Szabó Borbála, gyógypedagógus, korai fejlesztő

Szabó Borbála

Szakmai életút

1981-ben végeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán. Azóta, immár 35 éve, értelmileg akadályozott gyermekek fejlesztésével, nevelésével foglalkozom.  Első tapasztalataimat a Főiskola Gyakorló Gyógypedagógiai óvodájában szerezetem, ismereteimet továbbképzéseken, tanfolyamokon igyekeztem a fejlesztés minden területén bővíteni. Bekapcsolódtam a gyógypedagógiai óvodák számára íródott Óvodai Nevelési Program és kézikönyv kidolgozásába. Abban az időben hiánypótlásnak számított az értelmileg akadályozott gyermekek számára készített mondókagyűjtemény, ami 1996-ban Mozdulj Rá címmel meg is jelent.

Az évek során a gyakorló óvodában munkám egyre sokrétűbbé vált. Egyre több sérült kisgyermeket nevelő család keresett fel bennünket, segítségünket kérve, így kezdetben óvodai előkészítő foglalkozásokat szerveztünk számukra. Az egyre fiatalabb gyermekek érkezésével már 0-5 éves gyermekeket láttunk el heti rendszerességgel. A korai fejlesztésben én a csoportos foglalkozásokat vezettem.

1997-ben a Nemzeti Tankönyvkiadó új, értelmileg akadályozott gyermekek számárára készülő tankönyvcsaládot tervezett. Megkeresésükre bekapcsolódtam a munkába, 1998-ban képességfejlesztő feladatlapokat – „Fejlesztőlapok” címmel – egy jól használható kiadványt tudtunk a gyógypedagógusok kezébe adni.

1998-tól új munkahelyen, a Prizma Általános Iskola, foglalkoztató tagozatán helyezkedtem el. Azóta is folyamatosan az értelmileg akadályozott gyermekek 1-3. csoportját nevelem. Nagyon fontosnak tartom a korai és óvodai fejlesztés intenzív továbbvitelét, olyan képességek, készségek kialakítását, ami lehetővé teszi tanítványaim számára a felnőtt életükben a szociális és társadalmi beilleszkedést. A foglalkoztató tagozat alsó szakaszában való tanítás igazából az óvodai munka folytatását jelentette. Fontosnak tartottam és tartom a szülőkkel való hatékony együttműködés megvalósítását. Csak közösen, azonos nevelési elvek és követelményrendszerek megvalósításával segíthetjük elő az értelmileg akadályozott gyermekek fejlődését.

2003-tól a Down Alapítványon belül, Kiss Tiborné Haffner Éva vezetésével és Andor Ildikó gyógypedagógussal megalakítottuk a Korai Fejlesztő Központot. Feladatom a csoportos foglalkozások szervezése, vezetése. Kiemelt feladatomnak tartom, a mozgás, a kognitív képességek mellett az idejáró gyermekek szocializációjának fejlesztését. A jó hangulatban, oldott légkörben zajló együttlétek kemény munkát takarnak. A gyermekek megtanulnak kapcsolatokat teremteni, figyelni, vigyázni egymásra. Az egyszerű szabályok megtanulása és tartása nagymértékben segíti a gyermekek bölcsődei, óvodai közösségekbe történő beilleszkedését.

Mivel kollégáim többnyire fiatalok, ezért fontosnak tartom a tapasztalatok továbbadását. A jó, hatékony és kölcsönös együttműködés elengedhetetlen feltétele, hogy nem csak átadhatok, hanem nagyon sok új dolgot is tanulhatok tőlük.

Képesítéseim:

• Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola oligofrénpedagógia – szurdopedagógia szak
  • Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar – közoktatás vezető
  • Kodolányi János Főiskola - inkluzív nevelés okleveles tanára

Büszke vagyok arra, hogy munkámat 2001-ben Arany katedra kitüntetéssel, 2012-ben Teleki Blanka díjjal jutalmazták.