikor szabadságra mész, elutazol és kizökkensz a megszokott környezetedből).

 

Hogyan lehet újra nemdohányzóvá válni?

 

Minden dohányosban ott rejtőzik egy sikeres, nemdohányzó ember. Ehhez sokféle út vezet, a lehetőségek közül az egyéniséghez és az adott helyzethez legjobban harmonizálót célszerű kiválasztani.

Tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy milyen módszerek segítik hatékonyan a leszokási szándékot. Talán a legnagyobb segítség, ha a dohányos nem egyedül vág bele ebbe a nagy kalandba. Akár a munkahelyen próbálkoznak egyszerre többen a munkatársak közül a leszokással, akár családi, baráti körben, de még ha csak ismeretlen emberek jönnek is össze, hogy közösen próbálkozzanak, akkor ez a sorstársi, támogató, önsegítő kapcsolat akár megduplázhatja a leszokás sikerét. Természetesen, ha sikerül szakértő pszichológust is bevonni, ez további támogatást jelenthet az olyasféle nehézségekkel való megküzdésben, amiknél korábban egyszerűen csak rágyújtottak.

 

Kevésbé ismert, hogy a nikotin az agyban depresszió ellenes hatást is kivált. A cigaretta elhagyása esetén ezt a kieső hatást lehet bizonyos fajtájú enyhe antidepresszáns gyógyszerek átmeneti, átlagosan 3 hónapig tartó szedésével pótolni. Mivel a dohányos a cigarettát feszültség oldására is szokta használni, és az elhagyás maga is járhat az idegesség fokozódásával, segíthet az enyhe nyugtatók, szorongásoldók alkalmazása. Ehhez persze csak alkalomszerűen lehet fordulni, hiszen magához a gyógyszerhez is hozzá lehet szokni. Ha valaki csak ritkán alkalmanként használja, amikor egyébként biztosan rágyújtana, visszaesne, akkor okosan él ezzel a kiegészítő segítséggel.

 

A dohányzás elhagyása mindenképpen az életmód megváltozásával is jár. Ennek leghasznosabb eleme a testmozgás. Valamilyen életmód sport elkezdése már önmagában is javítja a leszokás esélyeit, arról nem is beszélve, hogy önbizalmat ad és megelőzheti a leszokáskor gyakori testsúlygyarapodást.

 

A fenti módszerek olyanok, amik nagy valószínűséggel mindenkinek segítenek. De persze nem vagyunk egyformák. Vannak olyan módszerek is, amiknek a hatását tudományosan még nem sikerült alátámasztani, viszont a dohányosok egy részénél mégis beváltak. Ilyenek az akupunktúra, az akupresszúra, a lézer terápia, a hipnózis, a különböző elektrostimulációk vagy mágneses kezelések.

 

Mi nehezíti meg leggyakrabban a dohányzás abbahagyását?

 

A rendszeres cigarettázás következtében a legtöbb dohányoson úgynevezett "nikotinfüggőség" alakul ki: ha nem gyújt rá, nikotinmegvonási tüneteket tapasztal, ami miatt olyan rosszul érzi magát, hogy végül mégis rágyújt.

 

Melyek a leggyakoribb nikotinmegvonási tünetek, és meddig tartanak?

 

Feszültség, nyugtalanság, türelmetlenség, idegesség, a koncentrálóképesség romlása, fejfájás, alvászavar, gyomor-bélrendszeri panaszok. A nikotinmegvonási tünetek átmenetiek, néhány naptól-héttől néhány hónapig is tarthatnak. Az idő múlásával általában fokozatosan enyhülnek, de jelentkezésük hullámzó is lehet - könnyebb időszakok után erősebbek lehetnek a tünetek, majd újra enyhülnek.

 

Lehet-e enyhíteni a nikotinmegvonási tüneteket, és ezáltal könnyebbé tenni a cigaretta elhagyását?

A nikotinmegvonási tünetek enyhítésére világszerte leggyakrabban az úgynevezett nikotinpótló készítményeket alkalmazzák. Ezek segítségével nem a légzőrendszeren, hanem a bőrön (nikotintartalmú tapasz) vagy a szájnyálkahártyán keresztül (nikotintartalmú rágógumi vagy szopogató tabletta) juttathatsz be nikotint a szervezetedbe. A nikotinpótló készítmények gyógyszertárban kaphatók, vény nélkül. Alkalmazásuk szakszerűbb, és ezért hatásosabb, ha orvos segítségével, irányításával történik.

 

Már korábban abbahagytad volna a dohányzást, de attól félsz, hogy meghízol?

 

Valóban nem ritka, hogy a cigaretta elhagyása súlynövekedéssel jár, elég sok dohányos kórosan sovány, nekik jót is tesz.

A súlynövekedésnek többféle oka lehet:

Minden dohányos ismeri, hogy a cigarettának étvágycsökkentő hatása van. Ha ez elmarad, a leszokóban lévő dohányos észre sem veszi, és többet eszik.

A rágyújtás-cigarettázás elhagyásával a leszokóban lévő dohányos "nem tud mit kezdeni a kezeivel" - hogy elfoglaltságot biztosítson kezeinek-szájának, rágyújtás helyett nassol, ropit-sütit, olajos magvakat rágcsál.

A cigarettafüstben lévő nikotinnak anyagcsere-fokozó hatása van. Ez azt jelenti, hogy a dohányzó ember a táplálékból többet éget, és kevesebbet raktároz, mint a nemdohányzó. Ha elmarad ez a hatás, nem is kell többet enni, ugyanabból a táplálékmennyiségből kevesebbet fog égetni és többet raktároz. Ez a folyamat átmeneti, míg a szervezet átáll egy másik egyensúlyra és ez a testsúlynövekedés nem több 2-3 kg-nál.

 

Hogyan tudod megelőzni, hogy mégis rágyújts, ha nagyon megkívánod a cigarettát?

 

Változtass mindennapi rutinodon. Kávé helyett igyál teát. A "szertartást" éppúgy el lehet játszani teával, mint kávéval, a sötét, erős tea éppúgy élénkít, frissít, mint a kávé. Ne menj be abba az üzletbe, ahol cigarettát szoktál venni. Étkezés után azonnal állj fel az asztaltól és foglald el magad valamilyen tevékenységgel (az asztal leszedése, fogmosás…).

Az első hetekben kerüld a dohányosok társaságát, ne igyál szeszesitalt.

Látogass el olyan helyekre, ahol nem lehet rágyújtani, pl. könyvtár, múzeum.

Ismerőseidnek családtagjaidnak mondd el, hogy abba akarod hagyni a dohányzást és kérd meg őket, hogy legyenek a segítségedre: ne "cikizzenek", ne kínáljanak cigarettával, ne gyújtsanak rá előtted.

Ha egyszer-egyszer nagyon megkívánod a cigarettát, ne engedj az első csábításnak: a rágyújtási vágy hirtelen szokott jönni, de hamar le is cseng. Igyál meg egy pohár vizet, vagy nézz az órádra és mondd azt magadnak: "öt percig nem gyújtok rá, addig kibírom" és foglald el magad valamivel. Meglátod, az öt perc elteltével már nem is kívánod a cigarettát.

Mindig csak aznapra koncentrálj. Ne arra gondolj, hogy soha többé nem gyújthatsz rá, hanem csak arra, hogy ma nem fogsz rágyújtani.

 

Korábban már többször megpróbáltad letenni a cigarettát. Ment is egy darabig, de aztán valami történt (bosszúság, frusztráció) és mégis rágyújtottál. Hogy kerülheted ezt el?

Ne keseredj el, nem vagy egyedül. A sikeresen leszokott dohányosok túlnyomó többsége nem az első, hanem a második-harmadik-sokadik próbálkozásra tudott megszabadulni a cigarettától. Gondold végig, a korábbi alkalmakat, és próbálj meg tanulságot levonni tapasztalataidból, hogy ne ess ismét ugyanabba a csapdába. Hallgasd meg ismét az eddigieket és gondold át, hogyan tudnád a tanácsokat önmagadra alkalmazni. Ne habozz, vágj bele, most menni fog.