Sorstársi Segítő Szolgálat

Down Alapítvány Sorstársi Segítő Szolgálata

Cím: 1145 Budapest, Amerikai út 14.

Telefon:06 20/411-8199

E-mail: sorstars [at] downalapitvany.hu (link sends e-mail)

A Sorstársi Segítő Szolgálat létrehozása

A 2013-ban megalakult Nemzeti Betegfórum (NBF) Idegrendszeri, neurodegeneratív és értelmi érintettséggel járó betegségek Tagozatának egyik kiemelt feladata volt, hogy létrehozzon egy olyan Sorstársi Segítő Központot, amely egy szülősegítő szolgálatként működik, a veleszületett és korán diagnosztizálható rendellenességekkel világra jött gyermekek szülei, valamint felnőtt betegek számára. A Sorstársi Segítő Szolgálatot a NBF égisze alatt a Down Alapítvány hozta létre, a 20 éve működő Down Dada sorstársi segítő szolgálta mintájára, annak tapasztalataira építve, azt kiterjesztve minden veleszületett és korán diagnosztizálható rendellenességre.

A Sorstársi Segítő Szolgálat célja

A Sorstársi Segítő Szolgálat fő céljai a sorstársi melléállás és a tapasztalatok átadása a Down Dada szolgálat mintájára, de minden veleszületett rendellenességre kiterjesztve. A szolgálat a sérült baba születése miatti traumát segíti feldolgozni a családnak.

A Sorstársi Segítő Szolgálat működése

A Sorstársi Segítő Szolgálat úgy látja el feladatát, hogy kapcsolatot tart a kórházak szülészeti és gyermek osztályaival, a védőnői hálózattal, a VRONY területi képviselőivel és a hazai betegszervezetekkel, civil kezdeményezésekkel, szülőcsoportokkal és szülőkkel.  Az egészségügyi szakdolgozó az a kontakt-személy, aki átadja az információt szóban és/vagy szórólapok, kiadványok formájában az új szülőnek. Az új szülő vagy maga, vagy a kórházi szakembereken keresztül hívja a Sorstársi Segítő Szolgálat központi számát. A központ értesíti a megszületett gyermek rendellenességére szakosodott betegszervezetet illetve a megfelelő és kiválasztott mentorszülőt, illetve célszerűen szülőpárt, akik a lehető leggyorsabban a sérült gyermek szüleihez sietnek. Ez ideális esetben már a kórházi tartózkodás alatt megtörténik, de ha nem, akkor az újszülött otthonába is szívesen elmennek, vagy bármilyen egyéb, a segítséget kérő szülő által megjelölt helyszínre.

A Sorstársi Segítő Szolgálat tagjai többnyire házaspárok, akik speciális mentorszülő képzésen estek át, elvégezték a mentor-jelöltek számára szervezett oktató tréninget a Down Alapítványnál. Erről bizonyítványt, illetve igazolást is kapnak. A tréningen elsajátított munkamódszeren kívül gyakorlott szülősegítőktől bármikor kaphatnak segítséget, tanácsokat. A munkamódszeren kívül a szigorú erkölcsi és etikai normák betartására is elkötelezkednek a mentor szülők.

Miután a szülészeten az orvos tájékoztatja a szülőket arról, hogy nagy valószínűséggel sérült gyermekük született, a Sorstársi Segítő Szolgálathoz  tartozó házaspár − közvetítő segítségével − felkeresi az új szülőpárt, vagy egyedülálló anyát és a megélt sors okán hiteles információt és lelki támogatást nyújt. Választ tud adni azokra a kérdésekre, melyekre általában sem a szülész, sem a gyermekorvos nem képes, hiszen olyan szülőről van szó, aki maga is átélte ezeket a nehéz napokat. Segítő, támogató jelenlétével megkönnyíti az első trauma feldolgozását, majd tájékoztatja a szülőket a további teendőkről, várható feladataikról.

Kérem keressen bennünket a megadott elérhetőségeken, hogy segíthessünk!