Mentális akadálymentesítés

"Legyen mindenki számára használható a környezet!"

Az "Akadálymentes ügyintézés" a fejlesztési projekt definíciója értelmében azt jelenti, hogy
1. a hivatalok és szolgáltatók váljanak alkalmassá az értelmi fogyatékos, a nehezen értő, nehezen beszélő és lassabban gondolkodó, egyszerű vagy idős emberek fogadására és kiszolgálására;
2. hogy a potenciális ügyfelek könnyen érthető tananyagok segítségével felkészülhessenek ügyeik önálló intézésére, megszerezzék a szükséges készségeket és motiváltságot és hogy
3. az őket segítő szociális szakemberek vagy családtagok megtanulják a segítségnyújtás hatékony módját, hogy egy idő után elengedhessék támogatottjuk kezét!

Könnyen érhető oldalainkon (KÉR menűpont alatt) számos könnyen érthető oktatási és tájékoztató anyagot találhat az érdeklődő.

Ajánlott kifejezések
Könnyen érthető szöveg írása
Könnyen érthető szövegek elkészítéséhez ad segítséget ez az útmutató, mely összefoglalja a szöveg könnyen érthetővé alakításának szabályait és tanácsokat ad a könnyen érthetőség eléréséhez.
Akadálymentes ügyintézés
Hivataloknak és szolgáltatóknak segítségképpen akkreditált tanfolyam tematikája, és ismertetője, az értelmi fogyatékosokkal való hivatalos ügyek intézéséhez.
Akadálymentes ügyintézés támogatása
Ez a menüpont a segítőknek szól, akik a könnyen érthető szövegeket készítik és segítik a Down Alapítvány ügyfeleit az akadálymentes ügyintézésben vagy bármilyen egyéb tevékenységben, például támogatott lakhatás vagy támogatott foglalkoztatás során.
Értelmi fogyatékosok önálló ügyintézésének támogatása
Itt találhatóak a mentálisan akadálymentes ügyintézésre vonatkozó általános információk, így azok az ügytípusok, amikre már elkészültek a konkrét segédanyagok, a könnyen érthető segédanyagok készítési módja, a megfelelő kifejezések használata, stb.
Értelmi fogyatékos ügyfelek felkészítése önálló közlekedésre
A közlekedés központi helyet foglal el az önállóság elérésében, hiszen ettől függ, hogy eljut-e egy ember a lakóhelyéről a munkahelyére, a szabadidős programjaira, el tud-e menni a barátaival egy-egy közös programra, vagy hogy tud-e randevúzni a szerelmével. Ha nem tud önállóan közlekedni, akkor kiszolgáltatott, arra kell mindennel várnia, hogy valaki elkísérje, elvigye.
Publikáció
Népszava készített interjút a választások előtt, és tudósítást a projekt zárókonferenciájáról
KÉR, azaz könnyen érthető kiadványok
KÉR azt jelenti, hogy könnyen érthető. Itt az alapítvány által kiadott sorozat már megjelent tagjait láthatják. A kiadványok megrendelhetőek az Alapítvány központjában.